Как се променят навиците на котките с възрастта
Домашни любимци

Как се променят навиците на котките с възрастта

Подобно на хората, и животните се променят, когато стават по-големи и достигнат зряла възраст. Нормално в началото на своя живот всички животни да обичат игрите, да търсят вниманието на своите родители или стопани, а след това да искат повече време за почивка и да се излежават на слънце. Един подобен пример е поведението на котките, които като малки имат цялата енергия на света, а след като пораснат, изглеждат като най-мързеливите животни. Какви обаче могат да бъдат другите навици на вашите котета, които можем да забележим с възрастта?

Започва да мяука по-често. Прекаленото вокализиране с напредването на възрастта не означава, че котката става все по-приказлива на своя език. Това може да е признак, че е дезориентирана поради котешки когнитивен спад. Възможно е също да стане глуха или да я боли, може би от артрит. Ако забележите нещо подобно, е хубаво да бъде прегледана щателно, за да се изключат всякакви медицински състояния. Ако няма физическа причина, вашият ветеринарен лекар може да се опита да го разреши с феромони, ако нейното мяукане произтича от тревожност, причинена от възрастта. Разбира се, причината може да бъде просто, че е гладна или иска внимание, но за да сте спокойни, консултирайте се със специалист.

Неспокойствие и често будене през нощта. Вашата застаряваща котка може да има загуба на слуха или зрението, което може да повлияе на нейния сън. Също така е възможно да се наложи да използва котешката си тоалетна по-често, но да има проблеми с намирането й поради котешки когнитивен спад. Лекарствата могат да помогнат за това, но трябва да вземете мерки навреме, като задължително преди това потърсите съвет от ветеринар.

Дезориентация и объркване. Психическият спад на застаряващата котка може да наподобява болестта на Алцхаймер при човек, където някога познатото става объркващо или забравено. Подреденият график и средата на вашата котка могат да помогнат за облекчаване на стреса. Дръжте местоположението на тоалетната й и храната на същите места, както винаги, и избягвайте всякакви промени в това, което яде.

Става емоционално отдалечена или особено нуждаеща се. Този знак е доста лесен за забелязване, тъй като някога приятелска котка става все по-малко заинтересована от вас и вашето галене е ярък контраст с нейното „нормално“ поведение. И обратното, отчуждената котка може да стане привързана и прекалено зависима – като например да ви следва из къщата или да мяука настоятелно и постоянно и може да почувства нуждата от постоянен физически контакт. Опитайте се да мислите за тази промяна като за изживяване на обратната страна на личността на вашата котка.

Tagged , ,
на горе