храни при гастрит
Добра форма

Топ 9 храни при гастрит

Топ 9 храни при гастрит, посочват специалисти. Гастритът е хронично заболяване, чиито симптоми могат да бъдат облекчени с природни средства. Ето 9-те най-добри храни за ядене, ако имате гастрит.

Възпалението на стомаха, по-известно като гастрит, е хронично заболяване, което може да възникне по различни причини. За щастие, има природни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на гастрит. Ще споделим с вас поредица от рецепти, които са доказано ефективни. Допълнително предимство е, че за приготвянето им ще ви трябват най-обикновени продукти. За да подобрите състоянието си при гастрит, е важно да се храните на кратки интервали. Факт е, че, когато почувствате глад, болката може да се засили.

Първо, една от най-честите причини за гастрита е свързана с лекарства, като аналгетици и аспирин. Факт е, че те имат отрицателен ефект върху стените на стомаха. Злоупотребата с алкохол също може да причини възпаление на стомашните стени. Освен това, ако обичате да пиете чай, кафе или кисели сокове на празен стомах, с времето това може да доведе до гастрит.

И накрая, ако имате гастрит, не трябва да ядете много гореща или твърде студена храна. Това само по себе си, не е фактор, причиняващ заболяването, но може да влоши симптомите на гастрит. При контакт със стените на стомаха такива продукти предизвикват дразнене и болка.

Топ 9 храни при гастрит

12 библейски масла за здраве и тонус

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Симптоми на гастрит

Ако забележите един или повече от изброените по-долу симптоми, уговорете час при гастроентеролог възможно най-скоро. Вероятно имате остър гастрит.

  • Загуба на апетит, особено сутрин.
  • Усещане за болка или парене в стомаха.
  • Болка в корема или под ребрата.
  • Повръщане, което може да бъде придружено с кръв.
  • Наличие на кръв в изпражненията.

И така, какво трябва да направите, ако вие или някой от вашето семейство имате гастрит? Прочетете, тази информация може да ви бъде полезна. Ще ви разкажем за 9-те най-добри продукта за облекчаване на симптомите на това заболяване.

  1. Мед

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Както вероятно вече знаете, медът е богат на антиоксиданти. Това означава, че този натурален продукт помага за укрепване на лигавицата на стомашните стени. Така че е полезно както за профилактика, така и за облекчаване на дискомфорта при гастрит.

За да направите това, пийте чаша вода дневно с две супени лъжици мед, разтворени в нея. Най-добре е да правите това на празен стомах. Много скоро ще забележите, че киселините започват да ви безпокоят по-малко.

  1. Зехтин

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, зехтинът помага и за облекчаване на дразненето на стомашните стени.

 

За да направите това, трябва да си приготвите много просто средство: разбъркайте една супена лъжица зехтин в чаша гореща вода или мляко. Пийте го на празен стомах всеки ден и ще забележите, че симптомите на гастрит изчезват.

  1. Лук

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Лукът се препоръчва и за облекчаване на дискомфорта при гастрит. Според няколко проучвания, този зеленчук помага в борбата с бактерията Helicobacter pylori. Но именно тя е отговорна за появата на гастрит.

Въпреки това, използвайте това лекарство с повишено внимание, тъй като лукът е доста мощен. Освен това може да причини гадене, повръщане или метеоризъм при някои хора. Затова ви съветваме да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да използвате това лекарство. За да получите забележими резултати, можете да изядете малко парче лук. Ако имате възможност купете черен лук. Съдържа много повече витамини и минерали от обикновения.

  1. Овесени ядки

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Овесените ядки са още един съюзник в борбата ви с гастрита. Подобно на меда, те са богати на антиоксиданти. В допълнение, този продукт помага за прочистване на тялото.

Опитайте да хапнете купа овесени ядки с лъжица мед за закуска. Скоро ще забележите, че се чувствате много по-добре.

  1. Папая

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Знаете ли, че семената от папая са много полезни за стомаха? Те дължат това на факта, че съдържат папаин. Това е ензим, който помага за разграждането на протеините, получени от храната, а също така неутрализира стомашната киселина. Затова този плод се препоръчва особено при гастрит.

За да извлечете всички предимства на папаята, отстранете семената и ги изсушете на слънце. След това се стриват на прах в хаванче. Когато гастритът ви измъчва особено силно, хапнете резен ананас, поръсен със семена на папая на прах за закуска. Това ще донесе незабавно облекчение.

  1. Смес от подправки при гастрит

Някои подправки съдържат витамини и минерали, които подпомагат храносмилането. Как да си приготвим лечебно средство от тях? Първо вземете семена от копър, кардамон и канела в равни количества. След това ги запържете за 30 секунди в сух тиган и ги смелете на прах. Приема се по 1 чаена лъжичка, след хранене. Не ви съветваме да превишавате препоръчителната доза, в противен случай ще получите обратния ефект.

  1. Черна сол

В продължение на 2 месеца опитайте да ядете по 1 чаена лъжичка черна сол след всяко хранене. Съдържа по-малко йод от обикновената сол и има противовъзпалителни свойства. По този начин това естествено лекарство ще помогне значително да се намалят симптомите на гастрит.

  1. Магданоз

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Магданозът е друг добър вариант за облекчаване на симптомите на гастрита. Това се дължи на неговите диуретични свойства, както и на високото съдържание на минерали, като калий, калций или фосфор. Първо изстискайте сока от магданоза. Второ, добавете към него малко черна сол и черен пипер на прах. От този сок се пият по 3 супени лъжици след всяко хранене.

  1. Джинджифил

  2. храни при гастрит
    храни при гастрит

Този лечебен корен ще ви бъде полезен при всякакви стомашни проблеми. Съдържа концентрирани антиоксиданти, благодарение на които джинджифилът помага за прочистване на стомаха. При гастрит и язва можете да приготвите запарка от джинджифил и лук. Това ще помогне за намаляване на възпалението и гаденето.

Въпреки това е препоръчително да не злоупотребявате с това лекарство. В крайна сметка, и двата компонента са много силни.

Диета при гастрит

Ако имате гастрит, препоръчваме да използвате природните средства, за които писахме по-горе. Просто следвайте нашите инструкции и препоръки, в противен случай те няма да работят или ефектът няма да бъде толкова забележим.

Можете също да включите в диетата си нискомаслено кисело мляко, плодове и храни с намалено съдържание на мазнини.

Кои храни трябва напълно да избягвате?

Много храни са вредни при гастрит, защото засилват дразненето. Затова си струва да изоставим всички изброени в този списък:

  • Алкохол
  • Кафе и чай
  • Сода или пастьоризирани напитки
  • Продукти с какао
  • Портокалов сок (и цитрусов сок като цяло)
  • Червено месо
  • Пикантни храни

Допълнителни препоръки:

Преди всичко не забравяйте, че трябва да избягвате дълги периоди без храна. Празният стомах значително ще увеличи дискомфорта. Особено важно е да закусите добре, дори и да не сте много гладни.

От друга страна, не забравяйте да пиете 8 чаши вода на ден. Това ще помогне за прочистване на стомаха от бактерии, които влошават гастрита. И накрая, не забравяйте, че в случай на обостряне само диета няма да е достатъчна. Разбира се, това ще помогне за облекчаване на симптомите на гастрит, но би било по-добре да се консултирате с лекар. Всички тези природни средства идеално ще допълнят всяко лечение.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе