Пригответе си вкусен домашен сладолед

домашен сладолед

Пригответе си вкусен домашен сладолед

Приготвяне

Готвене

Общо

Порции

Вече приготвям домашен сладолед от налични продукти у дома по много лесна рецепта – благодарение на това вкусът е същият, както в детството, когато майка ми правеше такъв сладолед за мен. И благодарение на това, че няма сметана в рецептата, сладоледът е нискокалоричен и изобщо не вреди на фигурата!

Слънцето пече безмилостно – трябва спешно да се охладим! Някои пускат вентилатори и климатици, други си слагат мокри кърпи на главите… а трети, като мен, прибягват най-лятното и освежаващо лакомство – домашен сладолед. Обичан е както от деца, така и от възрастни, а с тази лесна рецепта ще можете да го приготвите бързо.

Ето как да приготвите вкусен домашен сладолед :

Необходими продукти

  • Мляко – 900 мл
  • Яйца – 3 бр.
  • Захар – 250гр
  • Вода – 5 с.л.
  • Брашно – 3 с.л.
  • Ванилова захар – 1 пак
  • Лимонена киселина – 1 пак.
  • Сол – 1 щипк

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на домашен сладолед:

 

домашен сладолед
домашен сладолед

Нашият домашен сладолед ще се състои от 2 вида крем – млечен и белтъчен. Първо да направим с млякото.

Взимаме тенджера или съд с високи стени и изсипваме жълтъците от яйцата, а белтъците изсипваме в отделен съд.

Добавете 3 супени лъжици захар към жълтъците, разбъркайте с бъркалка до гладкост.

След това налейте малко мляко, като продължавате да бъркате, за да стане сместа хомогенна.

 

домашен сладолед
домашен сладолед

След това изсипете 3 супени лъжици брашно и разбъркайте добре, за да няма бучки.

Налива се останалото прясно мляко и съдът се слага на слаб огън при непрекъснато бъркане. С времето сместа започва леко да се сгъстява и става кремообразна.

домашен сладолед
домашен сладолед

Когато се появят големи мехурчета, изключете котлона, добавете ванилова захар и разбъркайте добре.

И така, млечния крем за нашият дамашен сладолед е готов. Изсипваме в съд с гладки стени, покриваме го със стреч фолио, като гледаме да няма дупчици – така сместа няма да хване коричка. Оставете да се охлади на стайна температура.

Сега преминаваме към белтъчния крем

Изсипете цялата останала захар в тенджера, добавете вода (5 супени лъжици) и половината от лимонена киселина.

Започваме да готвим този вид сироп на слаб огън.

 

домашен сладолед
домашен сладолед

В друга купа разбийте белтъците, щипка сол и останалата лимонна киселина. Разбийте, докато кремът стане достатъчно плътен, за да запази формата си.

домашен сладолед
домашен сладолед

Върнете сиропа на котлона, следете да не загори, като разбърквате. Захарта продължава да се разтваря и в резултат на това сиропът става все по-гъст.

Можете да проверите готовността на сиропа, като капнете капка от него в съд със студена вода – стане ли на бучка, значи е готов.

домашен сладолед
домашен сладолед

Изсипваме малко по малко в разбитата белтъчна сметана и продължаваме да бъркаме с миксер.

Когато всичко се смеси до хомогенност, покрийте този съд, както и предишния, с домакинско фолио и оставете да изстине на стайна температура.

домашен сладолед
домашен сладолед

Когато и двата вида крем изстинат, махаме фолиото и започваме малко по малко да добавяме белтъчния крем към млечния.

домашен сладолед
домашен сладолед

Разбърква се старателно – получава се лека хомогенна маса. Изравнете повърхността му, покрийте с домакинско фолио и сложете във фризера за 4-5 часа.

Накрая извадете вече охладената смес – домашен сладолед, загребете няколко топки с лъжица за сладолед (може и с обикновена лъжица, а ако я затоплите малко ще е много удобно да съберете топка) и се почерпете!

домашен сладолед
домашен сладолед

Можете да добавите сладко, шоколад или кокос на прах по ваш вкус към домашен сладолед – въображението ви нека няма граници!

домашен сладолед
домашен сладолед

Но най-много харесвам класическия вкус на този сладолед – лек, деликатен и кремообразен, точно както от детството ни!

Добър апетит!

Вижте още интерени рецепти при нас:
Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе