Основни храни за здравето на мозъка
Добра форма

Основни храни за здравето на мозъка

Основни храни за здравето на мозъка, препоръчват специалисти.  Някои хора смятат, че животинската мазнина е вредна за тялото, но всъщност тя насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества, укрепва имунната система и поддържа други важни телесни функции. Психиатри смятат, че животинската мазнина е много полезна не само за здравето, но и за човешката психика.

Има немалко хора, които страдат от години от фибромиалгия, синдром на раздразнените черва и постоянна умора. Оказва, че причината за това състояние е диета, основана на употребата на храни с фибри и ниско съдържание на мазнини. След като психиатри разработили различна диета за себе си, здравето на хората било възстановено. Тялото функционира правилно, само ако получава достатъчно омега мастни киселини, някои от които не се намират в храните на растителна основа.

Най-лечебната вода за щитовидната жлеза, мозъка и черния дроб

Гинко – полезните му свойства за мозъка

Супер напитки за мозъка

Каква е разликата между животински и растителни мазнини?

За да разберете това, трябва да знаете следните нюанси: без изключение всички продукти, независимо от произхода им, съдържат както наситени, така и ненаситени мазнини; в растителните храни има повече ненаситени мазнини.

Свинското месо съдържа мононенаситени мастни киселини или с други думи олеинова киселина. Много диетолози препоръчват да не се ядат животински продукти с наситени мазнини, а да се заменят с така наречените здравословни мазнини, които се съдържат в растителните храни. Но при такава диета тялото не функционира правилно, то се нуждае от омега мастни киселини, които включват:

арахидонова киселина – клас Омега-6, която изпълнява редица важни функции, включително възстановяване на мускулната маса, мембраните на мозъчните клетки и защита на мозъка от окислителни процеси; ейкозапентаенова киселина – Омега-3 клас, чиито основни функции са заздравяване и предотвратяване на възпалителния процес.

Човек може напълно да си набави тези вещества само от продукти от животински произход. Докозахексаеновата киселина е от съществено значение за здравето на мозъка. Той е много богат на мазнини. 2/3 от него са мазнини и 20% от тях принадлежат на специална киселина – докозахексаенова (DHA). Тази киселина изпълнява редица важни функции:

  • намалява риска от развитие на сърдечни заболявания;
  • повишава концентрацията;
  • намалява вероятността от развитие на депресия;
  • премахва възпалението;
  • предотвратява развитието на рак;
  • забавя развитието на болестта на Алцхаймер;
  • предотвратява преждевременното раждане и насърчава здравословното развитие на мозъка на бебето.

Без тази киселина мозъкът не е в състояние да решава сложни проблеми, тъй като именно той предава невронните сигнали, необходими за интелекта. DHA е особено необходима за развитието на мозъка на децата, нейният дефицит може да причини изключително неблагоприятни последици, до психични разстройства.

Вегетарианците трябва да бъдат внимателни, тъй като диетата им не съдържа храни, съдържащи тази киселина. Някои хора се опитват да компенсират дефицита й, като ядат храни с алфа-линоленова киселина (ALA), но за тялото е много трудно да произвежда DHA от ALA.

Някои експерти препоръчват да се консумират по 250-500 mg DHA всеки ден. Но при наличие на здравословни проблеми, например повишена тревожност, депресия или сърдечни заболявания, дозата може да се увеличи до 4000 mg. Докозахексаенова киселина се съдържа в следните храни:

  • пилешко и пуешко месо;
  • мазни риби;
  • яйца;
  • натурално кисело мляко.

Включвайки тези храни в диетата си, ще подобрите общото състояние на организма и ще активирате мозъка си.

infomax-logo-50-15-HW Мария Силвестър „опакова“ улични репортажи: Аз съм нещо друго, не знаем точно какво

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе