Как да спасим близките си от зависимости: Намаляване на алкохолната консумация

Как да спасим близките си от зависимости-9
Добра форма

Как да спасим близките си от зависимости: Намаляване на алкохолната консумация

Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар и задочно, с една жена, чието име е познато на много хора, сблъскали се лично с проблеми, свързани с психичното здраве. Става въпрос за д-р Румяна Бонева – дългогодишен лекар в ЦПЗ Проф.Д-р Ив.Темков – Бургас, от няколко години пенсионер. В своята дългогодишна практика тя е успяла да помогне на много болни и техните близки, които винаги ще я помнят с благодарност и обич. 

НАМАЛЯВАНЕ НА АЛКОХОЛНАТА КОНСУМАЦИЯ

 

Вие решихте да направите  промяна относно вашето пиене. Но не сте убедени, че трябва да го спрете напълно, защото за вас алкохолът има и добри страни.Ще ви помоля да погледнете само още веднъж в листа, на който отбелязахте вредите и ползите от алкохола лично за вас. Наистина ли не можете без него? Ако сте убедени  в това, то бих искала да си изясните още няколко неща:

Сигурен / сигурна / ли сте, че нямате наркотична зависимост към алкохола, че той вече не се е превърнал за вас в наркотик, без който не можете?

Че нямате загуба на контрола над алкохола / помните, „ Без едно мога, с едно не мога…”/ ?

Че сутрин не се чувствате напрегнат, нямате треперене на пръстите на ръцете, което да се успокоява макар и от малка доза алкохол / бирата също е алкохол/?

Ако при вас са налице белезите на алкохолна зависимост, които подробно разгледахме в главата Блатото на алкохолизма, то по- благоприятното решение за вас би било да спрете напълно алкохолната консумация. В противен случай ще се подложите на излишни страдания, защото организмът ви ще жадува за отровата, а вие ще отказвате  да му дадете жадуваната доза и вече знам кой ще бъде  победителя в този двубой. Не поставям под съмнение вашата воля да се справите с алкохолния си проблем. Убедена съм , че сте умен, амбициозен човек и че сте доказали силата на волята си в начинанията, които сте предприели до сега. Но ако имате зависимост към наркотика алкохол, то това вече е болестно състояние. Тук волята няма  думата. След първата глътка алкохол се стартира процес, който е неуправляем. Болестта Алкохолизъм прави точно това-поразява точно вашата воля, волята да се спре навреме приемането на алкохол, прави ви безпомощен / а пред него.

Но , разбира се, всеки има правото да пробва кой от пътищата на промяната  ще бъде най-удачен за него. Вие избрахте пътя на намаляване на приетото количество алкохол. Щом сте избрали този път, желая ви успех!

Спомняте си колко много е наистина много- над две стандартни питиета дневно! По- нататък ще обсъдим няколко начина, които да ви помогнат да ограничите пиенето си в определените граници.

Да предположим, че вие изпивате по 10 стандартни питиета  алкохол  дневно. Опитайте се постепенно да ги намалите, докато стигнете до три стандартни питиета дневно ако сте мъж и две стандартни питиета дневно, ако сте жена. При това се постарайте тази доза да бъде изпита за срок не по- кратък от 2 часа и в никакъв случай не събирайте „ полагаемата „ доза за събота вечер, например!

Не доливайте чашата си, докато не я изпиете до дъно. Така ще имате вярна представа  за изпитото количество. Не оставяйте и другите около вас да ви доливат! Ако някой се опита да го стори, то отдръпнете чашата си под някакъв предлог или с прост жест поставете ръка върху отвора й. Може да не влиза в етикета, но помага!

Доказано е, че хората, които злоупотребяват с алкохол пият жадно, на големи глътки и по този начин поемат по- големи количества алкохол от останалите. Пребройте глътките , които са ви необходими, за да изпиете една чаша с алкохол. Опитайте се да увеличите броя им. Така ще увеличите и времето, необходимо за изпиването на определено количество алкохол.

Бихте могли да си определите срок за изпиването на едно питие. Ако сте си изпили питието за определеното от вас време, тогава , добре! Обаче ако сте поизбързали с изпиването му, то опитайте междувременно нещо безалкохолно, но в никакъв случай не започвайте с нова чаша алкохол!

И още нещо. Пиенето на алкохол понякога е просто вреден навик. Не дръжте  чашата  постоянно в ръката си! Оставете я на масата. Никой няма да ви я вземе…Отвлечете  вниманието си от пиенето. Свършете нещо в домакинството, прочетете  вестник!

Тези прости правила са помогнали на много хора да намалят пиенето. Надявам се да ви помогнат и на вас. Създайте си и вие свои правила, които да важат само за вас. Обърнете внимание кога, с кого,  при какви обстоятелства  пиете повече. Променете навиците си. Например, започнете да излизате малко по- рано от работа, за да не се налага „ да се почерпите с колегите”. Вечер пред телевизора си пригответе нещо безалкохолно, а не редовното алкохолно питие. А може би имате някой специален съсед или роднина, който е голям любител на алкохола и вие не можете да му откажете да пиете заедно? Защо не му кажете откровено за притесненията си относно вашето пиене  и че искате да го намалите? Няма нищо срамно в това! Става въпрос за вашето здраве и всички други скрупули са просто  излишни…А може би пиете на точно определено място- кварталното заведение, любимия бар. Ако сте забелязали такава, то няма нищо по- просто от това  да избягвате старите места, да промените маршрута си, да си намерите други любими места, където не се сервира алкохол…

Ще повторя отново  описаните по- горе правила за намаляване на алкохолната консумация:

Намалете постепенно броя на стандартните питиета   алкохол,
които изпивате дневно.

Изпивайте допустимите дневни питиета за срок не по- къс от два часа.

Намалете питиетата до три стандартни питиета дневно, ако сте мъж и две стандартни питиета, ако сте жена.

Не доливайте чашата си, за да имате точна представа колко алкохол  изпивате.

Опитвайте се да изпивате питието си на малки глътки, увеличавайте броя им за едно питие.

Определете си срок за изпиването на едно питие и не го нарушавайте. Междувременно можете да пиете нещо безалкохолно.

Не дръжте чашата си в ръка.

Активизирайте се, отвличайте вниманието си с други дейности.

Променете старите си навици- време, място на пиене, хората с които пиете, като ги замените с нови, несвързани с пиенето на алкохол .

Искрено ви желая успех! Ако обаче добрите ви намерения непрекъснато се провалят, то тогава ви остава само една възможност- да спрете напълно алкохола. Поне за една година. Опитайте. Сигурно ще се почувствате по- добре!

В следващата глава ще разгледаме лечението на Алкохолизма в и извън болнично заведение, както и прилаганите за това лекарства. Сега в практиката има медикаменти, които намаляват влечението към алкохола и ще стане дума и за тях. Но пак повтарям, от пълното спиране на алкохола по- евтино и сигурно средство , за съжаление , още не е открито!

Следва продължение

Из книгата ” Самопомощ при алкохолен проблем” на д-р Румяна Бонева, психиатър

предишна глава-8

Tagged , , , , , , ,
на горе