Здравословни хранителни навици от цял свят

Здравословни хранителни навици от цял свят
Добра форма

Здравословни хранителни навици от цял свят

Вижте кои са най-разпространените хранителни навици на жителите на някои от страните с най-здравословен начин на живот:

Япония:

В страната на изгряващото слънце, храната е не просто необходимост, а произведение на изкуството. Японците имат навика да приготвят ястията си, така че не само да са вкусни, но и да изглеждат добре визуално. Типичните за тях малки и пъстри порции, в които присъстват много зеленчуци, поставят тяхната храна сред първите в класацията по най-здравословно хранене в света. Те са най-големия консуматор на риба, която е богата на така ценните омега-3 мастни киселини, но да не забравяме за соята, водораслите и зеления чай. Тайната на храненето при японците е, че когао се почувстват сити на 80%, спират да се хранят за около 10 минути и в зависимост от това дали все още усещат глад или не, избират дали да продължат да ядат. Тоест не преяждат. От японската кухня обаче е добре да избягвате някои видове риба, които са с високо съдържание на тежки метали, както и суши с риба тон и скумрия, които могат да причинят увреждане на нервната система.

Китай:

Китайската кухня е любима на милиони хора по цял свят. Най-традиционното при тях са техните прибори за хранене, наречени китайски пръчки. Храненето с тях се случва много по-бавно, отколкото ако се използва лъжица или вилица, което може да намали значително количеството на приеманата храна. Изследванията показват, че по-бавното хранене води също така до по-малък прием на калории, а едно японско проучване е установило, че хората, които се хранят бързо имат по-голяма вероятност да страдат от наднормено тегло или сърдечно-съдови заболявания.

Франция:

Това е една от страните с най-разнообразна и вкусна кухня. Французите са известни с това, че много обичат да си похапват сладки изкушения и различни калорични ястия. Въпреки това, те са сравнително слаби и за разлика от американците, една 7% от населението страда от наднормено тегло. Тайната се крие в големината на порциите и храните, които се консумират. Французите залагат на вкусни специалитети и апетитни сладкиши, но в доста малки порции и количества, което намалява и броя на приеманите калории. За по-ниското тегло на французите допринася и по-продължителното времетраене на храненето. Французите обичат да прекарват по-дъло време наслаждавайки се на храната. Докато американците се ранят много бързо и в големи порции, където не броят особено калориите.

Гърция:

Традиционната средиземноморска кухня е известна със своите здравословни и диетични ястия. Въпреки, че доста от тях обикновено съдържат зехтин, сирене и месо, тези съставки се използват в умерени количества, което не позволява натрупването на излишни калории. В Гърция се набляга на плодовете и зеленчуците, в това число и на маслините. Гръцките маслини са изключително вкусни и любима храна на хора от целия свят. Като морска страна, Гърция залага и на рибата и рибните деликатеси, богати на омега 3.

Италия:

Доста известно по цял свят е хубавото и качествено италианско вино, на което и самите италианци са ценители и много обичат да го консумират. Изследвания показват, че умерената консумация на вино, действително може да увеличи продължителността на живот и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Много важно обаче е, то да се приема по време на хранене, а не на гладно. Италианската кухня обаче съдържа доста калорични ястия като – пица, паста, лазаня, затова колкото и неверояно вкусна да е, е добре да се ограничава и да не се прекалява с нея.

Мексико:

В Мексико е известна доста пикантната кухня, която изгаря ненужните калории. Но пък са големи гастрономи и обичат да си похапват доста често. Храната при тях може да има до 8 блюда за обяд, като след похапването се полага и добър следобеден сън. Изследвания показват, че приемането на храна преди лягане води до образуването на мазнини, защото обмяната на веществата в огранизма ни докато спим е доста по-забавена от обикновено. Затова, ако консумирате храна е добре да хапвате по малки порции през деня и да се избягва храненето непосредствено преди лягане.

Tagged ,
на горе