Как да се погрижим за дългата коса в домашни условия

Как да се погрижим за дългата коса в домашни условия
Здраве и красота

Как да се погрижим за дългата коса в домашни условия

Красивата коса не е само знак за красота, тя е показателност и за нашето здраве. За целта косата ни се нуждае от подходяща домашна грижа. В съвременните условия е особено трудно да се поддържа здравето и красотата на косата – постоянен стрес и липса на сън, умора и нервно напрежение, всички тези фактори влияят негативно на състоянието на косата ни.

В резултат на това къдриците страдат от накъсване и изтъняват, появява се пърхот и сърбеж. За да може косата ни винаги да изглежда добре, тя ще изисква специални грижи. Ще ви дадем няколко съвета, как това да се случи в домашни условия.

Основни правила за грижа за дългата коса у дома:

Правилната грижа за косата започва с правилното и измиване:

• Косата трябва да се мие толкова често, колкото е необходимо. Основният критерий при това е нивото на замърсяване на косата. Трябва да изберете продукт, който позволява честа употреба, без да уврежда косата ви.
• Най-доброто естествено възстановяване е възможно с мека вода, без наличието на хлор в нея.
• Важно е да запомните, че горещата вода провокира засилената работа на мастните жлези, поради което косата трябва да се измива с топла вода.
• Когато миете косата си, не трябва да търкате твърде много повърхността на главата, за да не провокирате отделянето на себум.
• Най-добре оставете косата ви да изсъхне естествено, без използването на сешоари.
• Преди да си легнете, можете да срешете косата си с дървен гребен, за да премахнете остатъците от стилизиране на косъма и да помогнете за лесното и разплитане.

Правилно хранене за здрава и дълга коса

Здравето на косата започва отвътре навън, така че доброто хранене играе огромна роля в това. Правилното хранене ще осигури здраве не само на косата ви, но и на кожата, ноктите и цялото ви тяло. Веднага ще се почувствате по-добре, по-весели и по-активни. За разкошно състояние на косата се изисква диетата ви да съдържа компоненти от всички групи храни – зърнени и бобови култури, млечни продукти, билки, плодове и зеленчуци, месо и яйца, риба и морски дарове. Но сладките и нишестени храни, пикантното и пържено, алкохол и сода трябва да бъдат сведени до минимум. Също така е добре да приемате достатъчно течности всеки ден.

Народни средства за дълга коса

Народните рецепти ще ви помогнат да се погрижите за косата си у дома по почти професионален начин. В края на краищата такива средства използват силата на природата, дарявайки косата ви с красота и здраве. Основното правило в този случай е да изберете подходящите компоненти и да следвате всички препоръки, необходими за нейната грижа.

Основни природни продукти за домашна грижа за косата:

Алое вера подхранва добре косата, насищайки я с витамини, а също така овлажнява добре скалпа;
Тинктура от горчица и черен пипер се използва за стимулиране на растежа на косата;
• Хена изправя косата добре, укрепва я, придава красива сянка и блясък;
Инфузията от портокалови кори и лимонов сок влияе на баланса между кожата и мазнините, а също така придава на косъма чудесен аромат и блясък;
Жълтък и кефир, заквасена сметана и мед, хляб и мая осигуряват структурата на косата с всички необходими микроелементи;
Морската сол дава отличен пилинг ефект;
• А глината ще помогне да се премахне излишната мазнина от главата.

Невероятно полезни са отварите от обикновена лайка, коприва и хвощ, както и кора от дъб и репей. За да ги приготвите, просто трябва да залеете билките с гореща вода и да ги оставите да се сварят. Добре е да смесите тази настойка с шампоан или балсам за коса, или да изплакнете косата си с нея след измиване.

Грижа за дългата коса:

1. Дългите къдрици трябва да се подстригват малко поне веднъж на всеки три месеца. Благодарение на тази процедура, цялата коса ще изглежда по-спретната и красива. Можете да използвате за това както обикновени, така и горещи ножици, за да „споявате“ краищата.

2. Дългата коса винаги трябва да се сресва много внимателно, за да не й се навреди. Четката трябва да бъде направена от естествен материал. Процедурата започва от краищата и след това бавно се придвижва към корените.

3. Винаги когато е възможно, трябва да се опитате да използвате възможно най-малко стилизиращи продукти. Оказват негативно влияние върху състоянието на косата.

4. През нощта косата може да бъде сплетена в лека и широка плитка. На сутринта разресването на косата ви няма да е трудно.

5. Трябва да използвате народни средства, които интензивно подхранват и овлажняват скалпа.

6. Сешоарът трябва да се остави настрана и да се използва само в изключителни ситуации. Уредът много уврежда косата, заради твърде горещата струя въздух, с която я третира.

Tagged ,
на горе