Признаци, че котката ви е стресирана
Домашни любимци

Признаци, че котката ви е стресирана

Котките са едни от най-страхливите домашни любимци. Много е трудно да научите вашето коте да не се плаши от някои на пръв поглед съвсем обикновени неща. Това понякога поражда усмивки, ако гледате клипчета в интернет, но за един стопанин е истинско предизвикателство, ако котката му е прекалено страхлива. Когато обаче стресът се превърне в хроничен, може да имате проблем. Трябва много внимателно да наблюдавате котето си и ако усетите повишени нива на стрес, потърсете помощ. Има някои ясни признаци, че котката ви е стресирана.

Уриниране извън котешката тоалетна. Досадно, миризливо и неприятно за почистване, но това може да бъде признак, на който да обърнете внимание. Котките, които уринират извън котешката си тоалетна, се опитват да ни кажат нещо. Ако това започне да се случва често, потърсете помощ, за да разберете какво може да предизвика подобно поведение.

Диария, запек или друг проблем с храносмилането. Това е друга доста неприятна ситуация и такава, която може да е показателна за няколко неща. Най-добре не го пускайте и говорете със специалист.

Прекомерно поддържане. Котките са известни със своите придирчиви грижи, но да се ближат до нараняване е ясен признак на стрес. Не губете време и отидете направо до ветеринарния кабинет.

Постоянно чесане. Подобно на компулсивното близане, прекомерното надраскване може да е показателно за няколко здравословни и поведенчески проблеми. Уговорете среща с вашия ветеринарен лекар, преди проблемът да излезе извън контрол и да се стигне до дълбоки наранявания.

Изолация. Отдалечеността е втора природа за котките. Въпреки това, тя не трябва да се крие активно и постоянно от вас и всички останали в къщата. Ако това трае по-продължително от нормалното, проверете какво е нейното състояние и на какво може да се дължи подобно поведение.

Често мяукане. Мнозина смятат, че тонът на котка е доста успокояващ, но внимавайте с необичайно дълги или повтарящи се пристъпи на паническо мяукане – особено ако котката ви в повечето случаи е тиха. Ако това се случи, заведете котката си при ветеринарния лекар, вместо да се опитвате сами да разберете какво иска да ви каже животинчето.

Tagged , ,
на горе