Ползите от тичането
Добра форма

Ползите от тичането

Тичането винаги е била най-предпочитаната и полезна тренировка за поддържане на добра форма. Не е нужно да плащате карти за фитнес, да се съобразявате с някой друг или да ви е нужна по-специална подготовка. Трябват ви само здраво завързани маратонки и спортен екип, за да отидете в близкия парк или стадион, където да изгубите калории. В последната година кросът стана още по-предпочитан от хората, защото не се налага да сте близо до други трениращи и лесно може да се спазва дистанция. Освен това рискът от контузии е много по-малък в сравнение с вдигането на тежести например.

Преди да започнете да тичате е хубаво да се подготвите добре. Удобните обувки са много важни, защото натоварването върху стъпалата е по-голямо и за да не получите наранявания, трябва да се чувствате комфортно. Загрявката също е ключова. Тя може да ви предпази от контузии като разтежения, скъсвания на мускули и дори коленни травми, като това е особено важно, когато тичате през зимата. Ето и някои ползи от тичането:

Натоварва цялата ви мускулатура

Някои хора забравят, но освен долните мускули, в този тип тренировка активно участва и горната мускулатура. Бягането може да заздрави костите ни, сухожилията и да ни предпази от проблеми с напредването на възрастта.

Полезно е за сърцето

Според лекарите 150-минутна активност на седмица под формата на активно тичане подобрява състоянието на сърцето ви. Независимо от темпото на бягане, ако редовно тичате, ще подобрите сърдечния си ритъм и това ще се отрази на целия ви организъм.

Учи на много здравословни навици

Колкото повече мислите за тренировката, толкова по-здравословно ще живеете. Тичането може да ви накара да забравите за някои неща, които сте правили и не са били полезни за здравето ви. Докато тичате, няма да мислите за цигари или алкохол. Ще започнете да искате да си лягате по-рано, за да се заредите с нови сили за следващата тренировка.

Подобрява настроението

Тичането зарежда организма и съзнанието ви. Според проучвания хората, които тренират, са заредени с добро настроение, освободени психически и мисленето им е по-целенасочено.

Ставате по-издръжливи

В началото всеки изпитва трудности. Не очаквайте, че ако сте начинаещ бегач, ще изминете няколко километра, без да се задъхате. Това се постига с постоянство и чести тренировки. Не се отказвайте при първия признак на умора. Това е един от основните добродетели, които можете да придобиете с тичането.

Бягането в парка е достъпно за всеки, но за него се изисква много воля и постоянство. Не се отказвайте лесно и ако искате да тренирате сериозно, превърнете тичането в неизменна част от живота ви.

Tagged , , ,
на горе