Детските нервни изблици: какво да правим?

Детските нервни изблици какво да правим
Психология

Детските нервни изблици: какво да правим?

Детските нервни изблици: какво да правим, съветват психолози. За съжаление, рано или късно, повечето родители се сблъскват с такова явление, като избухливостта на децата. Детето крещи, хвърля се на земята, удря главата си в пода, не отговаря на молбите и думите на възрастния. Родителите са в шок, какво се е случило с детето? Как да се държим, така че кошмарът да свърши възможно най-скоро? Какво ще кажат хората?

Детските нервни изблици: какво да правим?

4 умения, на които трябва да се научат децата до 3 години

4 важни житейски ценности, които да предадете на децата си

Детските нервни изблици: какво да правим? Идеи за детска стая, които ще стимулират въображението на детето (СНИМК)

Детските нервни изблици: какво да правим?

При някои деца периодът на истерични изблици преминава бързо, при други може да продължи с години. Много зависи от поведението на родителите. Нека да разберем какво точно да се направи.

Първото нещо, което трябва да знаете за избухливостта, е, че избухването и капризите са различни неща, въпреки че са много сходни. Истериите обикновено са характерни за деца под 3 години. След това преминават, давайки път на капризите.

Детето съзнателно прибягва до капризи, за да постигне това, което иска. Капризите, както и избухванията, често са придружени от плач, крясъци, тропане с крака, хвърляне на предмети.

Избухванията обикновено са неволни. Детето не може да се справи с емоциите си (възбуда). Нищо чудно, че казват „изпадна в истерия“. Детската истерия е съпроводена със силен плач, крясъци, удряне на главата в пода, удряне с юмруци по повърхността, драскане по лицето. В тежки случаи може да има неволни конвулсии, така нареченият „истеричен мост“, когато детето се извива настрани. Избухването на детето е силна емоционална реакция, подсилена от раздразнение, агресия и отчаяние. По време на истерията детето има малък контрол върху двигателните си умения, така че може да удря главата си в пода или стената, почти без да изпитва болка.

Според учените, около 90% от родителите се сблъскват с истерия при деца от една до три години. Най-често първите избухвания започват на година и половина. Пикът се счита за 2,5–3 години, т. нар. „кризисен“ период от три години. По време на кризисен период избухванията могат да се случват няколко пъти на ден. На четиригодишна възраст подобно поведение се счита за рядко, детето е в състояние да изрази чувствата и емоциите си с думи.

Има някои правила, които ще ви помогнат да преминете и понякога да предотвратите тези трудни моменти:

