Как да спасим близките си от зависимости: Какво се случва след това

Как да спасим близките си от зависимости-6
Добра форма

Как да спасим близките си от зависимости: Какво се случва след това

Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар и задочно, с една жена, чието име е познато на много хора, сблъскали се лично с проблеми, свързани с психичното здраве. Става въпрос за д-р Румяна Бонева – дългогодишен лекар в ЦПЗ Проф.Д-р Ив.Темков – Бургас, от няколко години пенсионер. В своята дългогодишна практика тя е успяла да помогне на много болни и техните близки, които винаги ще я помнят с благодарност и обич. 

Какво се случва след това

Алкохолът попада в храносмилателния тракт. Тъй като е токсичен химикал, когато е в по- висока концентрация, той изгаря всичко по пътя си, като раздразва лигавицата на устните, устата, гърлото и стомаха. Неумерено пиещите имат по- често гастрит, язва и кръвоизливи от стомаха в сравнение с непиещите. Едно изключително опасно и смъртоносно заболяване-възпаление на задстомашната железа / панкреатит/, също е по- често срещано при алкохолиците в сравнение с останалото население .Ракът на храносмилателната система е около 40 пъти по- често срещан сред неумерено пиещите. И понеже алкохолът съдържа „ празни” калории, алкохоликът напълнява, като същевременно остава недохранен, защото алкохолът пречи на пълното абсорбиране и използване на хранителните вещества и витамините.

След като попадне в кръвта, алкохолът веднага  алармира черния дроб, чиято задача е да отстранява отровите от кръвта. И този благороден орган, „ лабораторията „ на организма, изоставя всичките си други функции и се заема приоритетно с преработването на алкохола, като изоставя изхвърлянето на мазнините и остатъчните продукти в организма. Вследствие на това неумерено пиещите получават натрупване на мазнини в черния дроб, който се увеличава и функциите му се затрудняват. Това се нарича Чернодробна стеатоза и все още е обратимо състояние, при положение, че пиещият престане да приема алкохол. Но ако алкохолната злоупотреба продължи, то чернодробните клетки започват да умират  и се заместват от съединителна тъкан, което е вече невъзвратимо състояние, т. е. развива се Чернодробна цироза. Чернодробните клетки повече не могат да се възстановяват, черният дроб не може да произвежда енергия и да разгражда отровите, включително и алкохола. Той се свива, сбръчква се, в тялото се натрупват отрови и течности.

Но алкохолът поразява не само храносмилателната система и черния дроб, абсолютно всички органи и системи са подложени на неговото влияние. В пресата много често се пише, че малки дози алкохол влияят благоприятно на сърдечно- съдовата система. Не смея да коментирам, дали това е така, но сигурното е само, че изпиващите по 1-2 стандартни питиета дневно са поне толкова здрави, колкото и непиещите. Над тези дози  алкохолът уврежда сърцето , като води до отслабване на сърдечния мускул, повишаване на кръвното налягане , сърдечни аритмии и др.

Смятам обаче, че най- жестокото и подло въздействие на алкохола е това върху нервната система! Мозъкът е първият орган, който се уврежда от системното пиянство. Алкохолът убива нервните клетки и неумерено пиещите получават мозъчни увреждания. Ако този процес протича с години, мозъкът се свива на големина вследствие умирането на нервни клетки. Това  се доказва на скенер и  ако някой от пиещите е заинтересован, може да му се направи и тази услуга в съответната поликлиника…Установено е , че почти половината от лекуваните за Алкохолна болест имат и такива изменения, доказани със съответните изследвания .Не е изненадващо, че тежките пиячи показват значителни снижения на интелектуалните способности, доказани с психологични тестове. Алкохолизмът уврежда възможността за обучение и запаметяване, за абстрактно мислене и адаптиране към нови условия.

А да сте чували за Алкохолна епилепсия? Вследствие увреждането на мозъка понякога се явяват  епилептични припадъци, заболелият трябва да се лекува задължително при невролог, да му се направят изследвания и да приема лекарства, може би за цял живот…Тежко, инвалидизиращо заболяване! А струваше ли си съмнителното удоволствие от алкохолното опиянение, питам аз?!

След години на пиянство могат да се появят и психози. Най- характерна за алкохолиците е т. нар. Корсаакова психоза. При нея увреденият не може да запаметява нови факти и събития. Той чудесно разсъждава за настоящите събития, може да ви бие на шах, но не помни името на лекаря, който минава визитация всеки ден, не знае датата, замества празнините в паметта си с измислици. Например да започне да ви убеждава, че предният ден е бил в Париж, макар  всички да  знаят, че той кротко си е лежал в болничната  стая…Уврежданията, нанесени от алкохола  са на практика  едно преждевременно остаряване на мозъка. Умствените възможности на един 30 г. алкохолик могат да се сравнят с тези на  здрав 80 г. старец. И кой от нас би си пожелае такова нещо?!И още повече пък да си го причини сам?!

