Как да отгледаме щастливи деца, които да имат успех в живота

Как да отгледаме щастливи деца
Интересно

Как да отгледаме щастливи деца, които да имат успех в живота

Да дадете на децата си щастливо и здравословно детство, това може да ги подготви за успех в живота. Но много родители се чудят как точно се отглеждат щастливи деца в днешния свят?

Отглеждането на щастливи деца не означава да им доставяте моментно удоволствие или незабавно удовлетворение. Всъщност е точно обратното.

Щастливите деца имат набор от умения, които им позволяват да се радват на дългосрочно щастие в живота.

Можете да помогнете на децата си да развият тези умения, като възприемат здравословни навици за цял живот.

Как да отгледаме щастливи деца, които да имат успех в живота

КАК ДА СЪЗДАДЕТЕ ДОБРА ЗОНА ЗА УЧЕНЕ НА ДЕТЕТО

Какво трябва да кажете на детето, за да израсне щастлив човек

Ето 10 начина да отгледате щастливи деца.

Как да отгледаме щастливи деца
Как да отгледаме щастливи деца

Насърчавайте играта на открито

Как да отгледаме щастливи деца
Как да отгледаме щастливи деца

Не подценявайте силата на играта на открито . Бягането по тревата, катеренето по дърветата, седенето на люлка и ровенето в пръстта или пясък е полезно за децата.

Проучванията показват, че аромати, свързани с природата, като борови дървета, окосена трева и лавандула, могат да подобрят настроението на вашето дете.

Така че можете да насърчите детето си да чете книга навън или да си пише домашните на верандата, само за да му дадете незабавен тласък на щастие.

Играта на открито също може да подобри социалните умения на децата. Проучване от 2017 г., установи, че децата, които са увеличили времето си за игра навън, са увеличили своята емпатия, ангажираност и самоконтрол – които са критични социални умения.

Децата с по-добри социални умения вероятно ще се радват на по-здрави взаимоотношения.

Едно проучване установи, че децата с по-добри социални умения също са два пъти по-склонни да отидат в университет и по-малко вероятно да изпитат злоупотреба с вещества,да проявят насилие или да имат затлъстяване.

И така, направете играта на открито ежедневен навик. Дори когато времето не е идеално, насърчавайте децата си да карат велосипеди, да играят с децата от квартала и да тичат на открито.

Ограничете времето на децата с технологиите

Как да отгледаме щастливи деца
Как да отгледаме щастливи деца

Вашето дете може да настоява, че безкрайните часове игра на видеоигри го правят щастливо. Но твърде много време пред екрана е лошо за психологическото благополучие на вашето дете.

Проучване от 2018 г. , установи, че подрастващите, които прекарват по-малко време на своите мобилни устройства и повече време в дейности извън екрана, като спорт, домашна работа и други лични дейности, са по-щастливи.

Установете ясни граници на времето пред екрана на вашето дете . Ако има смартфон, ограничете достъпа му, когато правите семейни дейности, возите се в колата или когато играе навън. И задайте ясни насоки за това колко време може да прекарва в гледане на телевизия и използване на компютъра.

Включването на благодарност в ежедневието ви може да помогне на децата да станат по-щастливи и по-здрави хора. Но имайте предвид, че има голяма разлика между натрапването на „благодаря“ и искреното му значение.

Проучване за благодарността от 2012 г. установи, че благодарните хора се радват на по-добри взаимоотношения – и това може да бъде от ключово значение за по-щастлив живот. 5 Един от най-добрите начини да помогнете на децата да станат искрено благодарни е чрез моделиране на благодарност.

Изразете искрена благодарност, когато сте благодарни за някой друг. Изразяването на благодарност за нещата, които вашите деца правят, ще ги научи да правят същото.

Създайте семеен навик да говорите за нещата, за които се чувствате благодарни. Определете три неща, за които сте благодарни на масата за вечеря или говорете за какво сте благодарни преди лягане. Това ще помогне на децата ви да се научат да търсят неща, за които могат да бъдат благодарни в ежедневието си.

