Гората е източник на енергия и живот

Гората е източник на енергия и живот
Интересно

Гората е източник на енергия и живот

Гората е източник на енергия и живот. Нека се грижим за нейното опазване и развитие! Ролята на гората в живота на хората и животните е дотолкова важна, че не бихме могли да съществуваме за дълго, ако тя бъде унищожена. Гората е източник на енергия за човека, животните и всички създания на планетата, нуждаещи се от кислород, за да съществуват.

Гората е източник на енергия и живот! Без „зелените бели дробове“ животът за организмите нуждаещи се от кислород не би бил възможен.  

 

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи

Гората е източник
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Горите имат голямо влияние върху формирането на околната среда и са в състояние да повлияят на фактори като температура и влажност на планетата. Т.е., колкото по-малко залесени площи, толкова по-трудно поносими условия в топлите климатични зони на земята, толкова повече свлачища и наводнения. Благодарение на корените на дърветата процесите на ерозия на почвата се забавят. Гората е източник на енергия и на прохлада в горещите райони.

Дърветата имат съществена роля за кръговрата на водата, за баланса на въглерода, азота, кислорода, фосфора, сярата и много други елементи на живота.

Гората е източник с незаменима стойност в природата и човешкия живот

Необходимо е да се оценява голямото значение на гората в живота на човека и животните. Този естествен защитник на околната среда играе важна роля в пречистването на всички видове физични и химични замърсители. Дърветата осигуряват местообитание за всички видове растения и животни. Гората е източник и дом на вълшебни и лечебни растения, горски плодове, гъби и ядки. Тя е ценен ресурс, създаден от самата природа, и замърсяването му може да доведе до сериозно нарушаване на екологичния баланс на цялата планета.

Гората е източник на кислород и озон, без нея хората и животните нямаше да има въздух за дишане и почвата нямаше да има необходимия набор от хранителни вещества за растежа и развитието на определени култури. Дърветата осигуряват необходимата дървесина за изграждане на сгради и производство на хартия и т.н. Благодарение на свойствата на кореновата система се предотвратяват много природни бедствия, включително наводнения, тъй като корените абсорбират излишната влага.

Дърветата са естествени въздушни филтри

Дърветата „вдишват“ въглероден диоксид от въздуха и отделят кислород, което е жизненоважно условие за съществуването на организмите на планетата. Те помагат за пречистване на въздуха от различни токсични съединения, включително серен диоксид, азот, въглероден оксид и други. Растителните маси поглъщат и съхраняват енергията на Слънцето. Температурният режим на планетата също зависи от количеството зелени площи.

Освен Слънцето, водата и храната, гората е източник на енергия за човека

Всеки знае факта, че в гората винаги е хладно и се диша по-лесно, дори не бива да мислим какво ще се случи с температурата на въздуха, ако всички зелени площи на Земята изчезнат. Засаждането на дървета в градските райони може да помогне за понижаване на високите температури, тъй като високите сгради от бетон и цимент, както и асфалтовите улици допълнително спомагат за жегата, а в сянката на парковете и в лоното на природата човек винаги се чувства спокоен и защитен.

гората е източник на живот
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Горите са незаменим природен ресурс

Ролята на гората в живота на хората не може да се оцени като нещо недвусмислено, тъй като този ресурс се използва в различни индустрии. Дори в древни времена хората са събирали гъби и горски плодове, ловували са диви животни, гората е била основният хранител и защитник. Но тези функции не се ограничават до това. Една от най-важните области на използване на тези зелени площи е производството на различни лекарства.

Преди появата на съвременните медикаменти хората са използвали даровете на гората, за да се лекуват от много болести. В днешно време много козметични компании използват натурални масла и съставки при производството на своите продукти.

Дърветата действат и като звукови бариери. Те предпазват от шума, идващ от превозните средства и индустриалната дейност.

Не опазим ли горите – ще погубим живота на човечеството!

Да опазим Пчелите! Най-важният биологичен вид на планета!

гората е източник на живот
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Нерационалното използване на природните ресурси постепенно унищожава дивата природа и застрашава съществуването на човечеството. Човешкото влияние върху гората трябва да се проявява не само в унищожаване, но и в създаване. Много е важно броят на отсечените дървета да е равен на броя на новозасадените. Този жизненоважен ресурс трябва да бъде наследен от бъдещото поколение, което не само ще използва, но и ще се грижи за това природно богатство, защото гората е източник на енергия и живот.

През последните 50 години общата площ на горите намалява със застрашителни размери. Биоразнообразието на планетата до голяма степен зависи от състоянието на горите. Колкото по-богато е разнообразието от форми на живот, толкова по-голяма е възможността за медицински открития, икономическо развитие и отговори на въпроси относно изменението на климата.

Гората е източник на енергия. Гората се смята за люлката на човечеството и неговата култура, тя е от решаващо значение за оценката на нивото на икономически живот в целия цивилизован свят.

В момента горите заемат 60% от девствената растителност на нашата планета. 21 век се характеризира с динамично нарастване на населението на земното кълбо. В същото време търсенето на потребителски стоки се разширява значително. За да задоволи многобройните си нужди, обществото използва енергията на природните ресурси. Гората обаче не трябва да се разглежда като неизчерпаем и възобновяем ресурс.

гората е източник на енергия
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Съществува интересен факта, че няма две еднакви дървета

Основната причина хората да обичат дърветата е не само, че са красиви, величествени и уникални, защото няма два еднакви екземпляра на света, но и че гората е източник на енергия за човека от незапомнени времена. Има такова твърдение: ако човек е болен и се чувства зле и уморен, то щом намери подходящо дърво и го прегърне, дървото има способността да поеме и абсорбира от болката и страданието на човека.

Невероятната сила на някои представители на растителния свят, височината и продължителността на живота, които понякога могат да достигнат няколко века, трябва да ни е допълнителен мотив да уважаваме тези творения на природата. Човек често изпитва емоционална връзка с дърветата, които е засадил и до които са преминали годините на детството и младостта му. И това не е случайно, защото гората е източник…

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Във форма – моите 17 стратегии

Tagged , , ,
на горе