Факти за влюбването: Всичко, което винаги сте искали да знаете

Факти за влюбването: Всичко, което винаги сте искали да знаете
Любов и партньорство

Факти за влюбването: Всичко, което винаги сте искали да знаете

Влюбването е кратък и силен период на вълнение, който ви изпълва с очакване и безпокойство. Но защо изчезва толкова бързо? Може ли да се превърне в нещо повече? Защо когато си влюбен се чувстваш така, сякаш сърцето ти всеки момент ще се пръсне? Как така един ден мечтаете за някого, а на следващия не можете да си спомните как изглежда? Продължете да четете, за да намерите отговори на тези въпроси и всички факти за влюбванията, които някога сте смятали, че трябва да знаете.

Факти за влюбването

Какво чувстваш, когато си влюбен/а

Когато видиш човека, в когото си влюбена, сърцето ти бие по-бързо и се чувстваш като тийнейджър. Но знаете ли, че това се случва, защото тялото ви реагира на влюбването по същия начин, както би реагирало, ако сте в опасност? Човешкото поведение често е причинено от физиологични процеси, протичащи в тялото ни. Забелязването на вашето влюбване задейства реакцията на борба или бягство. Ето защо чувствате, че всичко се обърква, когато сте влюбени.

Защо влюбването те прави толкова щаслтив/а

Вече знаете, че се чувстваме превъзбудени, когато видите вашата любов, заради адреналина, но невротрансмитерите и хормоните също са причината да се чувствате толкова добре, когато сте влюбени. Допаминът е невротрансмитер: химикал, който действа като пратеник в мозъка ви, контролирайки как реагирате на информацията, получена чрез сетивата ви. Свързано е с удоволствие и мотивация.

Когато видите вашия човек, получавате доза допамин и се чувствате толкова щастливи. Ставате замаяни и еуфорични, така че не е чудно, че искате повече от това чувство. Ето защо усещането да си влюбен е толкова опияняващо. Вашето тяло произвежда друг хормон, когато взаимодействате с любимия си човек или докато се влюбвате: окситоцин. Наричан е „хормон на любовта“ и „хормон на гушкането“, защото когато се освободи, ви дава топло и успокояващо усещане за благополучие.

Какво прави вашата любов толкова перфектна?

Сега, след като знаете, че хормоните са причината за положителните чувства към вашата влюбеност, нека видим дали те също са причината вашата любов да изглежда толкова съвършена в очите ви.

Да възприемаш човека, в когото си влюбен/а за съвършен се дължи на няколко неща. Един от тях е фактът, че не ги познавате наистина, така че можете да проектирате всички качества, които харесвате в даден човек, върху тях. Не се влюбвате в някой, когото познавате добре, а в някой, когото тепърва опознавате.

Новото да опознаеш някого, за когото вече смяташ, че е такъв, какъвто ти харесва, прави влюбването вълнуващо. Докато ги опознавате, изпитвате чувство на очакване, подхранвано от собственото ви въображение.

Ако те са точно такива, каквито сте се надявали да бъде перфектният ви партньор, какво друго ще научите за тях? Съвършенството, усещането за откритие и допаминът се комбинират, за да създадат нещо пристрастяващо, което ви кара да искате да бъдете около вашата любов все повече и повече.

Tagged , , , , , , , , ,
на горе