Създайте си навик да изпращате и благодарствени бележки. Вместо просто да се подписвате с името си, насърчавайте детето си да идентифицира нещо конкретно, за което иска да благодари на някого. Не е нужно да запазвате благодарствени бележки и за подаръци. Може да насърчите детето си да напише благодарствена бележка на учителя си, че му е помогнал през учебната година, или може да напишете бележка на треньор, който е бил особено мил.

Имайте високи, но разумни очаквания към децата

Как да отгледаме щастливи деца
Как да отгледаме щастливи деца

Въпреки че не е забавно да прекарвате часове в учене за тест или упражняване на музикален инструмент, децата, които се стремят да правят трудни неща, са по-склонни да живеят по-щастлив живот. Вашите очаквания оказват голямо влияние върху желанието на детето ви да предизвика себе си. Децата ви ще работят усилено, за да отговорят на вашите очаквания, стига вашите очаквания да са разумни.

Проучванията показват, че когато родителите имат високи академични очаквания към децата си, децата се справят по-добре в училище и упорстват по-дълго в трудните задачи.

Високите очаквания също трябва да са свързани с училищната и социална устойчивост.

Но е важно да се отбележи, че не трябва да очаквате съвършенство. Поставянето на летвата твърде високо за вашето дете вероятно ще има обратен ефект. Очакването детето ви да бъде перфектно може да увеличи риска от проблеми с психичното здраве . Вашето дете може също да се откаже от целите, които си е поставило, ако почувства, че сте поставили летвата невъзможно високо.

Научете децата на самоконтрол

Изяждането на допълнителна бисквитка, изоставянето на домашните за забавление с приятели и прекомерното гледане на телевизия, вместо да се занимават с домакинска работа, може да достави на децата моментно удоволствие. Но в дългосрочен план липсата на самоконтрол вреди повече, отколкото помага.

Проучване от 2014 г., е установило, че хората с по-добър самоконтрол съобщават за повече добро настроение.

Интересно е обаче, че изследователите отбелязват, че хората с по-добър самоконтрол също не се поставят в изкушаващи ситуации толкова често, колкото другите хора. Те по същество се настройват да бъдат щастливи.

Започнете да учите детето си на самодисциплина от ранна възраст. В същото време го научете да не се обгражда с твърде много изкушения. Няколко начина, по които можете да й помогнете да направи това, могат да включват:

Поставете кошница в кухнята за смартфони. Кажете на детето си да слага смартфона си в кошницата, когато си пише домашните, за да не се изкушава да сърфира в интернет, когато трябва да си върши работата.

Поставете всички мобилни устройства в обща част на дома преди лягане. Тогава детето ви няма да се изкуши да използва своя таблет или телефон, когато е в леглото.

Заредете хладилника и шкафовете със здравословни храни. Ако държите някои сладки лакомства в къщата, направете ги по-трудни за достъп – като ги поставите на високи рафтове.

Възлагане на задачи

Вашите деца няма да обичат да разчистват масата или да бършат праха в хола сега. Но възлагането на задълженията може да бъде ключов фактор, който им помага да постигнат дългосрочно щастие. Едно проучване установи, че възлагането на домакинска работа на децата на 3 и 4 години е най-големият предсказател за дългосрочен успех.

Може да се окаже, че децата, които вършат домакинска работа, се чувстват по-свързани със семействата си. И това усещане за връзка може да им помогне да останат психически силни, когато се натъкнат на трудни времена.

Домашните задължения също могат да научат децата на различни житейски уроци – като отговорност и общественополезен труд. Те могат също да научат, че могат да се справят със скучни задачи или че са способни да упорстват дори когато се чувстват разочаровани.

Оправянето на леглата им и почистването на кухнята също може да им даде чувство за постижение и да им покаже, че въпреки че са млади, те са способни да променят нещата.

Възлагайте редовни задължения и очаквайте децата ви да ги свършат. И ще им помогнете да научат житейски умения, които ще им помогнат да живеят по-щастливо като възрастни.

