Какво лекува лавандулата
Добра форма

Какво лекува лавандулата?

Какво лекува лавандулата, напомнят експерти. Лавандулата е позната на хората със своя ярък, уникален аромат. Но малко хора знаят, че тя има голям списък от лечебни свойства. При какви здравословни проблеми може да помогне това красиво и уханно растение?

Homeland лавандула – западното крайбрежие на Средиземно море. Френската лавандула е ценена от световните парфюмеристи заради ароматното си съдържание на линалилацетатен естер. Съставът на активните вещества на лавандулата варира в зависимост от района на нейното отглеждане. Така например, хърватската лавандула има по-ярки антисептични способности и се използва при лечението на дерматологични проблеми: малки рани, ухапвания от насекоми, акне, акне, фурункулоза. Други видове растения са подходящи за това.

Какво лекува лавандулата?

Основни храни за здравето на мозъка

Безопасната скорост на отслабване: здравето е в ред и теглото се запазва

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Как се прилага лавандулата?

Под формата на чай или като един от компонентите на билкова възглавница, лавандулата успокоява добре и помага при безсъние. За да приготвите такава лечебна възглавница, достатъчно е да смесите цветя от лавандула, маточина и хмел в равни пропорции.

Чаят от лавандула ще помогне при болка в горната част на корема, чревни спазми от нервна природа.

При проблем с миризливи изпражнения и метеоризъм е полезно да се приемат 1-2 пъти на ден, по 3 капки лавандулово масло с парченце захар/хляб.

Тези симптоми показват нарушение на чревната микрофлора. Ароматното масло от лавандула има антибиотично действие и контролира чревната флора.

Активните съставки на лавандулата са линалол, линалил ацетат, цинеол, кумарин, танини и розмаринова киселина.

Внимание! Предозирането на лавандулово масло води до дразнене на лигавиците, замъгляване на съзнанието, виене на свят.

Лавандуловият спирт се използва при ревматизъм, болки в ръцете и краката, скованост на мускулите, възпаление на ставите.

За нормализиране на кръвообращението можете да приготвите лавандулова вана: сварете 50 г цветя от лавандула в 1 литър вода, отстранете от огъня, покрийте и настоявайте за 10 минути, филтрирайте. Изсипете отварата във водата. Интервалът на процедурата е 15 минути, температурата на водата е 38 °C. Вана с лавандула ще помогне при нарушения на кръвообращението от неврологичен характер, има добър ефект върху кожата (ако са налице обриви и екзема).

Ако се приемат 15 мин. преди хранене, 2 капки лавандулово масло, това ще намали апетита.

Има и друг вид лавандула – широколистна / шипова. Няма толкова приятна миризма като лавандулата, за която стана дума досега, но поради по-високата концентрация на камфор и цинеол е подходяща за лечение на простудни заболявания. В комбинация с ароматно масло от мащерка ще бъде ефективен антивирусен и отхрачващ продукт при бронхит. Приема се през устата или се извършва ароматерапия.

Поради наличието на камфор, лавандуловият шип не се препоръчва за употреба от жени по време на периода на раждане. Lavender officinalis няма такива противопоказания.

 

Tagged , ,
на горе