Какво да правим при ухапвания от насекоми

Какво да правим при ухапвания от насекоми
Добра форма

Какво да правим при ухапвания от насекоми

Всяка година, когато времето се затопли, земята и въздухът се изпълват с множество дребни животинки и насекоми, които могат да направят живота на летуващите твърде неприятен и мъчителен.

Наистина, ако не бъдат смущавани, тези хапещи твари рядко проявяват агресивност. А и когато жилят, повечето пъти оплакванията отшумяват бързо. Има обаче инсектни ухапвания, които могат да доведат до усложнения, особено при наличието на индивидуална чувствителност. И не на последно място, ужилванията на специални места по тялото могат да предизвикат масивни увреждания.
Например, ако бъдат уцелени лимфни пътища, повърхностни кръвоносни съдове или пък ухапването е в областта на главата (особено чувствителни зони са устните, езикът, устната и носната кухини, очите и ушите). А има и хора, които реагират на инсектната отрова със силна алергична реакция и развиват истински колапс на кръвообращението, изискващ спешна медицинска намеса. При това по-честите или многократните ухапвания от пчели, засилват оплакванията и могат да се окажат животозастрашаващи.

Често задаван въпрос към тази тема е каква доза от пчелната отрова може да има смъртоносни последици. В зависимост от мястото на ухапването, опасни са от 50 до 100 ужилвания от пчели или оси, което обаче се случва рядко. За 4 години в България са регистрирани едва 5 смъртни случая, дължащи се на многократно ужилване (съвсем различна е статистиката обаче при алергичния шок, дължащ се на много по-малки количества инсектна отрова).

При атака на пчела или оса е напълно погрешно да започнете да размахвате ръце във въздуха в желанието си да я пропъдите, защото по този начин само ще я раздразните. Много по-разумно би било да останете спокойни като затворите устата и очите си. Ако въпреки всичко насекомото ви ужили, трябва бързо да отстраните жилото. Но внимавайте: не правете това с пръсти, защото то може да се счупи и отровата му да проникне още повече в тъканите. По-добре би било да ползвате пинсета, при което жилото на осите излиза много по-лесно от това на пчелите, задържащо се и с помощта на допълнителна кукичка.

Оплаквания при ухапване от насекоми

В момента на инсектното ужилване човешкият организъм произвежда антитела във вътрешните слоеве на кожата. Освобождава се тъканният хормон хистамин и намиращите се наоколо кръвоносни съдове започват да се разширяват. Околните тъкани се подуват и на мястото на ухапването се усещат парещи, а понякога и сърбящи болки. В резултат на проникналата отрова се появяват локално зачервяване и затопляне. В зависимост от чувствителността в отделни случаи е възможно да е проявят и странични симптоми като висока температура, гадене, повръщане, смущения в кръвообращението, треперене, ускорено сърцебиене, виене на свят, копривна треска, конюнктивит, хрема, бронхит или астма.

При подобни симптоми, особено при анафилактичен шок, трябва веднага да бъде потърсена медицинска помощ. Особено ако след ужилването се наблюдава ускорен пулс, рязко спадане на кръвното налягане, бледност, посиняване на кожата, страх или загуба на съзнание. Ужилванията в устната кухина и основата на носа също трябва да бъдат преглеждани от лекар, тъй като лигавиците на тези места често пъти силно набъбват и могат да затруднят или възпрепятстват дишането. Препоръчително е преди намирането на лекарска помощ да се смуче кубче лед или устата, основата на носа и устната кухина да се плакнат със солена вода (2 с.л. на ½ чаша вода), суроватка или студено прясно мляко.

Мерки за първа помощ

Ако се касае за обикновено инсектно ухапване или ужилване, при което не се наблюдават особени усложнения, могат да бъдат предприети единствено мерки за облекчаване на оплакванията. След като жилото бъде внимателно отстранено и пострадалото място почистено, неутрализирането на инсектната отрова може да бъде подпомогнато посредством намазване с амонячен разтвор, тинктура от ехинацея, арника или невен, одеколон или карамфилово масло. Ако се намирате сред природата и не разполагате с подобни препарати, мястото на ужилването може да бъде наложено с влажна пръст или глина, както и да му бъде изцеден сок от широколист жиловлек (изстискан между пръстите). Благоприятно действие оказват също налаганията с накъсаните и намачкани листа от теснолист или широколист жиловлек.

Tagged ,
на горе