Гинко – полезните му свойства за мозъка

Гинко - полезните му свойства за мозъка
Добра форма

Гинко – полезните му свойства за мозъка

Лесно е да се каже „Не се нервирай!”, но когато непрекъснато забравяш къде си си оставил ключа, все не можеш да запомниш името на новия колега и вече втора седмица оставаш в къщи без олио, защото в супермаркета си спомняш за всичко друго, но не и за въпросния продукт, в главата ти започват да се навъртат неприятни мисли като: „Да не би пък да имам Алцхаймер?”

Стресът и претоварването обременяват мозъчните клетки извънредно много и понякога те започват да „стачкуват”. Най-често няма основания за притеснения – проблемите изчезват веднага щом си дадете малко почивка. Но какво, ако въпреки релаксирането главата ви продължава да бави или въобще не дава търсените отговори? Необратимо ли е това състояние? Как да възвърнете услужливата си довчера памет?

Гинко-дървото съдържа много повече в себе си

То съществува като растителен вид от 300 милиона години на земята. Още влечугите от мезозойската ера са яли от него, преживяло е дори след атомната бомба в Хирошима. Една година след като животът бил напълно унищожен след ужасната катастрофа едно напълно овъглено гинкго, намиращо се близо до мястото на експлозията, отново се раззеленило! Това естествено веднага приковало вниманието на учените, които се втурнали да изследтават невероятното растение, за да изтръгнат тайната на невероятната му жизненост и устойчивост. Съдържащите се в него съставки, открити в лабораторията, се оказали мощен силов коктейл за сивите ни клетки: гинкголидите, билобалидите и флавоноидите подобряват пренасянето на информация в мозъка; те са в състояние дори да възстановят дефектните клетки.

Свободните радикали подпомагат забравянето и състаряването

Обикновено повечето радикали биват унищожавани от ензимите. С напредване на възрастта обаче, а също и при нездравословен начин на живот – тютюнопушене, алкохол, непълноценно хранене – вредните молекули могат да вземат превес. Резултатът е, че митохондриите не работят вече нормално, а произвеждат все повече свободни радикали, които все повече увреждат митохондриите и така процесът се затваря в порочен кръг. В крайна сметка нервните клетки започват да функционират все по-малко и по-бавно, а в най-лошия случай дори умират. Пренасянето на информацията е затруднено, паметта изневерява, а концентрацията страда. И всичко това започва да се отразява зле на духа и самочувствието ни.

Активните му субстанции, стимулират производството на енергия в митохондриите и неутрализират свободните радикали. Така увредените мозъчни клетки могат отново да станат енергични и жизнени, а мозъкът се връща към нормалното си състояние. С помощта на активните съставки на гинкго билоба той произвежда повече от нервния медиатор ацетилхолин, който е от особено значение за възможностите ни за запаметяване и възпроизвеждане на информацията.

Съществуват дори наблюдения, че гинкго билобата би моглa да предотврати болестта на Алцхаймер. Едно френско изследване с около 1500 възрастни жени показва, че тези, които приемали редовно гинкго-екстракт заболават по-рядко от Алцхаймер, в сравнение с пациентките, приемали плацебо (в случая захарни таблетки).

След 50-годишна възраст мисленето може забележимо да се влоши

Естественото състаряване на мозъка започва много по-рано, отколкото предполагаме. Вече между 30 и 40 години част от мозъчните ни клетки стават неактивни – това обаче не ни прави впечатление, защото все още разполагаме с достатъчно други, които да поемат работата им. Но след 50 и особено след 60 години истинските загуби в работата на мозъка стават забе- лежими – дори ако човекът е в много добра физическа форма: пин-кодът на кредитната карта най-неочаквано е излетял от главата му, а заповедите в новата компютърна програма, въведени от фирмата, все не могат да влязат там.

Дори ползваната доскоро много бързо клавиатура на компютъра, може най-неочаквано да му създаде проблеми при откриване мястото на буквите. Всичко това се отразява много лошо на психиката и самочувствието му. Няма съмнение, че широкообхватното силно действие на гинко билоба подхранва надежди, че в него е скрито много повече от клинично доказаното досега. Въпреки че превантивният му ефект все още не e научно доказан, този, който иска своевременно да направи нещо за поддържане на клетките си млади, може да взема гинкго билоба и превантивно.

Tagged , ,
на горе