Как да спасим близките си от зависимости: Другият алкохолизъм

Как да спасим близките си от зависимости-7
Добра форма

Как да спасим близките си от зависимости: Другият алкохолизъм

Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар и задочно, с една жена, чието име е познато на много хора, сблъскали се лично с проблеми, свързани с психичното здраве. Става въпрос за д-р Румяна Бонева – дългогодишен лекар в ЦПЗ Проф.Д-р Ив.Темков – Бургас, от няколко години пенсионер. В своята дългогодишна практика тя е успяла да помогне на много болни и техните близки, които винаги ще я помнят с благодарност и обич. 

До тук разгледахме общите признаци и закономерности на развитие на алкохолизма. А сега ще се спрем на един специален вид алкохолизъм, по-страшен и по-тайнствен от този, за който говорихме до сега. Става въпрос за алкохолизма при жените – недостатъчно разбиран, недостатъчно изследван. Въпреки  че основата на процеса на пристрастяване е един и същ и при двата пола, то в развитието и проявяването на на болестта при жените има съществени различия, дължащи се на множество физиологични, социокултурални  и  психологични фактори.

Женският алкохолизъм е сравнително нов проблем. Докато с векове жените са се ограничавали в приемането на алкохолни напитки само при определени поводи, то през последните десетилетия процентът на жените, злоупотребяващи с алкохол значително нарасна. В някои страни на двама мъже с алкохолен проблем се пада една жена със същия проблем.

По-долу ще се опитам да направя съпоставка на някои симптоми на алкохолната болест при мъжете и жените. Уж същата болест, но при  жените някак си по-зловеща и унищожителна. Чувствителният и сложен женски организъм много по-лесно, отколкото мъжкия организъм, се разстройва от вредностите. Не случайно обществените  норми в продължение на столетия са ограничавали достъпът на жените до спиртни напитки. А главният смисъл на битието – продължението на рода, лежи именно върху плещите на жените. И обществото не може да търпи „Ръката,  която люлее  люлката,  да бъде трепереща ръка”

Установено е, че  жените по-късно се запознават с алкохола – след 35 годишна възраст, но за съжаление все повече млади момичета и жени започват системно да употребяват алкохол. Той става символ на социална свързаност, нещо неприсъщо доскоро на жените. И макар че пият по-малки  количества алкохол от мъжете, за около две години  жените  изграждат зависимост към алкохола, за което на мъжете са необходими понякога десетилетия. И продължителността на живот у жените алкохолички е около пет пъти по- ниска от средната, докато за мъжете – алкохолици е три пъти по- ниска.

Но да не бъда голословна , ще ви посоча някои факти, които вероятно допринасят за по- тежките усложнения, до които води   алкохолът  върху женския организъм.

Дори при еднакво телесно тегло и равни количества приет алкохол, нивото на алкохола в кръвта на жените достига по-високи стойности, отколкото при мъжа. А изчистването на алкохола  от организма пък става по-бавно, отколкото при мъжете. Обикновено за тези различия се дават обяснения с това, че в женския организъм се съдържа по-малко количество вода, както и поради  различия в разграждащите ензими, намиращи се в стомашната лигавица.

Доказано е, че жените реагират по-бурно на приетото количество алкохол и са по-малко способни, отколкото мъжете, да предскажат ефекта му върху организма си. Това вероятно се дължи на колебанията на алкохолното ниво в кръвта на жените, което не се среща при мъжете.

Но не само физиологическите особености имат значение за бързите и тежки поражения, които алкохолът нанася върху женския организъм. Стилът на алкохолна консумация при жените е по-различен, отколкото при мъжете. Жената, както е известно, дълго време прикрива проблема си, пие тайно дори и от най-близките си. И за да коригира сутрешната си абстиненция, вместо дежурната бира, тя приема таблетка с успокоително лекарства. А смущенията в заспиването коригира с нова доза лекарство. Така при жените по-често се създава двойна зависимост, зависимост от две дроги – алкохол и лекарства. И това допълнително усложнява заболяването.

Смята се, че и причините за започването на алкохолна злоупотреба при жените е по-различна, отколкото при мъжете. Докато мъжете започват да пият поради социалните норми и за удоволствие, то при жените причините много често са други. Повечето от изследваните жени  с алкохолен проблем свързват началото му с някакво тежко преживяване, което ги е подложило на стрес. Жените много по-.често, отколкото мъжете боледуват от депресия. От там и много често срещано явление е „самолечението” с алкохол на неразпозната, скрита форма на депресия. Като резултат жената си спечелва плюс психическото заболяване депресия и още едно – Алкохолизъм.

