8 свежи идеи за пролетна разходка в България
Величествена България

8 свежи идеи за пролетна разходка в България

С настъпването на пролетта все повече се разширяват хоризонтите ни за пътуване в България.

Във времена, когато социалната изолация и здравето са все по-важни, най-естествената ни крачка е назад към природата.

Ако има място, където спазването на дистанция е фасулска работа, а слънцето и чистият въздух си вършат работа да бъдете здрави, това са планините, горите, водопадите и езерата.

Разходете се с нас из едни от най-красивите места в нашата родина, където можете да се разходите в първите седмици на пролетта.

Искате да излезете с него? Поканете го

Кои са най-големите градове в България?

Топ 5 на най-красивите водопади в България

4 енергийни места, които да посетите в България

Топ 5 на най-красивите езера в България Едни от най-красивите къщи в света

8 свежи идеи за пролетна разходка в България

1.Крушунските водопади

България
8 свежи идеи за пролетна разходка в България снимка: pinterest

Пролетта е сезонът на водопадите – тогава са най-красиви и пълноводни, потънали в свежа зеленина. Една възможна посока за разходка в България с крайна точка водопад са Крушунските водопади край едноименното село. Водата се спуска на нежни завеси на няколко нива по травертиновите тераси, а най-големият скок е с височина 20 м.

2.Гребна база Пловдив

Поначало гребната база в Пловдив е спортно съоръжение, където спортисти упражняват спорта гребане. Но всъщност всеки един обикновен човек може да бъде допуснат в обекта. Лятото в Пловдив е непоносимо горещо,затова идеалния момент за разходки в района е идващата пролет. Обиколка около гребния канал с фреш в ръка е повече от чудесен избор. А ако имате късмет бихте се натъкнали и на подготовката на някои професионални спортисти. И задължително си носете телефон с хубава камера, защото мястото е повече от идеално за снимки и клипове! Това е едно изключително приятно място за разходка в България.

3.Каньонът на водопадите

Както знаете, пролетта е сезонът на водопадите и това е перфектният момент да се разходите из Каньона на водопадите, близо до гр. Смолян в Западните Родопи. Немирните води на р. Еленска образуват по цялото протежение на каньона около 50 водопада или по-малки водни каскади, търпеливо извайващи околните скали. Внимание заслужават най-големите от тях – Каскадите, Орфей, Сърцето, Каменният улей, Казаните и водопад Ропката. Това е много красиво място в България.

4.Деветашка пещера

България
8 свежи идеи за пролетна разходка в България снимка: pinterest

Пещерата впечатлява не само с грандиозните си размери. През сърцето й преминава рекичка, захранвана от цели 14 извора, а снопове слънчеви лъчи навлизат през седемте „окна“, образували се във варовиковия таван. Деветашката пещера е и едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа.

Колонията достига до 60 хил. екземпляра от 15 вида. Тук са направени и едни от най-важните археологически открития в България от времето на неолита. Знаехте ли, че свастиката започва да се използва като символ най-рано по нашите земи?

5.Видин и средновековният замък Баба Вида

България
8 свежи идеи за пролетна разходка в България снимка: Уикипедия

Баба Вида е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Издигнат на брега на река Дунав и датиращ отпреди 2000 години, той е играл ролята едновременно на отбранително съоръжение и владетелски замък. Посетителите могат да се качат на кулите, да се насладят на красивата гледка към Дунав, както и да надникнат в затвора на замъка. Комбинирайте с разходка край Дунав под лъчите на пролетното слънце за перфектен уикенд.

6.Екопътека “Невястата”

България
8 свежи идеи за пролетна разходка в България снимка: Из България

Ако си любител на родопската магия, екопътеката „Невястата“ е твоето място. Тя се намира между град Смолян и курорта Пампорово. Пътеката не е от онези дълги и изморителни маршрути -тя е приблизително дълга един километър. Но това няма никакво значение, защото тя разполага с нетипичната крайна точка – панорамната гледка, която се отваря над град Смолян и околията.

Екопътеката преминава през една красива и ароматна на мъх и смола гора, която ще те придружи до самата скала „Невястата“. По пътя има многобройни информационни табели с подробна информация за растителността и животинските видове, които могат да се видят в района. На няколко места има и дървени шатри за отдих, както и две панорамни площадки. Мястото не се препоръчва за хора със страх от високо. Изключително място за разходка в България.

7.Язовир Пчелина и параклис „Св. Йоан Летни“

Язовир Пчелина е едно интересно място в България, което притежава невероятна атмосфера. Намиращо се в землището на вече несъществуващото село Пчелинци (Пернишка област), то придобива голяма популярност заради красивите гледки и чаровния малък параклис “Св. Йоан Летни”. Той е много малък, но изключително привлекателен и интересен с факта къде се намира и годината, през която е създаден – 1350 г. В параклиса може да се влиза и да се запалват свещички, както и да се разгледат стенописите, които са останали до ден днешен.

8.Хотнишки водопад

България
8 свежи идеи за пролетна разходка в България снимка: Уикипедия

Хотнишкият водопад е най-пълноводен пролетно време, когато можете да се насладите на пълната прелест на падащата от 30 метра вода. Намира се на около 20 км от Велико Търново. Изключително красиво място в България, което си заслужава да се посети.

Tagged ,
на горе