Как да си сготвим риба без да цапаме в кухнята – рецепта и полезни съвети

Как да си сготвим риба-рецепта и полезни съвети
Идеи за дома

Как да си сготвим риба без да цапаме в кухнята – рецепта и полезни съвети

Как да сготвим риба без да цапаме в кухнята? Всеки който обича да консумира пържена риба знае колко е вкусна. Но и всяка домакиня знае, че след това кухненското пространство изисква време за почистване. В кухнята остава миризма, когато искаме да си сготвим риба, която може да се разпространи из цялата къща. А какво да кажем за мазни пръски. Тук ще ви кажем как да изпържите малки рибки или парчета риба без тези нежелани моменти.

Как да си сготвим риба без да цапаме в кухнята – рецепта и полезни съвети

ЯЖТЕ И ИЗГЛЕЖДАЙТЕ ПО-МЛАДИ: 4 ХРАНИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ РЕТИНОЛ

Ориз, риба и… сладки! Тайните за гладката кожа на японките

Вижте как ще си сготвим риба без да остава миризма и мазни пръски

Както знаем, предимството на малките рибки е, че след пържене може да се консумират без необходимост от почистване на малки костици. Хрупкавата рибка се съчетава перфектно със зелена салата или картофена салата, или като заместител на пуканки, докато гледате филм. Но случва ли се така, че не я готвим по най-практичния начин? Без след това да прекарваме с часове в почистване на кухненското пространство.

Да, не е тайна, че рибата е вкусна и полезна, но отделя доста специфична и не много приятна миризма. И така, какво да правим по въпроса?

Първо измиваме и почистваме добре, ако е необходимо, малките рибки. Осоляваме и подправяме с черен пипер. Разбира се, този полезен метод може да се използва и за други риби.

Този лайфхак много често се използва от опитните рибари. Кой, ако не те, знае по-добре всички тайни на готвенето на риба. Днес ще следваме тези прости съвети, за да може нашата кухня да остане чиста, дори след като си сготвим риба. Ето как… вземаме рибата и да проверим!

Да си сготвим риба…

Да си сготвим риба – полезни съвети за домакините

Вземаме подходящ тиган, заливаме дъното със слънчогледово олио, слагаме на котлона и чакаме да се загрее. Тук е мястото да проверим първият съвет на опитните кулинари и рибари. Поръсваме мазнината с 1-2 щипки сол. Това ще помогне за предотвратяване на пръскане по време на пържене. Рибата ще поеме солта от тигана, затова е необходимо да се съобразим с предварителното количество сол, с което ще осолим рибата.

Следващата стъпка е да вземем сурови картофи. Измиваме и нарязваме на шайби, с дебелина около 1 см. Вземаме 2-3 кръгчета и ги поставяме на дъното на тигана. След това подреждаме малките рибки или парчетата риба и продължаваме да готвим. По този начин, докато си сготвим риба, ще избегнем разпространението на миризмата.

Как да си сготвим риба
Да сготвим риба без миризма

Но преди това, още един полезен съвет, чрез чието приложение ще запазим чистотата около мястото на приготовление и готвене.

Вместо да слагаме в голяма чиния брашно за панировка на рибата, ще го изсипем в голяма, чиста и суха найлонова кесия. Колкото повече е количеството на рибата, толкова повече брашно ще ни трябва.

Как да си сготвим риба
Съвети да сготвим риба без да цапаме в кухнята

Слагаме рибата в торбичка и разклащаме добре. По този начин ще се образува много добро покритие с брашно и ще си направим панировка за риба без много усилия, поддържайки кухнята чиста.

Сега да се върнем към готвенето. Остана ни само да подредим рибата в тигана и да запържим до готовност до желаната хрупкавост.

Как да си сготвим риба
Как да си сготвим риба без да цапаме в кухнята – рецепта и полезни съвети

Ако не можем да поберем цялото количество в тигана, при следващо зареждане задължително сменяме картофените шайби в тигана. Иначе ще загубим ефекта.

Тези три прости, но полезни и ефективни, съвети за домакините могат да спестят време и усилия в почистването на кухнята.

Няма да се притесняваме за пръските мазнина по дрехите и около котлона. Кухнята ще има приятен аромат на готовото ястие, а миризмата на изгоряло ще остане в миналото.

Приготвена по този начин, вкусната и здравословна риба, може да сервирате дори и на вашите гости.

Гарнирайте със зелена салата, шайби от домати, салата от варени картофи, сотирани картофи, а защо не пържени хрупкави картофки.

Опитайте ефективността на тези полезни и практични съвети.

Приятно готвене и добър апетит!

Кухненски лайфхак: какво, как и кога да солите

Как да си сготвим риба без да цапаме в кухнята – рецепта и полезни съвети Как да премахнете миризмата на чесън

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе