Как да си направите безвреден прах за пране

безвреден прах за пране
Добра форма

Как да си направите безвреден прах за пране

Как да си направите безвреден прах за пране в домашни условия? Любопитно и полезно за всяко домакинство – безвреден прах за пране. Опитайте и резултатът няма да ви накара да чакате дълго, а ще ви очарова.

Икономично пране? Ето как…

ПАСТА ЗА ЗЪБИ в помощ на домакинската работа и още

Защо, когато отивате на почивка, трябва да поставите чаша с монета в камерата или фризера?

безвреден прах за пране

Ето как да си направете безвреден прах за пране със собствени ръце

В съвременния свят магазините за битова химия изобилстват от най-разнообразни видове перилни препарати. Това са гелове, на гранули, еко продукти, капсули, таблетки и т.н., и т.н.

Повечето от вас знаят, че тези продукти често съдържат набор от компоненти, които, според състоянието на организма, влияят на здравето и могат да причинят не само алергични реакции, но и развитие на проблеми с дихателната система.

Ако имате подобен вид проблеми или искате да ги избегнете и да се погрижите, колкото се може повече, за собственото ви здраве, можете да си приготвите безвреден прах за пране. Това е напълно възможно, защото съставките са изцяло натурални, а освен това процесът по приготвяне на безвреден прах за пране не е трудоемък.

Как да си направите безвреден прах за пране в домашни условия?

За да направите безвреден прах за пране у дома, няма да ви трябват трудни за набавяне или изключителни компоненти. Ще се убедите, че този метод е много икономичен от бюджетна гледна точка, но и ефективно ще изпере всякакъв вид бельо: бебешко, деликатно, спално и т.н.

безвреден прах за пране

Необходими продукти за безвреден прах за пране.

И така, най-важният компонент за направата на домашен перилен препарат е сапунът. Тук е много важно да изберете с възможно най-естествен състав. Подходящ за това:

-домашен сапун (от животински мазнини);

-сапун за пране 72 %;

-глицерин;

-на базата на етерични масла;

-кастилски (без добавки).

Преди да започнете процеса на производство, сапунът трябва да се изсуши малко, за да може да се настъргва по-лесно.

За да замените избелващите вещества и активните съставки, обикновената сода за хляб (сода бикарбонат) е идеален вариант, защото доста ефективно се справя не само с петната, но и с неприятните миризми. За да подобрите още по-добре качеството, по-добре е да вземете калцинирана сода (натриев карбонат), която, наред с други неща, предпазва пералнята от образуването на котлен камък.

Другата важна съставка за вашия безвреден прах за пране, е бораксът. С други думи, това е натриев тетраборат, който има дезинфекционни свойства, и най-важното – не предизвиква алергии, почиства тъканите в дълбочина. Можете да го закупите в магазини за битова химия, онлайн или от специализирани пунктове за продажба на продукти за производство на домашна козметика.

А, ако искате прането ви да ухае след изпиране с аромат по ваш вкус, добавете в съставките съответното етерично масло. Например, лимон, мента, иглолистни растения, чаена роза, лавандула, лайка и т.н.

Така че, за да приготвите безвреден прах за пране ръце, ще ви трябват:

-сапун (вече уточнихме какъв);

-калцинирана сода (за максимално добър ефект);

-боракс;

-етерично масло за аромат по ваш вкус.

Забележка: Имайте предвид, че калцинираната сода избелва дрехите. Ето защо, можете да си приготвите два вида безвреден прах за пране: за бяло пране с калцинирана сода, а за цветно по-добре сода бикарбонат.

безвреден прах за пране

Начин на приготвяне:

Като цяло има няколко начина за приготвяне на безвреден прах за пране у дома, но ние ви представяме класическата рецепта.

За целта си пригответе:

-настърган сапун – 3 чаши (250-300 мл);

-калцинирана сода или сода бикарбонат – 2 чаши;

-боракс – 2 чаши;

-етерично масло – 20 капки (за по-силен аромат увеличете дозата).

Настържете сапуна на ситно ренде. Най-добрият вариант е да го смелите в блендер. Много е важно да го наситните възможно най-фино, за да не останат по-големи стърготини дрехите.

Към него прибавете, както следва: калцинирана сода или сода бикарбонат, боракс, етерично масло.

Съставките трябва да се смесят до получаване на хомогенна смес.

Полученият прах за пране може да се използва, както за накисване на пране, така и за основно пране.

За ръчно пране е достатъчна 1 супена лъжица, за пералня машина – 1,5-2 супени лъжици.

Прахта за пране може да се слага, както в предназначеното за това място, така и директно в барабана.

Как да си направите безвреден прах за пране Практични съвети за ефективно ползване на пералня

Tagged , ,
на горе