Причини за загуба на козина при кучетата
Домашни любимци

Причини за загуба на козина при кучетата

Едно от най-неприятните неща за вашето куче е то да загуби козината си. Тя освен, че придава допълнителна красота и чар на вашето животно, го защитава от много вредни фактори в неговото ежедневие. Козината спира горещите слънчеви лъчи през лятото и не им позволява да достигнат до козината на кучето. Спира насекомите, които го дразнят, а освен това предпазва от болести като рак на кожата и други. Понякога обаче се получават инфекции, които могат да доведат до падане на част от космената обвивка на кучето, а ако това се случи, вие като стопанин е необходимо незабавно да вземете мерки. Ето какви могат да бъдат причините кучето ви да загуби част от козината си:

Алергии. Те са честа причина за загуба на козина при кучета. Това може да се дължи на въздействания от околната среда като полени, плесени и акари или поради паразитни като бълхи. Хранителните алергии са друга възможна причина за това. Типичните симптоми на нежелана алергична реакция включват сърбеж, водещ до излишно чесане, хапане и разбира се, загуба на козина. В случай на алергия към бълхи, препоръчително е кучетата да приемат средства за предпазване от бълхи и кърлежи.

Инфекция или заразяване. Заразяването с паразити като бълхи, кърлежи или краста е друг източник на кучешка алопеция. Заедно със загубата на козина около ушите, очите, корема и гърдите, признаците, че вашето куче може да има акари или бълхи включват възпаление, сърбеж и зачервяване. Бактериалните или гъбични инфекции, като например трихофития (която всъщност е гъбичка), също могат да се отдадат на косопад при кучета. Симптомите на трихофития включват кръгова или нередовна загуба на козина.

Болест на Кушинг. Хиперадренокортицизмът, известен също като болестта на Кушинг, е състояние, причинено от продължителното излагане на телесната тъкан на прекомерни нива на хормона кортизол. Симптомите на болестта на Кушинг включват загуба на козина и потъмняване на кожата. Болестта на Кушинг често се среща при кучета на средна възраст до възрастни, въпреки че може да засегне и кучета, които прекалено употребяват кортикостероидни лекарства.

Tagged , , , , ,
на горе