Как да научим детето да чете
Психология

Как да научим детето да чете

Искате ли да научите детето си да чете? Това му може да бъде дълъг процес, затова никога не е твърде рано да подготвите детето. Въпреки че това е важен етап, важно е процесът на обучение да бъде забавен и ангажиращ за детето.

Това трябва да бъде нещо, което да му доставя удоволствие и което детето да използва, за да придобие още повече знания чрез книгите. Ако останете търпеливи и превърнете процеса на учене в забавен начин да прекарвате времето си заедно, това ще даде на детето най-добрия шанс да се научи успешно да го прави и да обича книгите.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да научим детето да чете

Посочвайте всяка дума.

чете
Как да научим детето да чете снимка: pinterest

Уверете се, че детето вижда пръста ви, който посочва всяка дума, докато я казвате. Дори да изглежда, че не разбира думите, то ще започне да осъзнава, че квадратните линии на страницата са свързани с думите, които се произнасят.
Не е задължително да се придържате само към приказката. Можете да правите паузи и да използвате богата лексика, за да опишете картинките, или гласове, за да опишете героя. Това ще помогне да се стимулира и въображението на детето и ще му помогне да се научи да чете.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

Научете азбуката.

чете
Как да научим детето да чете снимка: pinterest

За да започне да чете, детето трябва да познава добре азбуката. В допълнение към пеенето на азбуката, детето трябва да развие разбиране за формите и звуците на буквите.
Започнете с книжка за азбуката.
Направете го забавно, като играете игри. Можете да вземете няколко букви от азбуката за хладилника или да изрежете куп форми на букви и да ги украсите с предмети, които започват с всяка буква. Например изрежете форма на буквата С и го накарайте да я украси, като залепи слънчогледови семки или залепи стикери със звезди.

Изграждане на фонетично съзнание.

Фонетичното осъзнаване е процесът на свързване на буквите или формите на буквите със съответните звуци.Децата трябва да научат 44-те звука, които се издават от 26-те букви на азбуката. Можете да използвате списък с фонеми и да помогнете на детето да се научи да свързва звуците с буквите от азбуката.

Научете детето как да произнася всяка фонема. Съсредоточете се върху една буква в даден момент и научете детето как да я произнася правилно. Произнасяйте буквата, а след това му казвайте звука, който тя издава. Например: „Буквата А издава звука ах. След това му дайте примери за думи, които започват с този звук, като например ябълка или мравка.Така той ще се научи по-бързо и лесно да чете.

Помогнете на детето да изговаря думите.

чете
Как да научим детето да чете снимка: pinterest

След като детето разпознае първия звук на едносричните думи, помогнете му да започне да добавя окончанието. Използвайте картинка, за да разделите буквите и да направите всеки отделен звук, след което попитайте детето каква е думата. Това ще му помогне да разбере как всеки от звуковете, създадени от буквите, ще работи заедно, за да образува думи.

Нека детето да се упражнява да изговаря думите по същия начин.
Сглобете едносрични думи в изречение от две или три думи. Накарайте детето да се упражнява да чете изречението, като произнася всяка дума.
След като се научи да произнася едносрични думи, добавете още една сричка. Продължавайте да предизвиквате детето да произнася по-дълги думи.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

Уверете се, че мястото е тихо, без разсейващи фактори и удобно.

Изключете всички телевизори или електронни устройства, които могат да накарат детето да загуби вниманието си. Приберете всички играчки, които биха могли да бъдат твърде изкушаващи за игра. Това ще му помогне по-бързо да се научи да чете.

Помолете детето си да го прави вместо вас.

чете
Как да научим детето да чете снимка: pinterest

Докато чете, детето ви ще прави паузи при думи, които не познава.
Когато детето ви направи пауза, веднага му подскажете думата и го оставете да продължи. Подчертайте или оградете с молив думите, които то първоначално не може да се справи с тях.
Връщайте се назад и преглеждайте неправилните думи, като му помагате.

Наблягайте няколко пъти на едни и същи истории.

С практиката детето ще може да произнася правилно повече думи всеки път. Като повтаря едни и същи думи отново и отново, детето в крайна сметка ще може да чете историята по-плавно. Думите ще бъдат по-лесни за декодиране и детето ще трябва да спира и да ги изговаря по-рядко.

Tagged ,
на горе