Други предразполагащи към алкохолизъм психични заболявания при жените са неврозите, сексуалните смущения, булимията, личностниите дисхармонии. При мъжете – алкохолици съпътстващи психични проблеми са по-често зависимостта от хазарт и асоциално поведение.

Смята се също така, че жените които в младежките си години са имали занижено самочувствие и по-слаба успеваемост в училище, са по-податливи, като компенсация, да започнат да злоупотребяват с алкохол.

Жените като цяло по-често стават жертви на сексуално насилие. Пристрастяването към алкохола на жени, преживели насилие е три пъти по-често срещано, отколкото у други жени.

Има съобщения, че в периода преди и и по време на менструация жените-алкохолички засилват алкохолната злоупотреба, което си е един чисто женски проблем.

Или казано с други думи, ЗА ДА СЕ ПРОПИЕ ЕДНА ЖЕНА, ТО ТЯ ОБИКНОВЕНО ИМА  МНОГО СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ ,КОИТО СА Я ТЛАСНАЛИ  КЪМ АЛКОХОЛА.

Да не забравяме и социалните условия, при които живее съвременната жена. Обществото, претендиращо за просветеност, продължава да има двойни стандарти спрямо жените. От жените се изисква повече, отколкото в миналото, като същевременно моралните претенции към тях остават  по-високи, отколкото  за мъжете. И като резултат жените започват да ПИЯТ ТАЙНО, тъй като чувството за вина и срам са двойно по-големи, отколкото при мъжете, злоупотребяващи с алкохол. Лекарите от своя страна рядко мислят  за алкохолно заболяване при жените и много често симптомите на болестта остават неразкрити. Това води но нейното задълбочаване и по-трудно лечение в последствие. А едно евентуално забременяване би довело да раждането на непълноценен плод.

Влиянието на социалната среда и моралните предразсъдъци имат и друг аспект – зависимостта на жената от „най-близкия”, който ги въвежда, ако самият той е алкохолно зависим в алкохолния  свят. Много жени и момичета се заблуждават, че като се включат в общото пиянство ще задържат съпруга или приятеля си по-близко да себе си. Друга заблуда сред жените е и това, че алкохолът  повишава сексуалната възбудимост. Експериментално е доказано, че след алкохолна консумация жената може и да има субективно чувства за сексуална възбуда, но на практика тялото и реагира по-мудно, отколкото ако не е приела алкохол. Т.е. има разминаване между очакването и ефекта.

Предразсъдък е също така и мнението, че когато жената консумира алкохол става по-достъпна за сексуални контакти. На практика само 8 % от жените- алкохолички съобщават да намалена взискателност при избиране на сексуален партньор.

Искам да разкажа и за една млада жена, която се беше пристрастила към пиенето, за да угоди на съпруга си. На него му било забавно да  вижда как жена му от въздържана и прилежна домакиня става весела и некритична към недостатъците му. Самият той злоупотребявал с алкохол, но все още нямал физическа зависимост от него. И когато бедната жена се беше алкохолизирала напълно, той я изостави, защото тя вече беше станала „пропаднала алкохоличка”. За щастие жената беше разумна и прие препоръките за пълно въздържание от алкохола. По-късно съпругът й се завърна при нея и сега често ги виждам спретнати и щастливи да бутат количката с второто си бебе….

А едно интелигентно, сериозно момиче ми сподели, че се е пристрастила към алкохола, тъй като с колегите си често си пийвали, а тя държала да изглежда еманципирана и равна с тях….

Мили жени и момичета, много внимавайте с коварната отрова наречена алкохол ! Не като подражавате на мъжките маниери, които не винаги са най-доброто, което можете да си пожелаете, ще спечелите самоуважението си и уважението на околните. Докажете, че сте интелигентни и разумни. В това е силата на жената. И никога не забравяйте най-важното си предназначение на този свят – майчинството! Непростими са уврежданията, които може да нанесе алкохола върху нероденото дете. От майки алкохолички много по-често , отколкото при другите жени, се раждат деца с физически и психически недъзи.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: НЯМА БЕЗОПАСНА ДОЗА АЛКОХОЛ, КОЯТО БЪДЕЩАТА МАЙКА И МАЙКАТА КЪРМАЧКА ДА МОГАТ ДА СИ  ПОЗВОЛЯТ  БЕЗ  ОПАСНОСТ ЗА ДЕТЕТО СИ !

Но дори и порасналите деца, даже когато създадат свои семейства, не могат да простят алкохолизма на майка си. И на никого не пожелавам да си спечели презрението на собствените си деца.

Следва продължение

Из книгата ” Самопомощ при алкохолен проблем” на д-р Румяна Бонева, психиатър

предишна глава-6

следваща глава-8

Tagged , , , , , , ,
на горе