Как да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпки

Как да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпки
Добра форма Психология

Как да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпки

За да се храните здравословно, трябва да избягвате вредните храни.

Често това е много трудно, защото волята отслабва и сте готови веднага да се отдадете на изкушението.

Как да засилите волята си, така че да се контролирате, да бъдете по-търпеливи и да вземате правилните решения за вашата храна?

Доказано е, че волята може да се упражнява и тренира, също както тренирате тялото си във фитнеса. Колкото по-тренирана и силна воля имате, толкова по-издръжливи ще бъдете и ще преодолявате всички пречки пред здравословното хранене.

Как да закалите волята си? С практика и много упражнения.

10 лесни стъпки към здравословно хранене

Съвети за здравословно хранене за всеки

Здравословно хранене с Ивет Лалова

Ето кои са 7 лесни стъпки, с които да намалите вредните храни:

Емоционално хранене

Стъпка 1

Избягавайте да се храните, когато сте разстроени.

Когато сте ядосани, стресирани и тъжни, много често посягате към нездравословни храни. Ако сте неспокойни, много лесно ще се отдадете на изкушението – преяждане или прекаляване с вредни храни и напитки. Това се обяснява с факта, че емоционалният стрес влияе на мозъка и довежда до това поведение. Повишава се желянието ви за храна. Затова първото нещо, което трябва да направите е да се упокоите. Поемете дълбоко въздух и успокойте ума и чувствата си!

Как да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпкиКак да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпки

Разсеяни сте

Стъпка 2

Когато сте затрупани със задачи на работа, често се случва да забравите за здравословните навици. Така се получава, когато гледате телевизия и „по невнимание“ изяждате купа с чипс. Трябва да сте внимателни, да се контролирате, да предприемате правилни действия, за да се предпазите от изкушението. Затова, нашият съвет е: концентрирайте си!

Алкохол

Стъпка 3

Алкохолът е много вреден за хора, които са на диета. След консумация на алкохол, вие започвате да хапвате от вредните храни. Пиенето на алкохол влияе зле на вашата воля и ви подтиква към изкушението. Губите самоконтрола и посягате към нездравословна храна, когато пиете. Една от причините затова състояние е отслабване на волята. Когато сте под стрес и в комбинация с алкохол, вие ставате податливи на изкушения. Нашият съвет е: помислете преди да пиете!

Ефектът на снежната топка

Стъпка 4

Този ефект се получава, когато за малко нарушите диетата си, отдадете се на изкушението и се откажете да продължите здравословно хранене. Колко често сте опитвали парченце шоколад, а след 10 минути вече сте изяли целия шоколад? Колко често по невнимание сте нарушавали строгата диета и сте казвали, че няма смисъл да продължите? Тази грешка може да стане много сериозна за вас и вашето хранене, ако я допускате. Нашият съвет е: опитайте да спрете този порочен кръг!

Как да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпкиКак да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпки

Странични дразнители

Стъпка 5

Навсякъде около вас се рекламира храна. Заобиколени сте от магазини, пекарни, заведения за бързо хранене, реклами във фейсбук, които ви карат да си купувате храна. До колко тази храна е полезна за вас? В повечето случаи се ракламират вредните храни. Тези постоянни дразнители влияят на мозъка ви, а това задейства механизми, които ви подтикват да се храните. Без дори да осъзнавате, вие се влияете от рекламите. Специалисти в тази област доказват, че на ден може да се наложи да взмете над 100 решения, свързани с храненето ви. Затова, съветът ни е; премахнете дразнителите около вас!

Следване на тълпата

Стъпка 6

Какво значи да следваме тълпата? Много често, когато сте в група, правите неща, които не бихте направили, ако сте сами. Например, купувате си пица ако всички около вас ядат пица. Ако сте на сватба, ще се изкушите да изядете едно парче торта. Но все пак трябва да внимавате как социалната среда ви влияе и да си поставяте сами ограничения.

Нашият съвет е: определете сами вашите нужади от храна!

Как да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпкиКак да кажем „не“ на вредните храни: 7 лесни стъпки

Уморени от усилията

Стъпка 7

Когато на работа ви се налага да правите компромиси и полагате услие в общуването с колеги, стресът породен от това ви кара да посегнете към вредните храни вечер.

Ако се налага да се държите приятелски с колега, който не харесвате, ако прикривате смеха си, когато някой сбърка, вие ограничавате и отслабвате волята си. Много вероятно е тогава вечер, след работа, за свое извинение, да се поглезите с пакет чипс, алкохол, сладолед или торта. Нашият съвет е: гледайте само напред и не се претоварвайте много на работа!

Кои са топ 3 най-важните съвети за силна воля:

Подарете си нещо!

Купете си нещо още преди да сте си поставили задачата! Доказано е, че ще се справите по-добре, ако си подарите нещо преди, а не след резултата.

Гледайте комедийни сериали!

Когато си повдигнете настроението с комедиен сериал, вие ще постигнете по-високи резултати при изпълнение на задачите си.

Сложете краен срок!

Определете краен срок за всяка задача. Доказано е, че хора, които спазват срокове, управляват по-добре времето си, хранят се по-добре и тренират повече.

40 съвета за силен имунитет

Как да изненадате всяка от 12-те зодии на Свети Валентин

Как да бъдем по-съблазнителни

Tagged , , ,
на горе