Как да спасим близките си от зависимости: ИЗБОРЪТ

Как да спасим близките си от зависимости-8
Добра форма

Как да спасим близките си от зависимости: ИЗБОРЪТ

Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар и задочно, с една жена, чието име е познато на много хора, сблъскали се лично с проблеми, свързани с психичното здраве. Става въпрос за д-р Румяна Бонева – дългогодишен лекар в ЦПЗ Проф.Д-р Ив.Темков – Бургас, от няколко години пенсионер. В своята дългогодишна практика тя е успяла да помогне на много болни и техните близки, които винаги ще я помнят с благодарност и обич. 

Скъпи приятели, стигнахме вододела на нашия разказ. До тук се опитах да ви покажа последиците при неумереното пиене, както и да ви запозная с основни понятия на науката Наркология. Надявам се, че отговорихте честно на включените тестове и определихте  дали имате данни за наличие на Алкохолна болест. Всъщност, това е нещо, което вие знаете много добре и сами. Дали имате Алкохолна болест или Алкохолен проблем / за мен това са синоними /, решавате само вие. Възможно е близките ви да се съпротивляват на такава диагноза, но знайте, че те се борят не за вас, а за опазване на собственото си достойнство и „ честта на фамилията”. Защото все още Алкохолна болест, Алкохолизъм, звучат грозно, позорящо семейството…И все още са малко хората, които са наясно относно естеството на това  заболяване  и кои са причините за появата му. И че, както казват Анонимните алкохолици, никой не е искал да стане алкохолик и никой не е виновен за това. Често алкохолиците са чувствителни и отчасти емоционално незрели хора, свръхизискващи от себе си, идеалисти…И когато не могат да постигнат мечтите си, те бягат от реалността в пиянство…

Лекарите също могат да сбъркат в преценката си, особено ако не сте докрай честни с тях. За това пак повтарям, вие и само вие можете да решите дали имате Алкохолен проблем или не / Освен разбира се в късните стадии на заболяването, когато за всички става ясно за какво става дума…/Ако Алкохолна болест, Алкохолизъм ви звучат неприятно, то заменете я с Алкохолен  проблем. Или просто си признайте, че дори още да нямате алкохолна зависимост, ако все още и сам можете да изпълзите от блатото, то  алкохолът вече ви вреди…

И така, стигнахме до момента, когато трябва да решите какво ще предприемете по- нататък. Общо взето изборът не е много голям. Можете да избирате основно между две възможности-тази да живеете по стария начин, да не променяте нищо в поведението си относно алкохола и да си носите последиците от това. Много хора избират този път и това си е тяхно право. Но има и други, които избират пътя на промяната и аз приветствам техния избор!

Ако все още не сте решили по кой път да тръгнете, то аз ще ви предложа да улесните своя избор, като вземете лист хартия  и отгоре напишете Алкохол. Под него, от двете страни на листа, напишете в ляво Ползи, а в дясно Вреди. След това започнете да изреждате ползите и вредите от алкохола, но лично за вас, за вашия живот.

Аз мога да ви помогна със следния пример:  

АЛКОХОЛ

Ползи :                                                    Вреди:

 

Действа отпускащо                             Имам „ бели петна в паметта”

Сутрин съм махмурлия

Улеснява контактите ми                       Изпитвам чувство на вина

с другите хора                                      Ставам безотговорен

Потиска страховете ми                        Създавам проблеми на

Подобрява съня ми и др.                     работното си място

Имам проблеми с черния дроб

Имам проблеми с КАТ

Жена ми иска да ме напусне

Имам финансови проблеми

Други

 

Смятам, че като видите написаното в двете колонки, като направите сравнение и решите кое е по- важно за вас, ще вземете най- доброто за себе си решение.

Но все пак, ако изберете да вървите по стария път, то въпреки всичко  ще ви препоръчам да си направите изследване на черния дроб и сърцето, възможно е получените резултати да ви разколебаят…А знаете ли, че зависимите към алкохол живеят 24 години по- малко от другите хора? Не че искам да ви плаша, но… такива са фактите!

А сега да предположим, че сте избрали приветствания от мене път на промяната. Какво следва по- нататък? Промяната можете да постигнете по няколко начина. Те не си пречат, даже мисля, че могат да се допълват. Ето какво ви предлагам аз:

А.  Намаляване на  алкохолната консумация

Б. Болнично и извънболнично лечение

В.  Включване в група за взаимопомощ / АА/

Г.  Насаме със себе си

Следва продължение

Из книгата ” Самопомощ при алкохолен проблем” на д-р Румяна Бонева, психиатър

предишна глава-7
следваща глава-9

Tagged , , , , , , ,
на горе