Еньовден – магията на българските билки

Еньовден - магията на българските билки
Празници

Еньовден – магията на българските билки

Тайната на българските билки се крие в чудодейната им лековита сила. Още от древни времена хората се лекували с билки и дори им приписвали божествена сила. В България на 24 юни се отбелязва празникът на билките – Еньовден, който е свързан с много магични ритуали.

Исторически Еньовден произхожда от древните траки и първоначално е имал езически характер. С навлизането на християнството, този ден се отбелязва като Рождение на Св. Йоан Кръстител. Наричаме го Еньов или Йоанов ден. На 24 юни празнуват билкари, лечители, хомеопати и цветотерапевти, които се занимават с правенето на лековити чайове, мазила и отвари с растения от природата.

Еньовден - магията на българските билки

Как билките лесно помагат на здравето

Жълт кантарион – Лекът за 99 болести

Полезните свойства на копривата

Еньовден - магията на българските билки7 диви цветя за вашата градина

Какво представляват билките?

Това са растения с лечебно въздействие върху човешкия организъм. Това е цветна градина, която с мощната си лечебна енергия влияе на човека по-добре от лекарствата.

Структура на билките

Целият растителен свят е свързан с всичко наоколо. С Вселената, звездите и божественото. Всяко стръкче растение е отражение на света около него. Цветята, дърветата и билките са мощни енергийни преносители на информация. Изградени са от светлина и са част от цялото Мироздание. Всяко цвете, билка, дърво, храст имат ефирно тяло, излъчва енергия, която влияе и се преплита с енергията на човека. Така растенията внасят хармония в нас чрез взаимодействие на енергийно ниво.

Магията на българските билки

Най-силната билка в България е незабравимата казанлъшка маслодайна роза, чиито листенца са лековити и богати на антиоксиданти и витамини. Тя се използва не са само за лечение, но и в парфюмерията, козметиката, хранително-вкусовата промишленост. Етеричните масла в нея са истинско розово злато.

Още Учителя Петър Дънов казва, че в една единствена билка се съдържат свойствата на много други билки и така тя носи полза за всякакви заболявания. Той обяснява, че ако ползвате една билка, нейните съставки ще действат само на това ниво, на което са необходими за отделния болен.

Там, където живее човекът е най-подходящото място за събиране на лековити билки.

Доказано е, че има съответствие между излъчването на енергия на дадена билка и излъчването на човешкия организъм в дадена географска област. Затова по-добре пийте чай от жът кантарион, маточина, риган, отколкото зелен чай. Българските билки имат по-силни лечебни и антиоксидантни свойства, отколкото вносните. Добре е българите да приготвят чай от листа на горска ягода, мащерка, плод бъз, листа от връхчета на малина за силен имунитет и пречистване. За вас е по-добре да използвате български били, отколкото китайски растения.

Поради специфичния климат, българските билки са наситени с по-висок процент биологично активно вещество и всяка българска билка представлява цяла аптека. За разлика от лекарствата, лечението с билки е продължително и резултатите идват в период от 20 дни.

В България в момента съществува гоялмо разнообразие от растения. За лековти са обявени над 650 вида растения и всяка година се събират над 300 вида с лечебна цел.

Българските билки, които са най-известни:

Бъз

Бъзът е традиционен представител на българските билки. Използва се и лекува различни болежки, защото е богат на целебни вещества. За лечебни цели се използва цялото растение – корен, листа, цветове, листа. Бъзът е с доказани противоракови свойства.

Еньовден - магията на българските билки
Бъз

Бял равнец

Растението е често срещано в България и е популярно като билка, която помага дори тогава, когато няма надежда за изцеление. Има кръвопречистваща сила и е отлично за детоксикация. Нарича се кръвоспираща билка, защото повлиява добре на жени в менопауза, менструални болки, хиперменорея. В миналото войниците я използвали за спиране на кръвоизливи и често я носели със себе си. Петър Дънов препоръчва да имате в къщи бял или жълт равнец, защото имат магнетична сила.

Еньовден - магията на българските билки
Бял равнец

Коприва

Копривата е на първо място сред българските билки по използване. Тя помага за пречистване на кръвта, намалява риска от диабет, спомага за отделянето на урина и с това лекува бъбреците. Силно лековита билка, която помага при анемия, има кръвоспиращи свойства, намалява кръвната захар. Използва се цялото растение – корени и листа. Приятна и полезна за готвене или отвара за чай.

Еньовден - магията на българските билки
Коприва

Здравец

Традиционна за българите билка, която е широко разпространена. Най-важните свойства на здравеца са: подобрява работата на сърцето, понижава кръвното, действа благотворно на нервната система, намалява стреса. Действа противовирусно и противобактериално. Има силно болкоуспокояващо действие. В козметиката се използва против пърхут и за подобряване растежа на косата.

Еньовден - магията на българските билки
Здравец

Български ранилист

Това е лечебно растение, което се открива само в Централен Балкан и Горнотракийската низина. Нарича се още хайдушка билка, защото хайдутите лекували с нея почти всичко. Той усилва имунитета, лекува много болести и може да помогне за отслабване, против ужилване, при рани, белодробни възпаления. В България е позната като раковче.

Еньовден - магията на българските билки
Ранилист

Пирински чай

Сред българските билки пирински (мурсалски, алиботуш, триградски, шарпланински) чай се среща само на територията на страната. Много полезен и освежаващ, поради съдържанието на малко кофеин. Съдържа флавоноиди и се бори със сърдечно-съдови болести. Мурсалският чай е много подходящ за борба с бронхити, кащлица, бронхиална астма и спомага за изчистване на храчките. Има силно антиоксидантно действие.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион се счита за божествена билка. Слага се в еньовия венец. Помага при лечение на стомаха и нервите. Използва се при заболявания на жлъчните пътища. Може да се ползва против депресия, язва, херпес, отказ от тютюнопушене, екзема.

Еньовден - магията на българските билки
Жълт кантарион

Българска маслодайна роза

Българската казанлъшка роза е известна не само с лечебните си свойства. Етеричното масло, което се отделя, действа на обмяната на веществата, регулира метаболизма, подобрява храносмилането. Чай от българска роза оказва благоприятно въздействие при стрес и психично напрежение. При жените облекчава състоянията на ПМС.

Еньовден - магията на българските билки
Българска роза

Нашата красива природа е богата на много полезни, лековити билки, които са безценно съкровище за хората. Те съдържат витамини и микроелементи, които благоприятстват човешкия организъм. Някои от тях растат само на територията на България и са незаменимо средство при лечение на различни заболявания.

infomax-logo-50-15-HWКъде ли е изгубеният голям тракийски град?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе