Как да се храним през лятото
Добра форма

Как да се храним през лятото

Яркото слънце в небето повдига настроението на някои, но други не могат да му се радват пълноценно. Защото лятото понякога донася със себе си и голямо енергийно “мъртвило”, загуба на апетит, отпуснатост, проблеми с кръвообращението.

Сега е два пъти по-важно да се храним и пием течности правилно – нуждаем се от регулиращи витални субстанции, а не от обременени с допълнителни калории храни.

Знаем ли как да се храним здравословно през лятото? От какви вещества се нуждае организмът ни, за да сме свежи и заредени с положителни емоции през горещия сезон?

След зимните месеци, когато се яде по-тежка храна, заменянето ѝ с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.

Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.

Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, и здрави.

Ежедневно консумирайте поне 500 г плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени. Те са естествен източник на витамини, алкализиращи организма минерали и антиоксиданти.

Яжте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут. Те са чудесен източник на протеини, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

Защо е толкова важно да пием много течности през лятото?

Най-доброто изстудяващо средство за нашия организъм е водата. Потенето всъщност е една ефективна водоизстудяваща система, при която топлината се отвежда чрез порите на кожата. За да може тя да функционира безпроблемно обаче се изисква нали- чието на достатъчно количество течности, включително и за възстановяване на загубите под формата на пот. Само 2% по-малко вода в организма се отразява забележимо на тонуса и концентрацията ни!

Топлината, UV-лъчите и сухият вятър силно изсушават и състаряват кожата ни. Освен външно прилаганата защитна и поддържаща козметика, този най-голям орган в човешкото тяло (подобно на всички оста- нали) се нуждае и от достатъчно влага отвътре.
Противно на обичайните вкусове и навици, 2 – 2,5 литра а ден е най-добре да се поемат под формата на нестудени, неподсладени и негазирани напитки – обикновена ли минерална вода, билкови чайове или ароматизирани води, натурални плодови и зеленчукови сокове с минимално съдържание на захар. Плодовете, зеленчуците и алатите сащо подобряват баланса на течности в организма ни, тъй като самите те е състоят предимно от вода. Който често похапва пресни плодове и зеленчуци, усвоява коло ¾ литра допълнително на ден.

От какво трябва да се откажем и какво е подходящо да ядем през лятото?

Плодовете и зеленчуците оптимално се комбинират с постни белтъчини, приемани на малки порции (напр. печена риба и пиле или млечни продукти като сирене и моцарела). Най-негативно ни се отразяват храните, от които ни става тежко на стомаха: тлъсти и пържени храни, майонези, сосове, тежки дресинги към салатата, сладкиши в големи количества.

При горещини най-подходящи са:

Млечните шейкове:
• прясно или кисело мляко с направени на пюре пресни зеленчуци.
Зеленчуковите сокове:
• утоляват жаждата с малко калории, като същевременно компенсират загубата на минерали при потенето.
Ястия с извара:
• много вкусни с пресни ягоди или праскови – леки, но засищащи.
Подправките и билките:
• посредством съдържанието си на етерични масла регулират бавната обмяна на веществата.
Пъпешите:
• съдържат много активни вещества като ликопин и бета-каротин, които предпазват кожата от UV-лъчението.

Да си лягате ли вечер гладни?

В средиземноморските страни вечерята по принцип е много късна. Здравословно ли е това? Да! Тъй като организмът при големите горещини през деня просто не е в състояние да преработва и усвоява големи порции храна. Ето защо, късното хранене вечер се е наложило в южните страни. При това обаче е важно храната да се приема на спокойствие и с удоволствие, но само толкова, колкото действително е необходимо. Преяждането вечер и излишните калории ще се отразят зле на фигурата и на спокойния ви нощен сън.

Tagged ,
на горе