Как да накараме кучето да спре да лае?
Домашни любимци

Как да накараме кучето да спре да лае?

Лаят е начин кучето ви да ви каже нещо, или да ви алармира, ако вижда заплаха. Някои кучета са по-склонни да лаят от други. А те лаят по толкова много различни причини: да предупредят, да покажат, че са щастливи и готови да играят, да поискат нещо.

Често предполагаме, че кучето лае без причина, но това не е вярно. Кучетата винаги имат причина. Други причини то да лае е да ви поздрави, да защити своята територия или ако има тревожност при раздялата си с вас. Като цяло, уверете се, че отговаряте на нуждите на вашето куче.

Ако им липсва храна, забавление, игри, или искат да идат до тоалетна, това също може да е причина за лай.

Кучетата също лаят поради проблеми с поведението или проблеми с обучението, както и страх. Лаенето също е самоудовлетвряващо поведение, което означава, че кучетата могат да се самоуспокояват и да се възнаграждават с лай. Това прави някои случаи на лай по-трудни за минимизиране от други.

Как да накараме кучето да спре да лае?

Как да спрете котката да драска мебелите

Какво да правите, ако играчките на кучето ви му омръзнат

Как да накараме кучето да спре да лае? 5 вида плат за мебели в къща с домашни любимци

 

Как да накараме кучето да спре да лае?

Защо е цялата тази врява

кучето лае
как да накараме кучето да спре да лае?

Първата стъпка към решаване на проблема е да разберете защо кучето лае. Някои кучета лаят, за да Ви кажат, че искат нещо. Може би са гладни, жадни или просто им се играе.
Когато той прекалява с лаенето, е време да го научите на други начини да привлича вниманието Ви – да Ви побутва с лапа, да чака до вратата или до купичката си.

Време за игра

кучето лае
как да накараме кучето да спре да лае?

Много кучета лаят, когато видят други кучета, за да ги извикат да си играят. Това е напълно нормално, но Вие трябва да решите колко лай е приемлив и да не пускате кучето да играе, докато не се укроти.

Сам вкъщи

Кучето Ви може да лае, когато остане само вкъщи. Оставете аудио уредбата или радиото включено, за да осигуряват познати човешки звуци. Може също да му оставите играчки, които изискват сериозно внимание и ще държат домашния ви любимец заето, докато Ви няма.
Добър начин да намалите тревожността е да му дадете стара, неизпрана Ваша дреха или нещо друго, което мирише силно на член от семейство Ви.
След като се приберете, не забравяйте да поиграете с него. То ще е тъгувало за Вас и няма по-добър начин да затвърдите връзката помежду Ви.

На стража

кучето лае
как да накараме кучето да спре да лае?

Най-често кучето лае, за да вдига тревога. Ако той види някой да приближава къщата, ще започне да лае, за да Ви предупреди. Понеже кученцето гледа на Вас като на водача на глутницата, то ще очаква Вие да разследвате какъв е случаят.
Някои породи са развъждани специално за лай, с цел защита, и може би Вие искате точно това от кучето си. Нека той лае, за да привлече вниманието Ви, обаче го научете да спира веднага щом се уверите, че няма натрапник.

Изградете си система

кучето лае
как да накараме кучето да спре да лае?

Всички аспекти на обучението на кучета изискват да имате система. Кучетата реагират на рутината и така ще увеличите сериозно шансовете си за успех. Може би вече сте ходили на курс за обучение на любимци, но в случай, че не сте – защо не опитате сега? Никога не е твърде късно да научиш порасналото вече куче на нови номера, а и Вие ще придобиете нови умения за справяне с него.
Команда „Тихо“

Един от начините да научите кучето си на командата „Тихо“ е да го заглушавате или разсейвате всеки път, когато започне да лае. Използвайте нещо, което вдига силен шум, например пълно с монети метално кенче, за да привлечете вниманието му, след което произнесете твърдо командата „Тихо“.
Когато кучето спре да лае, го похвалете и възнаградете. Никога не крещете, когато искате да спре да лае, защото това може да причини тревожност и да подкопае учебния процес. Също така може лесно да объркате кучето, ако то реши, че и Вие лаете. Крещенето само затвърждава навика за лаене.

В заключение

Обучението винаги е най-добрият начин да коригирате поведението на кучето си. Но не забравяйте, че като цяло, лаят е нормална част от поведението на кучето. Трябва да предприемате действия само когато лаят е неоправдан и пречи много
Ако лаенето продължава, въпреки Вашите усилия, Вашият ветеринарен лекар ще Ви даде допълнителни съвети и да Ви научу на някои други техники.

Tagged , ,
на горе