Етерични масла – балсам за душата и тялото
Здраве и красота

Етерични масла – балсам за душата и тялото

В ароматерапията се използват етерични масла. Това са специални вещества с аромат, които се получават от различни части на растението – корени, листа, цветове. Растителните аромати са благоуханна колесница, в която впрягаме силата на ароматните вещества с лечебна цел.

В миналото, докато търсели лечебни свойства на растенията, хората забелязали, че получават ароматни вещества, подобни на масла, които бързо се изпаряват във въздуха. Заради това свойство, те се наричат етерични масла. За разлика от слънчогледовото масло и маслиновото масло, които оставяли дълго време мазни петна при капване. Чрез вдишване на благовонни масла, се подобрява настроението и се намалява стресът. Когато етеричните масла се използват с лечебна цел, това е ароматерапия.

Етерични масла – балсам за душата и тялото

Ако косата ви е мазна, обогатете шампоана си с етерични масла

Вълшебни спа терапии с кафе и шоколад

Маслото от градински чай поддържа хормоналния баланс

Основна информация за етерчини масла

История

Етерични масла за лечение, в религиозни ритуали и балсамиране били използвани още в древен Египет. Най-популярни са били евкалиптовото и розово масло, получени след дестилиране. Египтяните използвали благовонни масла от санталово и тамяново дърво, роза и мира.

Една от употребите на ароматните масла е облекчаване на болката, лечение на храносмилателната система, намаляване на тревожността и стреса. Друга употреба е в козметиката – растения и билки се използвали за масла, с които се мажат лицето и кожата, балсами за коса, отвари, лапи, грижа за цялото тяло. В древна Персия жените познавали разкрасяващите свойства на много растения. От екстракти на растения те приготвяли мразнообразни продукти за разкрасяване. За козметични нужди персийките стривали дървесни кори като използвали праха или правели отвара от роза, която смесвали с мас. Ефектът на етеричните масла върху душата и тялото бил познат и в древна Асирия, Гърция, Рим, Индия и арабските страни.

Получаване на етерични масла

Получаването на етерични масла става чрез различни методи на дестилация в зависимост от вида на растенията и тяхната употреба: дестилация с вода, извличане с летливи разтворители, мацерация  и механични – пресоване.

Най-често се прилага дестилацията, защото е евтино, дотъпно и елементарно средство.

Базови миризми на етерични масла

Етеричните масла носят следните нотки аромати:

Балсамова миризма — характерен мирис за смолите. Този аромат помага на дихателната система.

Етерична миризма — това е мисрис на цветя, който не е траен, не се задържа дълго. Усещането за приятен аромат е само при първоначалното вдишване.

Плодова миризма — най-често този аромат се извлича от семена и се среща при техните етерични масла, Плодовите аромати се изпозват в медицината за лекуване на храносмилателната система.

Дървесна миризма — миризма, която е специфична за етеричните масла от дърветата. Този аромат е по-тежък и може да го усещате по-дълго време.

Ето 3 от най-известните ароматни растения :

Портокал (Citrus Sinensis)

Лечебно приложение

Портокалът е познат като средство за лечeние на болести като ревматизъм, скорбут, отравяне. Витамините в състава му го правят полезен за подрастващите.

Изследвания в Германия установили, че аромат на портокал действа благотворно на съня, предизвиква приятни сънища, като също влияе на сърдечния ритъм, кръвното налягане и дишането.

Разтриване на слепоочията и челото с кора от портокал лекува главоболие и умора.

Козметично приложение

Портокалът е богат на витамини, минерални соли и биоактивни вещества. От него се приготвят различни маски в козметиката. Отварата от портокалова кора и розова вода създава страхотна маска за лице, която изглажда и стяга кожата. От портокалите, чрез механична обработка се извлича портокалово етерично масло, с което се правят парфюми, кремове, есенции. Портокаловото етерично масло се използва като ароматизатор в захарните изделия и безалкохолните.

Етерични масла – балсам за душата и тялото
Снимка: https://pixabay.com/

Босилек (Ocimum Basilicum)

Лечебно приложение

Босилековото масло има приятна, силна, специфична, свежа миризма със сладникав вкус. Босилекът действа дезинфекционно, противовъзпалително ,болкоуспокояващо, тонизиращо, противокашлично, спазмолитично и възбужда апетита. Смята се, че лекува депресии, меланхолия, ужилване от насекоми, колики.

Козметично приложение

Доказано е, че босилекът е мощно средство за тонизиране, подхранване и освежаване. Бори се против бръчките и е подходящ за всякакъв тип кожа, помага при младежки пъпки.

В парфюмерията босилековото етерично масло се използва за получаване на фини, деликатни аромати, а също за производството на дезодоранти, сапуни, паста за зъби.

Поради това, че може да дезинфекцира, босилекът се използва като задължителна подправка в тропичните, топли страни. Служи за подправка в кулинарията. Той е важна част от редица ритуали в християнската църква, поради дезинфекционните си качества.

Етерични масла – балсам за душата и тялото
Снимка: https://pixabay.com/

Ванилия (Vanilla Planifolia)

Лечебно приложение

Ванилията се използва за лекуване на бронхит, малокръвие, за усилване на храносмилателния процес, а също има загряващо и газогонно действие. Влияе на жлъчката, на храносмилателната система като цяло, стимулира мускулната дейност. Народните лечители я използват като лечебно средства против анемия, треска, лечение на нервната система, психиката, ревматизъм.

Ванилията се използва във фармацията за ароматизиране на някои лечебни препарати.

Козметично  приложение

Ванилията благодарение на своя силен, специфичен, приятен аромат се използва в парфюмерията за добавяне на нюанси в парфюми, одеколони и дезодоранти, а също и за коригиране на ароматните композиции. В кулинарията ванилията служи за  ароматизиране на сладоледи, торти, ликьори.

Етерични масла – балсам за душата и тялото
Снимка: https://pixabay.com/

Етеричните масла носят истинско блаженство, успокоение и релакс при употреба в домашни условия. Лечебните им свойства носят подобрение на здравето, ума и тялото на човека.

Изберете вашия любим аромат етерично масло и метод на ползване – вана, дифузер, аромалампа и се насладете на щастието, което ви носи.

Етерични масла – балсам за душата и тялотоДомашни растения поемащи влага

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе