8 съвета как да се справим с киселините
Здраве и красота

8 съвета как да се справим с киселините

Въпреки това, което подсказва името му, киселините нямат нищо общо със сърцето ви. По-скоро това е усещане за парене в хранопровода, 10-инчовата тръба, свързваща устата ви със стомаха.

Когато се появи, те могат да продължат само няколко минути или дори няколко часа. Така или иначе, това е неудобно – така че не е изненада, ако търсите начин да се отървете от усещането бързо.Те се причиняват от стомашни секрети, връщащи се от стомаха в хранопровода“.

Киселинното съдържание на стомаха е необходимо за разграждането на храната, която ядете, нещо, което стомахът ви няма проблеми да се справи. Вашият хранопровод, от друга страна, е раздразнен – ​​и дори може да бъде наранен – ​​от него.

За да предпази киселинното съдържимо на стомаха ви от хранопровода, кръгъл мускулен пръстен в основата на тръбата, наречен долен езофагеален сфинктер, действа като клапан. Когато тази клапа е отпусната, храната, която сте консумирали, може да премине през стомаха ви. Когато се свие, тази клапа не позволява тази храна и киселина да се върнат обратно в хранопровода.
Киселинен рефлукс и киселини понякога се причиняват от основно медицинско състояние или дори от лекарство, което приемате в някои случаи. Но най-често те се предизвикват от неща като вашата диета и избор на начин на живот – което прави случайните пристъпи на киселини доста често срещани.

8 съвета как да се справим с киселините

Топ 9 храни при гастрит

Как да си осигурите омега-киселини, ако не консумирате животински продукти? (идеи за вегетарианци и вегани)

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

8 съвета как да се справим с киселините

1. Водете дневник за храните и избягвайте провокиращите храни

киселините
8 съвета как да се справим с киселините снимка: pinterest

Както споменахме, някои храни и напитки могат да предизвикат киселинен рефлукс и киселини.

Тези храни предизвикват киселините, като намаляват налягането на долния езофагеален сфинктер, което улеснява обратния хладник на киселото съдържание в хранопровода.Можете да помогнете за идентифицирането на конкретните храни, които най-вероятно ще ви създадат проблеми, като водите дневник за храна и симптоми. След като ги идентифицирате, избягвайте тези храни и напитки, когато е възможно.

2. Избягвайте да лежите легнали веднага след хранене

киселините
8 съвета как да се справим с киселините снимка: pinterest

Лежането със стомах, пълен с храна, може да предизвика киселинен рефлукс и да влоши симптомите на киселините. Избягвайте да ядете в рамките на 2-3 часа преди лягане, така че стомахът ви да има достатъчно време да се изпразни.

3. Устоявайте на желанието да преядете или яжте бързо

Това звучи вярно, особено ако го направите точно преди лягане, тъй като наличието на голямо количество храна в стомаха ви може да окаже по-голям натиск върху клапата, която не позволява на стомашната киселина да проникне в хранопровода, което прави киселинен рефлукс и киселините по-вероятни.

4. Вземете мерки да отслабнете, ако сте с наднормено тегло

киселините
8 съвета как да се справим с киселините снимка: pinterest

Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху стомаха ви, увеличавайки риска от киселинен рефлукс и киселините. Яденето на добре балансирана диета и 150 минути физическа активност на седмица са първите две стъпки към поддържане на здравословно тегло и загуба на излишно тегло.

5. Повдигнете главата на леглото си

Повдигането на главата и гърдите ви по-високо от краката ви, докато спите, може да помогне за предотвратяване и облекчаване на киселинен рефлукс и киселините. Можете да направите това, като повдигнете главата на леглото си с блокове под стълбовете на леглото или като използвате клин от пяна, поставен под матрака. Пазете се от натрупването на възглавници, тъй като това обикновено не е ефективно и дори може да влоши симптомите ви.

6. Коригирайте позицията си за сън

киселините
8 съвета как да се справим с киселините снимка: pinterest

Смята се, че спането на лявата ви страна може да подпомогне храносмилането и може да работи за ограничаване на киселините, въпреки че това може да бъде предизвикателство при някои видове легла.

7. Носете широки дрехи

киселините
8 съвета как да се справим с киселините снимка: pinterest

Ако сте предразположени към киселините, стегнатите колани и дрехи, които оказват натиск върху стомаха ви, може да допринесат за вашите симптоми.

8. Спрете да пушите, ако пушите

киселините
8 съвета как да се справим с киселините снимка: pinterest

Спирането на тютюнопушенето може да намали честотата и тежестта на киселинния рефлукс и в някои случаи дори да го премахне.

Опитайте се да спазвате тези съвети и ще се справите лесно и бързо с проблема с киселините.

Tagged , , ,
на горе