Хромът – минералът на отслабването
Добра форма

Хромът – минералът на отслабването

Хромът е минералът на отслабването, напомнят експерти. Хромът играе важна роля в метаболизма на глюкозата. Това е ключова балансирана точка, която предотвратява инсулиновата резистентност. Ранната профилактика може да намали риска от развитие на диабет тип 2. Освен това хромът помага за усвояването на въглехидрати, мазнини, захари. Той е полезна добавка за отслабване.

Хромът (Cr) е важен минерал за здравето. Среща се в две форми: шествалентен и тривалентен. Шествалентната форма може да се намери в пигменти, багрила, пластмаси и мастила. Директният контакт с такъв хром не е безопасен и може да причини дразнене на кожата. Тривалентният Cr се намира в здравословни храни. Тази форма е необходима на тялото. Дефицитът на хром може да повлияе на способността ви да отслабнете.

Хромът – минералът на отслабването

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Принципи на здравословното отслабване

Хромът – минералът на отслабването Фитнес у дома

Как Хромът насърчава загубата на тегло?

Някои хора тренират активно, но за съжаление, безрезултатно. Причината може да е на клетъчно ниво. Често срещан проблем е инсулиновата резистентност. Тя води до преддиабетно състояние и диабет тип 2. Основната причина за това е липсата на Cr в диетичния протокол.

Здравословната храна служи като източник на енергия, която тялото трябва да произвежда. И хромът участва в този процес.

Как става това?

Храната се превръща в глюкоза в храносмилателната система. Глюкозата е основен източник на гориво за телесните клетки. Панкреасът произвежда инсулин, който помага на клетките да абсорбират глюкозата. Функцията на инсулина е да отстранява глюкозата от кръвния поток в клетката. Ако има повече глюкоза в кръвта, количеството инсулин, необходимо за нейната обработка, също се увеличава. Инсулинът се повишава всеки път, когато ядете, за да регулира нивата на кръвната захар.

Излишната глюкоза в кръвния поток причинява разрушаване на кръвоносните съдове. Това провокира оксидативен стрес, което увреждане води до атеросклероза. Това е причината хората с диабет да имат повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Излишната глюкоза също уврежда нервите. Следователно, пациентите с диабет страдат от невропатия.

Инсулинът и минералът Cr взаимодействат с различни елементи, за да предотвратят това увреждане. Когато глюкозата „чака“ да влезе в клетката, инсулинът отваря пътя за нея. В този момент хромът започва да работи. Той се свързва с глюкозния транспортер и го избутва в клетката. Когато в тялото няма достатъчно Cr, глюкозата остава „на входа“ на клетката. Просто е в кръвта.

Ако се консумира повече храна, се произвежда повече глюкоза. патологията се влошава. Тялото е сигурно, че няма достатъчно инсулин, за да премине глюкозата в клетката. Панкреасът получава сигнал. Увеличаването на нивата на инсулин в кръвта изпраща сигнал, че е необходима повече глюкоза. Затова човек иска сладко, за да изравни баланса. Ако се яде повече захар, се произвежда повече инсулин. Получава се омагьосан кръг. Инсулиновата резистентност е постоянен проблем, почти асимптоматичен.

Излишният инсулин в тялото работи по различен начин. Ако глюкозата не се намали, инсулинът сигнализира на тялото да я съхранява като мазнина. Инсулинът контролира натрупването на мазнини и сигнализира кога да ги освободи.

Точното количество хром в тялото предпазва от този порочен кръг в началните етапи. Ако Cr е наличен, инсулинът „отваря вратата“ на клетката за глюкоза, а хромът я вкарва. А глюкозата подхранва правилно клетките. Инсулинът е намален в кръвния поток, тъй като нивата на глюкозата са нормални. Желанието за сладко и въглехидрати намалява и настъпва загуба на тегло.

Симптоми на дефицит на Cr:

  • безпокойство
  • умора
  • затруднено метаболизиране на кръвната захар
  • променен метаболизъм на холестерола
  • атеросклероза
  • патологии на растежа при малки деца

Дневна доза хром:

Препоръчително е да се консумират 25 микрограма хром на ден. Хранителни източници на Cr: броколи, пуешки гърди, червено вино, зелен фасул, картофи.

Хромният пиколинат е най-често срещаната форма на хранителна добавка с този минерал. Хромовият глицинат е свързан с аминокиселината глицин. Тези хранителни добавки с хром подпомагат проникването му в клетъчните мембрани.

Ефекти от приема на добавки с хром:

  • подобрен метаболизъм на глюкозата (загуба на тегло)
  • подобряване на нивото на холестерола
  • подобряване на биомаркерите за оксидативен стрес и атеросклероза.

Добавките с хром се предписват при лечение на акне, синдром на поликистозни яйчници, синдром на Търнър, биполярно разстройство, шизофрения, реактивна хипогликемия и при възрастни хора за инхибиране на умствения упадък.

Има и друга полза от Cr при намаляването на инсулиновата резистентност по време на загубата на тегло. Отслабването среща трудности с отпусната кожа. Ако глюкозата се метаболизира правилно, кожата може да няма време да се възстанови. Инсулинът отваря пътя както за глюкозата, така и за протеините и аминокиселините. Тъй като инсулинът не е устойчив, производството на колаген може да намалее и кожата да загуби еластичност. Увеличаването на приема на Cr може да реши проблема с отпуснатата кожа.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе