Как да победим преяждането
Добра форма

Как да победим преяждането

Преяждането е основната причина за наднорменото тегло. Много често се случва докато се храним да не контролираме количеството и преяждаме. Но пред вас са няколко съвета как правилно да задоволите глада си, без да се консумира излишна храна.

Причините за постоянното преяждане се коренят в нашето детство. От ранна възраст сме принуждавани да си изядем цялата порция без някой да го интересува дали искаме или не. Вече като възрастни психологическата нагласа на родителите ни продължава да работи и ни е много трудно да се преборим с навика да довършим яденето докрай.

Друга често срещана причина за хранене е преодоляването на стресови ситуации. Този процес се среща главно при жените и се характеризира с консумацията на сладки и нишестени храни в огромни количества. Мотивирайки това с факта, че сладкото е в състояние да достави радост и удоволствие на тялото. Вярвате или не, физическото удовлетворение никога не е компенсирало вътрешната празнота на човека.

Храната е често срещано начало на разговорите. Жените, работещи в офиси, често попадат под този проблем. Винаги е приятно да разговаряте с колеги на чаша кафе и шоколад или с торта.

Всички посещения на вечеря при приятели също допринасят за излишното хранене. Възможно ли е да откажете торта, специално изпечена от любимия ви приятел. Разбира се, че не.

Ясни са причините, а сега основната ни задача е да развием в себе си способността да не ядем прекалено много. Жените са склонни постоянно да се оправдават за хотдога или допълнителното парче торта. Не трябва да правите това, а по-скоро прочетете няколко полезни съвета.

  • Заменете съдовете у дома с по-малки. Само поради намаляването на обема на чинията ви, тя ще побира много по-малко и съответно ядете малко.
  • Пригответе само толкова храна, колкото смятате за достатъчно за един обяд, вечеря или закуска. Ако имате голямо семейство, опитайте се да изчислите броя на порциите.
  • Опитайте се да се храните редовно. Не яжте висококалорични храни след обяд.
  • Избягвайте постоянни закуски на работното място. Яжте ябълка или портокал, а не шоколадово блокче или вафла.
  • Никога не яжте през нощта, дори ако наистина искате.
  • И най-важното, обичайте себе си. И едва тогава ще можете да контролирате себе си и формата си.
Tagged ,
на горе