Как действа „Химията на любовта“
Психологически

Как действа „Химията на любовта“?

Как действа „Химията на любовта“, споделят психолози. Много хора смятат, че любовта им идва от „химията“. Те срещат един човек и техните хормонални жлези изведнъж реагират сами на него. Нивата на някои хормони са повишени. И са влюбени. Има  влечение, еуфория от миризмата на избраника и др.

Ще обясним накратко откъде идва тази „химия“. Защо жлезите ни реагират? Може би те сами идентифицират генетичната ни половина? Може би, като във филм за роботи, в човешката програма (в генетичния код) има раздел, отговорен за идентифицирането на половината. Веднага щом се появи половинката, започва хормоналният бум. Приблизително това е картината, нарисувана в съзнанието на много хора.

Как действа „Химията на любовта“?

„Влюбването е чудесно, но да си влюбен е бедствие.“ – Марио Пузо

Външният вид далеч не е предпоставка за влюбване. Но характерът е

Факти за влюбването: Всичко, което винаги сте искали да знаете

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Но каква е реалността?

Някой се появява в живота на човека. Неговата проекция (фигура) се отразява в менталното поле на човека (в най-важното еволюционно придобиване на хомо сапиенс). Тоест, когато видим обект, ние го разпознаваме и по този начин го вписваме в определена сравнителна серия. Какво е това? Това е стол. Така че можете да седнете на него. А това? Куче. Опасно ли е? Не. По подобен начин върви вътрешният монолог у всеки от нас.

Виждайки човек, ние също определяме кой е той или веднага забравяме за него след комуникацията, изпращайки неговия „случай“ в архива до следващия контакт, или се привързваме към него с мисли. Понякога за дълго, след като изчезне от полезрението ни. В нашето ментално поле неговата фигура е актуална и тя расте, хранейки се с нашето внимание. Колкото по-голям е потокът от внимание, толкова по-силен е растежът на фигурата.

Вероятно разпознахте кукичката в това. Куката е това, което ви предпазва от забравяне на фигурата, когато човекът вече е спрял да контактува с вас в действителност. Когато фигурата порасне и заеме важно място в полето, именно тя предизвиква „химия“.

Тогава вече има обратна връзка между „химията“ и фигурата, но именно втората е първична. Психика. Понякога растежът на фигурата става бързо, бързо. Друг път фигурата расте доста бързо, но вие изобщо не я забелязвате. Струва ви се, че рядко и критично мислите за даден човек, но всъщност неговата фигура постоянно присъства във вашето поле и расте. Това е разбираемо от научна гледна точка и дори не е парапсихология, това е просто психология.

Така че, когато фигурата е пораснала (или е в лошо енергийно поле, където има малко други значими фигури, малко опори, дупки в ресурсите, това понякога се случва бързо и спонтанно), започва „химия“, тоест хормонална буря, която понякога направо ви подкосява краката.

Най-мощните усещания човек получава от работата на надбъбречните жлези. Кортизол, адреналин и норепинефрин. Всички тези хормони се произвеждат, когато човек се сблъска с неочаквана опасност. Сърцето му бие, той е развълнуван, тялото идва в тонус. Но тъй като човек не вижда конкретна опасност за себе си, той изпитва дисонанс и лек транс (трансът винаги възниква в отговор на психически дисонанс), тоест лека еуфория и слабо променено състояние на съзнанието.

Разбирате ли защо се произвеждат опасни хормони? В полето е нарисувана нова мощна фигура и ако тя расте постепенно, бурята от хормони ще „ви издуха“.

Но човек обикновено обезценява фигурата (понякога не може, а друг път чувства, че би могъл, но не иска). Той не вижда истинската опасност, а коктейлът от хормони повишава енергийния тонус на тялото (и сексуален, и емоционален, и физически). Тоест човек се чувства по-силен и бодър, цветовете са по-ярки, и дъхът е по-пълен. Енергията е живот, запомнете. И така енергията му расте.

Между другото, ако искате малко да стабилизирате състоянието, не забравяйте, че кортизолът се намалява от голяма доза витамин С. 1 g разтворим витамин С и ще се почувствате по-добре. Енергията няма да отиде никъде, но подколенните сухожилия ще спрат да треперят и всичко няма да плува пред очите ви.

Освен това норепинефринът е отличен за изгаряне на мазнини, тъй като енергията се извлича от всички контейнери в тялото. Това е ценен ефект от влюбването. След това се появява и допаминът, хормонът на мотивацията (има смисъл на живота). Следва ендорфинът (висок), който винаги идва след адреналина, след това окситоцинът (усещане за близост и родство, разпознаване на „близкия“ буквално „по миризмата“). Има и други интересни хормони . Дори е трудно да ги разграничим, те работят в комплекс. Това е цялата любовна химия, която е реакцията на тялото към порасналата фигура в менталното ви поле.

Хората имат сложна, много развита психика, върху която почти нямаме съзнателен контрол (но се стремим малко), така че повечето психични процеси протичат несъзнателно (макар, че се опитваме да осъзнаем, назовем и класифицираме, за да познаем и анализираме), но тя, психиката, е много талантлива.

Това е такъв огромен „завод с най-доброто оборудване“, чийто директор винаги е или пиян, или се разхожда някъде (нашето съзнание), но понякога изведнъж се появява и дава заповеди, в по-голямата си част противоречиви и странни. Директорът трябва да се опомни и да започне да изучава предприятието си, за да го ръководи повече или по-малко разумно и с уважение. Ето това е „химията“. А нашият ум е режисьорът.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе