Ако косата ви е мазна, обогатете шампоана си с етерични масла

Ако косата ви е мазна, обогатете шампоана си с етерични масла
Здраве и красота

Ако косата ви е мазна, обогатете шампоана си с етерични масла

Ако нямате време да приготвите и използвате други средства за справяне с мазната коса, може да прибегнете до този лесен и същевременно доста ефективен метод. Просто обогатете обичайния си шампоан с полезен етер.

Кои масла оказват благоприятен ефект за мазната коса и намаляват производството на себум?

Ментово масло

Помага за възстановяване на космения фоликул. Елиминира замърсяванията върху епидермиса, насърчава заздравяването на малки ранички, притежава антисептични свойства.

Лавандула

Маслото от лавандула е чудесно средство за зарастване на рани, нормализира работата на мастните жлези, оказва благоприятен ефект върху цялата коса като цяло. Също така се бори с пърхота и себореята.

Масло от розмарин

То се справя се добре с „мазния“ блясък, укрепва фоликула и спомага за премахване на излишния себум.

Добавянето на тези продукти към обикновен шампоан ще укрепи косъма, ще придаде на косата ви здравословен блясък и ще намали секрецията на себум.

За още по-добри резултати, съчетайте с терапевтичен масаж на главата.

Как да си направите терапевтичен масаж на главата в домашни условия?

Масажът на скалпа играе много важна роля в борбата с мазната коса. Преди да измиете косата си, масажирайте епидермиса с върховете на пръстите си. Движете се от ушите, задната част на главата към върха на главата. По този начин провокирате секрецията на себум и след това веднага го отмивате.

Такива процедури могат да се правят с превантивна цел (веднъж на всеки десет дни). С тях ще увеличите и притока на кръв, космите ще растат по-бързо и ще са по-силни. Целият външен вид на косата ще се подобри, тя ще придобие еластичност и ще има здрав вид.

Не забравяйте за правилното хранене

Не само ще стегнете фигурата си, но и ще подобрите вида на косата си. Наблегнете на зеленчуци, плодове, храни, богати на витамин Е – всички те имат чудесен ефект върху женското тяло. Също така ще е много полезно да включите масло от тиквени семки в диетата си. Добавяйте го към салати, леки закуски или просто пийте от него по супена лъжица, няколко пъти на ден.

на горе