Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета
Идеи за дома

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета

Знаете ли, че е възможно да намалим боклука в дома си без усилия. Може да намалим своя въглероден отпечатък и да водим екологичен живот.

Пластмасата е големият проблем пред човечеството сега. Пластмасовите отпадъци се обработват и рециклират, но все още не могат да се събират на 100 %. За изработка на една дреха от рециклирана материя са нужни 25 пластмасови бутилки, но това не спестява енергия и време.

В тази статия ще ви представим идеи как да водите устойчив живот без генерални промени във вашето ежедневие.

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета

Гората е източник на енергия и живот

Идеи за декор на малък балкон, за да създадете великолепен външен вид

Пералня със сушилня – удобство или излишен разход?

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съветаГрижи за градината в края на лятото

Ето списък на 6 съвета как да намалим боклука в дома си:

1 Купувайте само необходими неща

Да зпочнем с купуването! Добре е да помислите преди всяка нова покупка. Дали ви е необходима тази нова дреха, при положение че ще я облечете само един-два пъти? Уредите вкъщи също заемат пространство. Може да спестите време и пари, ако ги вземете под наем.

Решение за дрехите има: пазарувайте от магазин за втора употреба или вземете от приятелка.

Купувайте по-малко хранителни продукти! Изгответе си списък за храните, които ще употребите за седмицата, за да ги използвате добре и да не ги изхвърлите в коша, ако са развалени.

Много заведения за храна сега практикуват този метод и намаляват цената на готовите ястия в края на деня, за да няма непотребни хранителни отпадъци.

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета 5 минутен хак за почистване на хладилник

 

2 Не използвайте ненужни опаковки

Избягвайте пластмасата! Опаковките на храните и козметиката са изградени предимно от пластмаса. Решение за това е да купувате продукти в опаковки от картон. Сега на пазара има твърди продукти в картонени опаковки – твърд сапун, душ-гел, шампоан, някои видове млека. Ще бъде изгодно и удобно за вас!

Добре е да използвате опаковки от еднороден материал, за да може да се рециклира по-лесно. За предпочитане са големите опаковки, а не малките.

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета

3 Практикувайте многократна употреба

Какво означава това? За да намалим боклука в дома, носете с вас кутия за храна, бутилка за вода, чаша за многократна употреба и чанта от плат за покупки. Така ще избегнете найлоновите торбички и ненужните пластмасови опаковки.

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета

Ако имате възможност, стремете се към нулев отпадък (англ. Zero waste). Целта е с него да се оставя все по-малко неразградим отпадък след нас.

4 Зареждайте с пълнители

Как да намалим боклука в дома си? Много от течните сапуни, препарати за прозорци, подове, сапуни имат удобни опаковки с пълнители. По този начин ще намалите употребата на пластмаса и ще се стремите към екологичен живот. Някои магазини предлагат не само пълнители за зареждане, а и станции за многократно пълнене на перилни препарати.

5 Поправени уреди, а не нови

Не бързайте да изхвърлите счупената кана за вода. Поправете я. Така ще имате един уред с дълъг живот и ще избегнете свръхупотребата на уреди за дома. Не изхвърляйте старата пералня или печка, а се опитайте да я поправите.

6 Рециклирайте

Освен рециклиране, хората практикуват ъпсайклинг (англ. Upcycling), с който повторно се използват отпадъчни материали, ненужни продукти, за нови и по-качествени продукти и изделия. Повторното използване на боклук, може да се превърне дори в изделие с по-висока художествена стойност. Красиво и практично може да бъде използването на непотребния буркан за съд за съхранение. От стари дънки, може да си ушиете торба за пазаруване. Разгледайте в интернет за идеи, за да си направите нови и практични изделия от използвани материали.

Заключение

Рециклирането и повторната употреба на отпадъци превръща безполезни продукти в качествени изделия. Помага ни да живеем в синхрон с природата. Добре е да се водим от правилото „Reduce, reuse, recycle” или да намалим купуването, да поправим преди да изхвърлим и да рециклираме. За да намалим боклука в дома си, трябва да търсим екологично решение за нашите отпадъци. Да мислим повече за света около нас и да се грижим да го запазим чист. Всяко следваща стъпка е само в нашите ръце!

Как да намалим боклука в дома си – 6 полезни съвета6 важни неща за дома през септември

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе