Грешки, които правите при обучението на кучето си

Грешки, които правите при обучението на кучето си
Домашни любимци

Грешки, които правите при обучението на кучето си

Когато си вземете куче за домашен любимец, едно от първите неща, които е хубаво да направите, е да го обучите на основните навици, които животното трябва да има, за да живее в апартамент или къща. Всички сме гледали във филмите как някои кучета изпълняват команди, носят пръчки, спасяват хора и имаме чувството, че всеки момент, дори ще проговорят. Това в реалния свят невинаги е така. В зависимост от породата, кучето е способно да научи определени команди и техники. Понякога обаче това не се получава и не успявате да научите животното на нещата, които искате от него. За съжаление това може да доведе до изнервяне от страна на стопанина, дори любовта към животинчето може да се промени. Не са малко случаите, когато хората определят кучето си като „трудно за дресиране” и го изоставят.

Понякога обаче вината не е в животните, а в неправилния подход на собствениците им. Ето някои от грешките, които може да допуснете в опита си да научите кучето си на нови неща.

Започвате дресировката твърде късно

Много собственици на домашни любимци бавно започват тренировъчния процес. Това е една от най-често срещаните грешки в обучението на кучета. Някои избягват обучението в ранна възраст, защото вярват, че кучето се нуждае от време, за да се адаптира към новата си среда, но най-добре е да установите основни навици за послушание още в първия ден, когато донесете ново кученце у дома.

Не отделяте достатъчно внимание за обучението на кучето си

Повечето хора имат натоварен график, семейства и други задължения, което не им позволява да обръщат достатъчно внимание за обучението на кучето си. За да искате тренировките да бъдат ефективни, трябва да сте постоянни и да правите упражненията често. Резултатът може да не се види веднага, затова не се отказвайте.

Подкрепяте лошото поведение

Някои собственици на домашни любимци подкрепят лошото поведение на кучетата си, без да го осъзнават. Много хора дори не са наясно с по-малко добрите навици на някои кучета. Например, можете да позволите на вашето куче да влезе вътре, защото лае, или да му плъзнете парченца човешка храна, докато готвите. Ако им давате храна през целия ден, те няма да са наясно, че трябва да си я заслужат с нещо, което са направили. Ако подкрепяте с добри думи или галене нещо, което не ви харесва, това ще затрудни обучението на кучето ви и може да доведе до проблеми.

Tagged , ,
на горе