Нервните клетки на периферната нервна система / гръбначния мозък и крайниците/също се увреждат сериозно. Ходилата и дланите започват да изтръпват, мускулите на подбедриците отслабват, краката на възрастни мъже заприличват на детски крачета. Явяват се болки, смущения в походката, болните загубват чувствителността на крайниците си и стъпват „ като в памук” Това заболяване се нарича Алкохолна полиневропатия и се нуждае от сериозно неврологично лечение. Макар че има случаи състоянието да се подобри само след едногодишно въздържание от алкохол. Мисля, че си струва, а вие?

Но разказът за психозите не е приключил. Понякога мозъкът започва да ражда чудовища.Чували ли сте за Алкохолен делир? Или т. нар. Алкохолна лудост. Не че другите алкохолни психози не са…При нея алкохоликът става неспокоен, поти се обилно, кожата му се зачервява, сърцето му бие до пръсване. Съзнанието му е замъглено, не може да се ориентира, не знае къде е  и няма представа за времето. И в това объркано, полусънно състояние започват да му се привиждат кошмарни неща. Мисля, че това е най- ужасното нещо, което може да преживее един човек. Болните разказват за страшни чудовища, убийци, които ги нападат, оживяват и най- грозните им страхове…Един  преживял делир пациент разказваше, че видял как в стаята му влизат убийци и в порива си да се спаси скочил от прозореца. Добре все пак, че живеел на първия етаж…Но не всички имат този късмет ! Алкохолният делир сам по себе си е не само психическо, но предимно физическо страдание за организма и поради тази причина не всеки заболял го преживява….Преживелите обаче помнят ужаса до края на живота си !

Но има и други Алкохолни психози, не по-малко опасни от Алкохолния делир. Понякога в съвсем ясно съзнание алкохоликът започва да чува  как хората около него обсъждат поведението му, упрекват го, понякога говорят небивалици…Това се нарича Алкохолна халюциноза. Болният е убеден, че гласовете са истински, тревожи се, поведението му се променя, започва да изпитва страх…Това заболяване непременно трябва да се лекува в психиатрично заведение, тъй като в такова състояние болният може да извърши нелепи неща…А да сте чували нещо за Алкохолната ревност? Алкохоликът, вече с намалени сексуални възможности поради заболяването си, започва нелепо да ревнува съпругата си…Пощаджията минава специално заради нея, съседът  я чака пред асансьора…И горката съпруга  започва да се оправдава, да търси убедителни доводи, за да го разубеди. Но това просто е невъзможно, защото това    си е поредната проява на алкохолната  лудост…Много бракове завършват поради тази причина с развод, тъй като външно поведението на алкохоликът остава непроменено- той е любезен, може да покани заподозрения „любовник” на питие… Но това не му пречи да говори нелепици на съпругата си…

При алкохолна злоупотреба се засяга сериозно и половата система. При мъжете намалява нивото на тестостерона, основният мъжки полов хормон. Като резултат пиещите мъже загубват мъжкия тип окосмяване, по гърдите и бедрата им се натрупват мазнини, тестисите им се смаляват, т. е. тялото им придобива женски черти. Възможно е да се стигне до импотентност, а от там, както споменахме по- горе и до Алкохолна ревност…Но за да не бъдем съвсем черногледи, ще ви съобщя за един благоприятен ефект на алкохола. Между алкохолиците плешивците са по- малко, вероятно поради разширяването от алкохола на периферните кръвоносни съдове, подхранващи корените на косата. Здрави, но плешиви, или болни, но с гъста грива, изберете сами !

При жените половата система също е жестоко поразена при алкохолна злоупотреба. Алкохолът при тях води до сексуални, менструални и гинекологични проблеми, дължащи се на променен хормонален баланс. Понякога жените приемат алкохол, защото си мислят, че така ще стигнат по- бързо до оргазъм при полов акт. Да , ама не! Има един дяволски парадокс. Желанието нараства, но удовлетворението от половия акт намалява…Та това говори науката, мили дами!

Но много по- сериозен е проблемът с приемането на алкохол по време на бременност. При бременност всякакъв допир с алкохола трябва да се прекрати! Доказано е, че алкохолът води до по- чести аборти, преждевременни раждания и мъртвораждания. А алкохолът, приет от бременната жена директно стига до плода и за това  НЯМА БЕЗОПАСНА ДОЛНА ГРАНИЦА! Да не говорим за сериозните увреждания при  родените деца от майки, употребявали алкохол по време на бременността. Много от тях са с намалено тегло, малък череп, психическо и двигателно забавяне в развитието, смущения в обучението. Това състояние си има и име. Фетален алкохолен синдром.

Звучи академично, но е много, много страшно, скъпи бъдещи майки.

Следва продължение

Из книгата “ Самопомощ при алкохолен проблем“ на д-р Румяна Бонева, психиатър

предишна глава-5

следваща глава-7

Tagged , , , , , , ,
на горе