Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао

Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао
Психология

Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао

В Дао-дъ дзин, книгата на китайския философ Лао дзъ, може да откриете 81 основни насоки на Дао.

Дао означава „път“, „пътека“ и е учение в китайската философия, което обяснява истинската същност и природа на света. То пропоявадва хармония и хармоничност във всичко!

В най-известната древна книга на даоизма Дао-дъ дзин, може да откриете 81 съвети и да почерпите знание за най-различни неща: например, как да придобиете мъдрост, как да управлявате властта или по-прости житейски истини: как да се храните правилно.

Тук ще ви представим 4 основни насоки на Дао, които ще помогнат на вашия духовен живот.

Как се сбъдват мечтите: Даоистката техника за реализиране на намерения

Даоистката практика ходене на колене – за подобряване на зрението, укрепване на костите, косата и зъбите 

4 полезни йога практики: кой вид йога да изберете?

Как да направим живота си по-спокоен?

Първа мисъл от 4 насоки на Дао

Бъдете като водата

В книгата „Дао на водата“ се казва: „Дао е това, от което не можеш да се отклониш; онова, от което можеш да се отклониш, не е Дао.“

В даоизма водата е символ на енергията Ин. Тя е символ на активната пасивност. Показва ни как можем да бъдем пасивни, но да постигаме целта си.

Тя ни учи, че ако се опитваме да търсим изход от заплетени ситуации чрез напрягане и сила, то няма да успеем и това ни отнема цялата свещена енергия Чи. Тези опити ни правят по-слаби. Ние си мислим, че владеем ситуацията, а не е така.

Да съществуваш и се бориш като водата, означава да си във вътрешен покой и да огледаш проблема, да прецениш всички възможности за решение. Така както водата заобикаля от всички страни пречките по пътя си.

Така ще имате време да обмислите решението и действието си.

Както водата, оставете соя ум бавно да намери най-правилния път за решение на проблема, така както водата постепенно, спокойно, упорито и без усилие постига целта си. Лао Дзъ казва: „Нищо не е по-меко или по-гъвкаво от водата, но нищо не може да й се противопостави.“

Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао

Втора мисъл от 4 насоки на Дао

Бъдете пример за другите

„Овладяването на другите е сила. Овладяването на себе си е истинска мощ.“ – Лао Дзъ

Човешката природа е с двойна същност – тя е изградена от две противоположности. Тя е като енергията Ин и Ян, като ден и нощ, като активност и спокойствие, като плюс и минус, като привличане и отблъскване, като слънцето и луната.

Ако вие приемете своя двойствен характер, ако вие обедините своите противоположни черти, ще бъдете уравновесени, ще познаете себе си по-добре. Ще излъчвате вътрешна сила. Вашата увереност и спокойствие ще въздействат на околните благотворно.

Ще се отнасяте с добро към всички хора, ще излъчвате вашата сила и всички ще ви търсят, ще се стремят да са близо до вас.

Според Дао, мъдрите хора не са някакви супер способни хора. Мъдрите хора просто много добре познават своята вътрешна същност и постоянно се опитват да я балансират.

Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао

Ползите от йога

5 важни тайни за пълно отпускане и релакс

Прегърни естествената си красота и бъди истински щастлива!

Трета мисъл от 4 насоки на Дао

Свещеният огън

Енергията Чи е свещената жизнена енергия. Тя подкрепя, защитава, подпомага, улеснява всичко. Тя поддържа и движи живота. Да поддържате свещения огън, означава да поддържате жизнената енергия. Всички духовни дао практики – дишане, правилно хранене са средства за водене на хармоничен и забележителен висш живот. Всичко излишно трябва да бъде премахнато и да се съсредоточите в свещената жизнена енергия.

Изчистете всичко излишно в материалния и емоционалния си живот. Вземайте от живота и природата само толкова енергия, колкото ви е необходима. Не слагайте винаги себе си на първо място, а уважавайте и другите. Огледайте се, не бързайте, осъзнайте своето място в света и в природата. Така задължително ще имате успех във всички сфери на живота. Така ще имате дълъг и спокоен живот.

Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао

Четвърта мисъл от 4 насоки на Дао

Забрави старото мислене

Бъдете доволни с това, което имате; радвайте се на начина, по който стоят нещата. Когато осъзнаете, че няма нищо липсващо, целият свят ви принадлежи.

Изчистете ума си от всичко старо. Всички стари убеждения, въпроси, мисли, съмнения. Ако той прилича на една стая, затрупана с вещи, не можете да постигнете нищо ново.

Помислете си кои мисли са полезни за вас, кои ви водят напред. Забравете всичко, което не ви трябва. Не гледайте назад, а се отваряйте за новия път напред. Бъдете готови за промяна по естествен и спокоен начин.

Забравете старите и убеждения, за да направите път на новото. В това е целта на Дао.

Даоизмът е философия на хармонията и води човека към съвършен и по-възвишен живот. Всички кратки, мъдри мисли на Дао и сега звучат актуално и ни дават пример за правилен живот.

5 начина да живеете дълго и да сте здрави – ще съжалявате, че не сте знаели за тях преди

5 съвета за по-добър живот

Чаровни ли сте: 3 лесни стъпки да излъчваме чар

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе