Когато любовта не е радост, а страдание или как да се отървем от любовната зависимост

как да се отървем от любовната зависимост
Любов и партньорство

Когато любовта не е радост, а страдание или как да се отървем от любовната зависимост

Цял живот сте мечтали да намерите любовта си и да бъдете най-щастливите на света? Е, не сте сами – мнозина като вас мечтаят за същото.

Разбира се, не всеки има подобен късмет. Но дори и тези, които все пак успеят да намерят сродната си душа, търпят разочарования.

Защо става така, че уж всичко е наред, а не се чувствате толкова щастливи, колкото предполага прехваленият полет на крилете на любовта? Къде са обещаните спокойствие и блаженство? Защо вместо тях постоянно изпитвате напрежение и раздразнение? Отговорите ще потърсим сега, като се поровим в човешката душа и открием корените на такова едно разочарование.

Кои сте вие и какво искате?

Толкова много се опитвате да угодите на партньора си и да му се харесате във всичко, което правите, че отдавна сте забравили кои сте всъщност и какво самите вие искате.

Въпреки това той все е недоволен от вас и не оценява това, което правите за него. Отклонили сте се сериозно от пътя си, но той просто не забелязва усилията ви.

И колкото по-далеч отивате в отношенията си, толкова повече се опитвате да не мислите за това, повтаряйки си като мантра, че трябва да се постараете още повече.

Колкото и да сте заблудени и омагьосани от любовта, една лека вълничка от възмущение вече започва да нараства вътре във вас, заплашвайки скоро да придобие размерите на цунами. Това ви плаши и ви ядосва, защото „една любяща жена не би трябвало да изпитва подобни емоции по отношение на най-близкия си“! Затова и продължавате да изисквате от себе си все повече и повече, макар че то вече няма накъде. И все пак го правите – та нали „любовта изисква жертви“. Честито – вече сте попаднали в омагьосания кръг!

Страдание

Страдате много, когато той не е наоколо, както и от факта, че той не се чувства по същия начин по отношение на вас. През цялото време се мразите, че го обичате повече, отколкото той обича вас, защото ако ви обичаше достатъчно, щеше да ви се обажда по двадесет пъти на ден -точно както вие го правите!

Когато той иска да прекарва повече време с приятелите си без вас или отказва да отиде заедно на кино, театър или на пазар, става страшно. Огромна вълна от безпокойство и възмущение се надига във вас. Как е възможно! Че нали влюбените двойки копнеят да бъдат заедно всяка минута! И тъй като при вас това не е така, решавате, че чувствата му са започнали да намаляват.

Пагубно безпокойство

Това пагубно безпокойство ви принуждава да го шпионирате, да подслушвате, когато той говори с някого по телефона, да го следите тайно из социалните мрежи и да проверявате съобщенията му. Осъзнавате, че това е глупаво и безразсъдно, но не можете да се спрете. Всеки път, когато той се забави или не отговори на обаждането ви, вие започвате да „рисувате“ страховити картини в главата си и се давите в собствената си ревност.

Струва ви се, че той като любящ мъж, трябва да ви разбере, да ви прегърне, някак да си да ви успокои, но, уви, той остава студен и безчувствен. Накрая започвате да го гледате в очите, и да питате до безкрайност: „Обичаш ли ме? Още ли ме обичаш? “ Но това само го дразни .

Всичко е болезнено и трудно

Всичко е така болезнено и трудно, че понякога в главата ви се прокрадва съмнение: „Може би е време да спра с всичко това?“ И точно там ви залива леден ужас: раздялата с него е равносилна на смърт.

Нямате абсолютно никаква представа как ще живеете без него… Ако той изчезне, животът ви няма да има повече смисъл. Не искате да се събудите сутрин в свят, в който него го няма. … И по този начин навлизате в нов кръг на страдание, където сте готови да се смирите отново, да се унижите и да издържите.

Защо любовта боли толкова много?

Защото … това не е любов. Ако гореописаното е любов за вас, това означава, че под прикритието на любовта култивирате в себе си любовна зависимост.

Уви, тя няма да се превърне в любов, колкото и дълго да издържите и колкото и да се измъчвате. Тя ще продължи да причинява само страдания.

Така че, единственият начин да бъдете щастливи е да се отървете от нея. Това не означава (макар и на практика да не изключва) да се отървете от партньора си. Не. Защото не връзката ви с него изисква корекция, а връзката ви със самата себе си.

Как да се отървем от любовната зависимост?

Признайте, че я има

На първо място, зависимостта трябва да бъде призната. Уви, точно като алкохолика, наркомана или зависимия от хазарт, човек, страдащ от любовна зависимост, често пъти не е готов да признае факта, намирайки всякакви оправдания и обяснения за поведението си.

Ако сте успели да се справите с първата точка, тогава най-добрата стъпка би била да работите с психолог. Ако това не е възможно, ще трябва да проявите воля и сами да се отървете от пристрастяването към любовта. Това е трудно, но напълно възможно. И когато успеете, ще видите колко радост може да даде една връзка, която лишена от напрежение и страдание.

Оттеглете обвиненията

Не обвинявайте себе си, нито партньора си, родителите си, трудното си детство, държавата, околната среда или пък нещо друго. Те не са виновни.

Работете върху самочувствието

За да се отървете от пристрастяването към любовта, трябва да работите върху самочувствието. Как се виждате във вашата връзка? Любими? Желани? Красиви? Жалки?

Какво ви кара да се чувствате красиви, освен комплиментите на вашия мъж? Ще можете ли да потиснете нуждата от одобрението му и да си признаете, че дори когато той не ви го дава, вие сами може да се чувствате красиви?

Отговорете си откровено на въпроса какво ви дава тази връзка

Сигурност? Пари? Комфорт? Възможност да се откажете от независимото вземане на решения? За да се отървете от пристрастяването към любовта, трябва да се научите да си давате всичко необходимо. За да не се чувствате безпомощни и да изпадате в паника само при мисълта, че ще трябва да разрешите тези проблеми сами.

Не го правете център на вашата Вселена

Да си целият свят за някого е твърде голяма тежест за някой, който всъщност е просто човек. По правило такава тежест не се изтрайва дълго. Затова се опитайте да напълните света си с друго – намерете си приятели, работа, хобита, позволете си да трупате нови впечатления, да се развивате и да се радвате на живота си.

И тогава връзката ви или ще престане да бъде болезнена или ще отпадне като ненужна.

Когато се отървете от любовната пристрастеност ще отворите пътя за нова, здрава и щастлива връзка. А такава със сигурност ви предстои.

Tagged , , , , , , , ,
на горе