  1. Спазване на режима на деня. Правилото е старо като света, но малко хора го спазват, може би поради сложността на организацията. Защо ежедневието е толкова важно? Нервната система на детето е все още недоразвита и детето не може да се контролира. А когато към това се добави и умората, процесът на възбуда, чийто фокус е в мозъка, не може да бъде спрян от никакви външни фактори, той само се засилва. Припомнете си, когато сте уморени или раздразнени как се държите. Искате ли да крещите на някого? Истерията е същото нещо, само че по детски начин. Умората, гладът, превъзбудата са провокатори на истерия.
  2. Второто правило следва от първото. Това е организацията на свободното време на детето. Вероятността от избухване се увеличава, ако детето е отегчено, незаинтересовано (например, когато майката и детето отиват да пазаруват). Когато детето продължително време се занимава с един вид дейност (например, тича дълго или обратно, седи, без да се движи). През деня е необходимо на детето да се предлагат различни видове дейности, като се редуват спокойни и активни игри. Свежият въздух е задължителен!
  3. Често се препоръчва да отклоните вниманието на детето, ако забележите предвестници на избухване. Добър вариант, но не и панацея. Може би просто отлагате избухването за известно време. И всъщност, този метод е нашият съвет номер 2: променете дейностите. И този метод вече не работи, ако избухването е в разгара си (спомняте ли си за вълнението, което вече не може да бъде спряно?). Много по-добре е да позволите на детето да се отпусне, да се „презареди“ – нежните ръце на майката, тихият нежен глас, внимателен любящ поглед. Вземайте детето на ръце по-често, говорете с него. Направете го искрено, с удоволствие!
  4. Широко разпространено е схващането, че детето в истерия трябва да бъде оставено на мира, засрамено или дори наказано. В никакъв случай! Първо, тези методи не работят. Второ, наказанието влошава ситуацията, а оставянето само кара детето да се чувства изоставено. Срамът, съчетан с това да останеш сам, въпреки че не дава незабавен резултат, с годините учи детето да разбере, че нещо не е наред с него, че трябва да се държи лошо, иначе ще те изоставят. В крайна сметка, поставете се на мястото на детето: имате избухване, трябва да плачете, а някой стои наблизо и ви засрамва или убеждава да спрете. По време на истерия на дете трябва да сте търпеливи и да останете близо, да изчакате плачът да свърши. Ако видите, че детето се успокоява, започва да хълца, дайте му вода. То е уморено и изглежда толкова нещастно!
  5. Какво друго не трябва да се прави, когато детето избухва? Ако избухванията не са твърде чести и родителят не е агресивен, тогава това поведение може да бъде дори малко полезно. Има емоционално и физическо освобождаване. Много по-лошо е, когато емоциите не са изразени и задвижвани навътре. Запомнете: ако звездите светят, значи някой има нужда от това?
  6. Необходимо е също да се знае, че не всички деца са еднакво склонни към избухвания. По-често и бързо изпадат в истерия холериците и меланхолиците, а по-малко флегматиците и сангвиниците. Но от друга страна, ако флегматикът изпадне в истерия, това е за дълго време. Такива характеристики отново зависят от вида на нервната система. Затова не се равнявайте по чуждите деца: повече, по-малко, по-често, по-рядко… Всеки има свой собствен „график“.
  7. Всеки път поведението на родителя трябва да бъде едно и също: спокойно да изчака края на избухването. Така родителят показва, че приема детето по всякакъв начин (и това е много важно), което означава, че може да му се има доверие. От друга страна, децата често изпитват родителите си „за силата им“, т.е. научете се да поставяте граници. Къде и как можете да се държите, къде родителят ще се поддаде на атаката?
  8. Дете под тригодишна възраст все още не познава себе си и другите, то едва започва да овладява нормите на поведение. То не разбира какво се случва с него. Назовете това, което виждате: „Виждам, че си ядосан, защото ти забраних да гледаш анимационни филми“, „Уморен си“, „Обиден си“ и т.н. Това е като да назовавате цветовете на предметите. Това не води до спиране на избухването (вероятно вече сте разбрали, че, докато не се изчерпи, действията отвън са безполезни) и може би за първи път детето няма да ви чуе. Но рано или късно, то ще се научи да различава своите състояния и следователно да ги назовава.

 

  1. Ако ви е трудно да се въздържите да не се присъедините към избухването на детето си, спомнете си последния път, когато си взехте почивка. Важно е. Всяка майка има запас от сила, за да приеме всичко, което прави детето (помнете безсънните нощи, когато детето беше болно: бяхте с него толкова дълго, колкото му беше необходимо). Ако този запас е изчерпан, това означава, че някъде има недостиг, „батерията е изтощена“. Възможна е и друга причина: вашите представи за себе си, за детето: „Нормалните деца не се държат така“, или „Правиш нещо нередно“, или „Какво ще кажат съседите???“. Тогава тези идеи започват да ви водят и вие губите контакт с истинското дете, което просто трябва да бъде непослушно, плачещо и прието сега. Започвате да се свързвате с представата си за идеалното дете. А децата, о, как не им харесва това! Ще ви кажем една тайна: никой не харесва това.

И последното. Ако истериите не са спрели с възрастта (до около 4 години), освен това са доста интензивни и изтощителни за детето, има причина да се свържете с невролог. При отхвърляне на неврологични диагнози, следващият специалист е психолог. Ще ви помогне да разберете най-важния въпрос: какво комуникира детето по този начин? Възможно ли е да се установят вътресемейни комуникации по различен начин?

Във всеки случай избухването е сигнал за текущото състояние на детето, което то не може да изрази с думи. И то също не може да спре. Прави го без злоба. Дешифрирайте посланието на децата си и тогава ще има по-малко избухвания. Лесно е с нашите препоръки. Нужно е малко внимание и търпение. Няма истерии без причина. Намерете причината, получете отговора.

 

И помнете! Избухванията са част от детето, възрастният се държи различно. Не сменяйте мястото с детето си. Обичайте себе си, семейството и приятелите си!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе