Как да изберем подходящата цветова комбинация в дрехите си

Как да изберем подходящата цветова комбинация в дрехите си
Мода Лайфстайл

Как да изберем подходящата цветова комбинация в дрехите си

Добрият външен вид често е резултат от добрите цветови комбинации. Не всеки успява правилно да комбинира цветовете в дрехите си, защото това е цяла наука, основана на специални принципи. Ако цветовете се комбинират неуспешно, се създава усещане за дисхармония. Това чувство не може да бъде описано с думи, защото то не е свързано толкова с понятията за мода и стил, колкото с физическите закони на цветовото възприятие.

подходяща цветова комбинация с дрехите ни - цветно колелоподходяща цветова комбинация с дрехите ни - цветно колело

Първо, нека да разгледаме цветовите характеристики. Съществува такова нещо като чисти цветове. Чистите цветове са основните ярки цветове, като в дъгата. Ако добавим бяло към тези чисти цветове, получаваме оттенък – леки, ненаситени тонове. Ако добавите сиво към чистите цветове, получавате тон, като всяка градация дава различен тон. Добавете нюанс към чистите цветове. Това ще ги направи по-тъмни. Нека разгледаме на практика основните принципи на цветовите комбинации в дрехите, тоест, като използваме примера на снимки от модния подиум и от уличната мода.

1. Смесете наситени и неутрални цветове.

Комбинирането на богати, живи цветове с неутрални винаги е добра идея. Но имайте и едно наум – черното също е неутрален цвят, затова комбинацията с него може да изглежда твърде остра. За по-фина, изтънчена цветова комбинация, не карайте черното да доминира във визията, разреждайте го с други неутрални цветове. Неутралните цветове са тези, които могат лесно да се комбинират с всеки друг цвят. В допълнение към традиционните черно, бяло, бежово и сиво, можете да добавите и тъмно синьо (особено в комбинация с деним) и естествена кожа.

Неутралните цветове са чудесен инструмент за добавяне на повече цвят към визията ви, защото се говори за известното правило „не комбинирай повече от три цвята в роклята си“. Когато комбинирате няколко неутрални цвята с един наситен, получавате възможност да създадете стил, който да изглежда много цветно и свежо.

Неутралните цветове като сиво и бежово могат да се комбинират с бледо пастелни нюанси като розово. Този външен вид създава мека хармония и в същото време намалява риска да изглеждате натрапчиво. По желание можете да комбинирате леки неутрали с неонови цветове. Не забравяйте винаги да изглеждате изискани. За да се откроите, смесете различни неутрални цветове като добавите кожен колан към визията си.

2. Комбинирайте основни цветове.

Вторият принцип на съчетаването на цветовете е да се комбинират основните цветове. Допълнителни цветове са тези в противоположните краища на цветовия спектър. Всеки от тези цветове прави другия по-ярък и по-наситен. Най-добрият начин да комбинирате тези цветове е да добавите един от тях към тоалет, състоящ се предимно от друг допълващ цвят.

Можете, разбира се, да изберете цветове, които със същата интензивност ще изглеждат хармонично в комбинация помежду си. Но тези цветове трябва да са такива, че при черно-бяла снимка да отразяват толкова много светлина, че да изглеждат като нюанси на черно-бялото.

3. Комбинация от различни нюанси от един и същи цвят.

Третият принцип за комбиниране на цветове е комбинирането на различни нюанси от един и същи цвят. Можете да използвате този принцип по отношение на цялото ви облекло или само на една част от него.

4. Съчетайте подобни цветове.

Четвъртият принцип на съвпадение на цветовете е комбинацията от подобни цветове. Тези цветове са съседни един на друг в цветовия спектър. Един от най-близките цветове винаги е част от втория. Например, зеленото е синьо + жълто. Следователно синьото и зеленото или жълто-зеленото са тясно свързани цветове, които могат да се носят един до друг.

Tagged , , ,
на горе