Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники

Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники
Психология

Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники

Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники предлагат психолози. Обещаваме си да не преяждаме, но като се стигне дотам, не се получава. Често проблемът е, че не осъзнаваме, че имаме избор – да продължим да ядем или да спрем. Ето няколко 3 психотехники, които ще ви помогнат да излезете от състоянието на хранителен автопилот и да се научите да не преяждате. Как да спрем навреме с храната – кой не си е задавал този въпрос?

Фурмите: Ползи за здравето и отслабването

5 лесни начина да спазвате всяка диета

Какво не знаем за омега 3 и защо имаме нужда от нея

Тези техники са от лекция на д-р Дмитрий Леонтиев, доктор по психология, който говори за това как вниманието помага за подобряване на качеството на живот, но техниките са приложими и за проблема с преяждането.

Техника №1: На живо ли съм или на запис?

Големият психотерапевт от миналия век Джеймс Бюгентал даде чудесна метафора, когато говори за съзнателното и несъзнателното отношение към живота. Събота вечер от киното излиза семейство – мама, татко и дете на любознателна възраст. Детето пита родителите: „Мамо, тате, живи ли сме или на филм?“. Бугентал казва, че това е най-важният въпрос в живота ни – „Жив ли съм или във филм?“

През целия живот огромен брой ленти или файлове се записват в нашата психика – това е обобщеното ни преживяване. Когато попаднем в подобна ситуация, лентите започват да се възпроизвеждат отново и отново.

Типичен пример за такъв филм е системното преяждане. Повечето от нас са свикнали да преяждат в определени ситуации, според сценария: обикновено с любимите ни „забранени“ храни, време на деня (вечер, след тежък ден, през нощта), настроение (безпокойство, гняв, вина, скука, самота). Всичко това игра ключова роля.

Но не всичко, което правим, е да възпроизвеждаме типични сценарии. Можем да избираме не филмите, а живота. Какво означава да си жив? „Животът е нещо, което може да бъде различно във всеки един момент“, казва друг велик мислител Мераб Мамардашвили. Тоест, живите същества могат да се променят.

Това означава, че не сме длъжни, не сме осъдени да пускаме филмите през останалите дни. Можем да направим нещо различно – да не следваме обичайния автопилот, а да намерим друга възможност. Развеселете се не с храна, а с нещо друго, което също носи удоволствие. Опитайте нови храни, нова диета, нови маршрути, спорт, запознайте се с нови хора. Важното е само да искаме и да ни хрумне да го направим.

Техника №2 „Спрете и пребройте до 10“

За да спрете да ядете навреме, трябва да се научите да правите паузи. „В паузата между стимула и реакцията се корени човешката свобода“, казва Роло Мей, един от лидерите на екзистенциалната психология. Необходимо е да се забави реакцията, защото реакцията на стимули (например на вкусна храна) без пауза изключва момента на избор, лишава ни от свобода.

Ако не реагираме веднага на стимула, а просто забавим реакцията, имаме избор – вече не сме длъжни да реагираме по този начин. Свободата започва с пауза. „Жванецки има брилянтна фраза“, казва Дмитрий Леонтиев.  – Брой до 10, преди да кажеш нещо глупаво, до 100, преди да кажеш умно нещо, до 1000, преди да направиш каквото и да било.“

Как да прилагате психотехниката: опитайте се да правите паузи възможно най-често по време на хранене. Психотерапевтът Светлана Бронникова в книгата „Интуитивно хранене“ дава прекрасно упражнение „5-4-3-2-1“ – може да се прави преди хранене и по време на него. Помага да бъдете изцяло в настоящия момент, да изживеете усещанията от храненето като пълноценни, да не отсъствате в ума или тялото, да не сте някъде другаде:

Назовете 1 миризма, която усещате в момента. Назовете 2 звука, които чувате сега (взема се предвид и ударът на собственото ви сърце). Опишете 3 телесни усещания, които тялото ви изпитва в момента (текстурата на дрехите, които докосват кожата, температурата, начинът, по който краката ви опират на земята). Назовете 4 цвята, които ви заобикалят в момента. Назовете 5 предмета, които са пред вас – това е техниката.

Ако решите да хапнете, направете почивка за 15 минути – това ще ви помогне да проверите дали наистина сте гладни или става дума за психологически глад (от стрес, скука, самота и т.н.).

Техника №3: ​​„Погледнете се отвън“

Да гледаме на себе си отстрани е удивителна способност на нашето съзнание. Можем психически да излезем от ситуацията „тук и сега“ и да я видим по различен начин, по нов начин – тоест да намерим в нея алтернативни възможности и варианти как да действаме. Те винаги са там, но невсякога попадат във фокуса на нашето съзнание. За да направите това, трябва да се „събудите“ – да се погледнете отвън.

Как се прилага психотехниката: спомнете си типична ситуация, когато преяждате – с какви храни, по кое време на деня, в какво настроение най-често? Сега си представете, че на ваше място е любимият ви герой или човек, на когото се възхищавате, вашият модел за подражание. Как би постъпил той или тя на ваше място?

Помислете как да промените ситуацията (храна, време на деня, настроение), за да спрете да ядете навреме. Сякаш прокарвате нови маршрути, заобикаляйки блатото, което иначе, знаете от опит, пак ще ви засмуче.

Погледът отвън превежда нашето отношение към живота в съвсем различен режим, прави живота управляем. Още през 90-те години на 19 век Василий Розанов пише, че човешкият живот може да бъде два вида – съзнателен и несъзнателен. Съзнаваното се управлява от цели, а несъзнаваното от причини. Да сме осъзнати означава не просто да присъстваме в живота, а да го форматираме според собствените си цели и намерения. Между другото, човек, който има свои цели, свой вектор, е много по-труден за манипулиране.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе