Ефективни и прости рецепти за домашна грижа за косата

Ефективни и прости рецепти за домашна грижа за косата
Здраве и красота

Ефективни и прости рецепти за домашна грижа за косата

В косата се крие не само красотата на жената, но и нейната жизненa сила. Поне така навремето са мислели нашите баби, докато внимателно разресвали и сплитали плитките си. Без шампоани и балсами те са успявали да запазят гъстотата и блясъка на косата си до дълбока старост. Някои от техните тайни са оцелели и до днес и се оказва, че всякакви съвременни салонни процедури могат спокойно да бъдат заменени от народни рецепти, които лесно можем да направим  и у дома.

5 основни правила за измиване на косата:

1. Не използвайте прекалено гореща вода, в противен случай горният кератинов слой на косъма ви ще се отлепи от корена си. Оптималната температура на струята трябва да бъде около 36-40 градуса.

2. Друг враг на здравата коса е твърдата хлорирана вода. Не се колебайте първо да преварите или минете през филтър водата, с която ще измиете косата си и веднага ще забележите разликата! Косата ви ще бъде мека и лесна за разресване, като след използването на скъп балсам.

3. Не трябва да търкате прекалено много косата си, в противен случай можете да провокирате излишното производство на себум. Така че, ако не искате скалпа ви да се омазнява бързо, разпенете шампоана с нежни масажни движения.

4. В края на процедурата изплакнете косата си в леген със студена вода, след като разтворите в него една супена лъжица оцет – така тя ще придобие здравина и блясък.

5. Увийте внимателно мократа си коса с кърпа и я оставете да изсъхне за известно време от само себе си, преди да включите сешоара. И още нещо – нашите баби никога не са се сресвали, докато косата не е била напълно изсъхнала. Ето защо не им се е случвало да страдат от съвременните проблеми, свързани с тънката и лесно накъсваща се коса.

Домашна маска от яйце и мед – всичко от което се нуждае вашата коса

Независимо дали косата ви е прекалено суха или мазна и покрита с пърхот – в повечето случаи проблемът се крие в липсата на витамин А. Това е ключов компонент за растежа на дебел и здрав косъм. По-голямата част от витамина се съдържа в яйчния жълтък и може би това е причината, поради която много жени, живеещи на село, все още използват яйца вместо шампоан. За да засилите ефекта, можете да смесите жълтъка с една или две супени лъжици мед. Той също съдържа различни витамини и микроелементи, необходими за косата као – натрий, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, витамин В6, както и ензими, които ускоряват метаболизма и, следователно, растежа на косата ви.

Нанесете сместа върху влажна коса, увийте главата си със суха и мека кърпа и след час изплакнете с топла вода. Ефектът от тази домашна процедура се забелязва още след първото нанасяне, а след месец-два редовно използване на маската ще забележите, че косъмчетата на косата ви са станали по-дълги и по-дебели.

Пилинг с морска сол и черен хляб

Ако забележите, че косата ви бързо се омазнява в корените, а краищата и изглеждат много сухи, тогава определено трябва да опитате друга процедура у дома – пилинг на главата. Това е начин за нежно почистване на кожата от горния слой на мъртвите клетки на епидермиса, подобряване на микроциркулацията и „събуждане“ на спящите космени фоликули. В салона за красота за тази цел се използват скъпи гелове, но същото може да се направи само с опаковка фино смляна морска сол под ръка и у дома.
За целта леко намокрете солта с топла вода и я втрийте в скалпа на главата си за няколко минути. Движенията трябва да са много плавни и меки, за да не надраскате или нараните епидермиса. След това оставете солта върху косата си за още половин час и измийте главата си с шампоан. След ексфолирането буквално ще усетите колко по-чист е скалпа ви!

Ако пък нямате сол, използвайте черен хляб. Точно това нещо са правили и нашите баби. Те изливали гореща вода върху хляба, оставяли го да се вари за няколко часа и след това масажирали главите си, втривайки хляба в скалпа на главата. Тази процедура действа едновременно като пилинг, маска и шампоан едновременно – ръженият хляб перфектно абсорбира себума от кожата на главата.

Tagged , , , , ,
на горе