Пералня със сушилня – удобство или излишен разход?

Пералня със сушилня - удобство или излишен разход
Идеи за дома

Пералня със сушилня – удобство или излишен разход?

Пералня със сушилня – удобство или излишен разход, вижте какво съветват специалисти. Пералня със сушилня или не? Всеки сам определя. Този материал е адресиран по-скоро до жителите на града, тъй като в къща е лесно да организирате сушене на дрехите в отделна стая или на двора. Но в апартамент простирането в банята или на балкона невинаги е удобно, а бельото в стаята не изсъхва бързо. Логичен изход от ситуацията може да бъде пералня с вградена сушилня. Още по-добре – отделна сушилня, но този вариант не е евтин. Основното е, че невинаги е възможно да се намери място за втора пералня в апартамента.

Решението има редица нюанси, които едва ли ще ви кажат в магазина. Най-вече каква комбинирана машина да си купите. Цените за най-простите модели Candy са най-приемливи. Аналозите от LG и Electrolux струват двойно повече. Въпреки това, според резултатите от тестовете на пералните машини от тези марки, разликата в цената напълно отразява различията в качеството на продуктите. Най-малко, според критерии като материали на корпуса и ниво на шум.

По един или друг начин хибридът заема само едно стандартно място (не повече от 60×60 см на пода), а чистото бельо може да се изсуши веднага след измиване в автоматичен режим. Ефективността на сушенето обикновено се регулира, което ви позволява да получите както напълно сухо пране, така и леко влажно, готово за гладене. Но най-важното е, че в апартамента няма да има висока влажност и потенциална опасност от появата на мухъл. Изглежда, че проблемът е решен!

Пералня със сушилня - удобство или излишен разход?

Как да си направите безвреден прах за пране

Как да изберете перфектните завеси за дома ви

Енергията у дома: как да го защитим от негативизъм?

Въпреки това, в процеса на използване на пералня със сушилня се появяват редица подробности, които усложняват употребата им:

Огромна консумация на ресурси

Ако една типична пералня с капацитет до 7 кг консумира 1-1,3 kW електроенергия и 50-70 литра студена вода за цикъл на пране на памук, последван от центрофугиране, тогава разходът стига до 7 kW електроенергия и до 150 литра вода! Индикаторът зависи от модела на машината и времето за сушене. Това означава, че всяко сушене на дрехи ще увеличи сметката за жилищни и комунални услуги. И това не включва еднократната допълнителна такса за самата функция за сушене и годишните разходи за специална поддръжка на такава машина, тоест в допълнение към отстраняването на котлен камък.

Специално обслужване

Във всяка пералня има резервоар, вътре в който се върти барабанът с бельото. Водата се подава в този резервоар, където се нагрява и смесва с прах за пране, след което се оттича в канализацията. Как априори мокрият затворен обем на пералнята суши прането? За сушене в резервоара въздухът се изпуска към изпарителя/нагревателя, който също се намира в корпуса на машината. Системата работи по следния начин: вентилатор с електрически нагревател работи в затворен клон от резервоара – нещо като домакински вентилаторен нагревател, само че по-малък. Тази машина принуждава въздуха да се движи в кръг през ваната, като същевременно го нагрява, за да подобри абсорбирането на влагата от прането. Но къде отива тази влага? Тук се проявява ефектът на кондензацията.

 

Забелязали ли сте, че в хладно време прозорците на топла кола се запотяват? Това се случва, когато топлият вътрешен въздух влезе в контакт със студеното стъкло: влагата от въздуха се утаява върху стъклото под формата на микроскопични капчици. Същият принцип се използва в сушилнята на пералната машина: циркулиращ горещ въздух преминава през изпраното пране, отнема малко влага от него и след това го оставя на изпарителя (студена метална решетка). И така в кръг. Водата от чешмата се използва за охлаждане на самата решетка на изпарителя.

След употреба се оттича в канализацията заедно с конденза (влагата от прането), така че по време на сушене пералнята не само шуми с вътрешния вентилатор, но и периодично включва дренажната помпа. В резултат на това, процесът на сушене далеч не е тих. В допълнение, корпусът на машината може да стане доста топъл (въпреки че това не е нищо в сравнение с топлината, която би била в помещението, ако сушенето се извършва по открит начин с помощта на домакински нагревател с вентилатор).

Това е механизмът на циркулация на нагретия въздух, който изисква периодична поддръжка. В процеса на сушене тъканта престава да задържа нишки, топки косми и др. Тези отломки започват да летят в кръг и в крайна сметка, се натъпкват във въздуховода. Ефективността на сушене спада и вътре в машината се появява неприятна миризма, тъй като тези отпадъци неизбежно започват да гният. И ако това е първата ви пералня със сушилня, тогава следващият сценарий най-вероятно ще бъде стандартен: недоумение, трескаво купуване на всякакви продукти за антибактериална обработка на резервоара и отстраняване на котлен камък. И чувство на безсилие, защото проблемът не е отстранен. Но с помощта на домакински химикали не може да бъде елиминиран!

Образно казано, не можете да почистите кухненския аспиратор, като измиете мивката от мръсотия. Само отварянето на машината и отстраняването на тапата от въздуховода помага да се справите с миризмата на плесен. Можете да направите това сами или като се обадите на майстор. Процедурата отнема около половин час. Препоръчителната честота на почистване е поне веднъж годишно.

Време и обеми

Наличието на функция за сушене не означава, че ще получите сухо пране половин час след изпирането. В зависимост от натоварването, сушенето може да отнеме до четири часа!

В същото време, производителността на вградената сушилня в почти всяка комбинирана машина е значително по-ниска от потенциала й за пране: повечето модели, които могат да перат 6-7 килограма сух памучен плат, могат да изсушат само 3-5 кг.

Това означава, че, за да извършите пране със сушене, ще трябва или да заредите по-малко дрехи първоначално, или да поставите на пълната програма, но след прането да я спрете и да сложите половината тъкан в легена, за да можете да я окачите на въжето или да я изсушете в машината след първата порция.

И така – ето конкретни препоръки:

Е, определено можете да закупите пералня с вградена сушилня, само ако абсолютно не искате да закачите дрехи в апартамента за сушене, а оформлението на банята или бюджетът не ви позволява да инсталирате отделна сушилня. В крайна сметка, сушилнята решава два проблема наведнъж, присъщи на компромисния вграден модул за сушене: може да изсуши много пране наведнъж и обикновено е оборудвана с филтър за мъх. Благодарение на него, за да почистите устройството от мъх и пелети, не е необходимо да разглобявате кутията, което спестява време и пари за поддръжка.

Малко по-бюджетна алтернатива на функцията за сушене в пералнята е закупуването на метална подова сушилня за дрехи и вентилатор (топлинен пистолет) с мощност 2-2,5 kW. Сушенето на дрехи по този начин ще бъде толкова бързо, колкото в пералня, но ще струва по-малко. Да, с всяко сушене ще харчите същите 3-5 kW електроенергия, но няма да се налага да харчите вода, както и да плащате повече за по-сложна пералня и нейната допълнителна поддръжка.

Обратната страна на медала е повишаването на температурата и влажността в помещението, дори при отворен прозорец и рискът от пресушаване на прането, което ще усложни гладенето. За пет години общите спестявания могат да бъдат значителни. Дали си заслужава зависи от вас.

Tagged ,
на горе