Вечеряйте заедно

Когато децата имат спортни тренировки, игри и други извънкласни дейности, може да е изкушаващо да вземете нещо в движение и да ядете по различно време. Но храненето като семейство може да е едно от най-добрите неща, които можете да направите, ако искате да отгледате щастливи деца.

Едно проучване установи, че по-голямата честота на семейни хранения е силно свързана с положителното настроение при подрастващите.

Друго проучване установи, че тийнейджърите, които се хранят със семействата си, имат по-положителни възгледи за бъдещето.

Семейните ястия също могат да насърчат доброто здраве. Децата, които се хранят с родителите си, са по-малко склонни да имат наднормено тегло или хранителни разстройства. Тийнейджърите, които вечерят с родителите си, също са по-малко склонни да изпитват проблеми със злоупотребата с вещества или да проявяват проблеми с поведението.

Избягвайте да угаждате прекалено много на децата си

Да купувате на детето си много подаръци по празниците или да му давате всичко, което пожелае, всъщност няма да го направи щастливо. Всъщност прекомерното угаждане на децата може действително да повлияе на психологическото им благополучие.

Някои изследвания показват, че децата, които са прекалено задоволени, има вероятност да изпитват чувство на хронично недоволство. Те може да се борят да идентифицират разликата между желанията и нуждите и следователно може да смятат, че щастието произтича от материалните блага .

Така че устоявайте на желанието да угаждате на децата си за всичко, което искат. Въпреки че може да настояват, че притежаването на най-новия смартфон, повече маркови дрехи и по-добър велосипед ще ги направят щастливи, изследването показва друго.

Дайте им възможност да спечелят привилегии.

Те ще оценят нещата много повече, когато трябва да работят упорито, за да получат нещо, вместо всичко да им бъде предоставено.

И се фокусирайте повече върху преживяванията, отколкото върху нещата.

Проучванията показват, че хората, които се чувстват най-щастливи, прекарват времето и парите си в създаване на спомени, а не в събиране на повече предмети.

Помогнете на други хора

Множество проучвания свързват алтруизма с щастието. Всъщност да бъдеш добър с другите може да направи децата ти по-щастливи и щастието ще ги направи мили. Това е положителен цикъл, който ги настройва за по-щастлив и по-здравословен живот.

Проучване от 2010 г., публикувано в The Journal of Social Psychology, разделя участниците на три групи.

Една група беше помолена да извърши ежедневен акт на доброта, на друга група беше казано да направи нещо ново, а третата група не получи инструкции.

Изследователите установили, че само след 10 дни групите, които са извършили добри дела, и тези, които са направили нови неща, са изпитали голям тласък на щастието. Има много начини, по които можете да привлечете децата си към алтруистично поведение. Ето само няколко идеи:

Предизвикайте всички в семейството да правят по едно добро действие всеки ден и споделяйте какво сте правили по време на вечеря всяка вечер.

Изберете организация, която да помага всяка година, и доброволствайте като семейство няколко часа всяка седмица.

Заделяйте определена сума всяка седмица, за да дарите за добра кауза и оставете детето ви да избере къде иска да отидат парите.

Имайте предвид, че децата нямат нужда да бъдат щастливи през цялото време. Всъщност те трябва да изпитат и неприятни емоции, като тъга, гняв, страх и разочарование.

Няма нужда да развеселявате децата си или да предприемате действия, когато изпитват неприятни емоции. Вместо това, обучавайте ги в това и им помагайте да намерят начини да се успокоят и да се справят с чувствата си.

Това не е отражение на вашето родителство, ако те не са щастливи всяка минута от деня.

Вашата работа не е да станете отговорни за щастието на децата си. Вместо това, от вас зависи да дадете на децата си уменията, от които се нуждаят, за да управляват емоциите си по здравословен начин.

Заключителни мисли: най-доброто нещо, което можете да направите, за да помогнете за отглеждането на щастливи деца, е да им осигурите любяща среда. Децата, които знаят, че са обичани и се грижат за тях, са по-склонни да процъфтяват, дори когато са изправени пред трудни обстоятелства в живота.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе