Кухненски лайфхак: какво, как и кога да солите

Кухненски лайфхак какво, как и кога да солите
Идеи за дома

Кухненски лайфхак: какво, как и кога да солите

Кухненски лайфхак: какво, как и кога да солите, съветват експерти.  Умението правилно да осолявате храни е цяло изкуство, което трябва да се научи. Много домакини обаче, никога не се замислят за това и обикновено посоляват храната машинално. Всъщност, вкусът на ястието до голяма степен зависи от това кога е осолено – в самото начало, по време на готвене или в края.

Искаме да ви разкрием няколко тайни за правилното използване на солта в готвенето. Познавайки точно всички тези тънкости, можете лесно да достигнете нови висоти на кулинарното съвършенство.

Кухненски лайфхак: какво, как и кога да солите

Пригответе си вкусен домашен сладолед

Как лесно и евтино да защитите дома си от мухи и комари?

infomax-logo-50-15-HW Най-добрите (и най-лошите) диети, следвани от звездитe

Кухненски лайфхак: какво, как и кога да солите

Ако искате да получите богат и ароматен месен бульон, посолете водата в самото начало на варенето на месото. Това позволява на месните влакна да омекнат и техните ароматни сокове да преминат напълно в бульона.

Ако готвите месо заради самото него, например телешки език или парче говеждо месо, сложете месото във вряща вода и добавете сол към края на варенето. Ако солите в неподходящ момент, ще стане жилаво.

Посолете зеленчуковите и рибните бульони веднага след като кипнат.

Салатите трябва да се посолят, преди да се полеят с масло, в противен случай то ще покрие марулята и зеленчуците в тънък слой, което ще попречи на солта да си свърши работата. Една балансирана комбинация от вкусове няма да работи. Вместо това ще получите отделен вкус на всеки компонент от салатата.

Посолете водата за варене на пастата, преди да я сложите във врящата тенджера, в противен случай тя ще се слепи, дори ако я изплакнете добре с гореща вода след варенето.

Солените кнедли се солят в началото на готвенето. Посолете картофите веднага след като кипне водата.

Посолете пържените картофи преди края на пърженето. Ако посолите картофите преди това, те ще пуснат сок и картофените филийки ще бъдат неварени и меки.

Посолете лещата и боба към края на варенето, иначе ще останат твърди.

При пържене месото се посолява едва след като върху него се образува златиста коричка, която предпазва месните сокове от изтичане.

Посолете рибата 10-15 минути преди пържене и изчакайте, докато солта се абсорбира добре, тогава рибата няма да се разпадне по време на процеса на пържене.

Винаги добавяйте малка щипка сол дори към сладко тесто. Това е необходимо, за да се балансира вкусът.

Ако случайно сте пресолили супата, преди края на готвенето потопете марля с увит в нея ориз за 5-7 минути и той ще „отнеме“ излишната сол от ястието.

Както виждате, специалистите знаят много лайфхакове, за да получат апетитни блюда. Възползвайте се от тези трикове.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе