Странни навици, които имат котките
Домашни любимци

Странни навици, които имат котките

Котките определено не са най- предвидимите домашни любимци. За разлика от кучетата, които лесно подлежат на дресировка и можете да разберете поведението им, понякога тези мяукащи гальовни същества правят буквално каквото си поискат, а това може да бъде голяма изненада за техните стопани. Няма значение от колко време съжителствате с котката си, винаги ще има нещо ново в нейното поведение, което да ви изненада. Но определено има някои странни навици, на които трудно можем да дадем обяснение.

Тъпчене с лапи. От време на време може да хванете котката си да прави нещо малко странно- да тъпче на едно място с лапи. Въпреки че никой не е на 100% сигурен защо котките имат подобно поведение, има няколко теории. Като начало бебетата ще тъпчат инстинктивно, когато са малки, за да стимулират производството на мляко на майка си. По този начин някои хора смятат, че котките продължават да тъпчат, когато остареят, защото действието им напомня за ползите от кърменето. Други теории за това защо котките правят това твърдят, че това е начинът им да покажат привързаност, помага им да се разсънят след дрямка или да подготвят меко, удобно място за лягане или че това е лесен начин да маркират с аромат своята територия.

Дъвчене на растения. Някои котки го правят, за да привлекат вниманието на стопаните си, други – защото ги приемат като игра, а трети – защото им харесва. Според ветеринари някои котки ядат различни видове треви, защото им помага да отделят погълнати топки козина.

Триене на лицето. Бузите на вашата котка съдържат жлези, които тя използва, за да остави своя уникален аромат. Чрез разтриването на косматите си бузки по всичко, което вижда, вашата котка маркира всичко, което смята за свое във вашия дом.

Носене на подаръци. Котките са естествени ловци, което вече знаем, и затова от време на време ще дебнат плячка. Както вие носите подаръци на хората, които обичате, същото може да прави и вашата котка. Някои експерти вярват, че мъртвата мишка на прага ви може да бъде начинът й да ви каже колко много се грижи за вас.

Tagged ,
на горе