Полезните свойства на копривата
Добра форма

Полезните свойства на копривата

Почти всеки познава растението коприва, но малко хора знаят за неговите богати полезни свойства за човешкия организъм. Всички знаем, че допира с копривата изгаря кожата и има болезнени последици, но точно на активните съставки които се съдържат в нея и предизвикват това, се дължат доста от лечебните свойства на растението.

В пролетно-летния сезон е особено подходящо да се използва копривата като подсилващо средство, което регулира обмяната на веществата в човешкия организъм. Богата е на витамин С, магнезий, желязо, фосфор, калий, витамините А, К и Е и много други полезни вещества с антиоксидантно действие. Това което прави допира с копривата толкова болезнен за кожата ни, е съдържанието на хистамин и амеисова киселина. Зад това толкова пренебрегвано растение се крият наистина много полезни свойства.

Как действа лечението с коприва?

Копривата расте през пролетта и тогава е подходящо да се проведе лечение с билката, за да може след дългите зимни месеци, организмът ни да се прочисти и освободи от излишните киселини и течности. Тя не само помага за регулирането на кръвообращението, но също така подсилва и черния дроб, бъбреците и имунната система. Основното при това лечение е да се приемат поне по 3 чаши чай от коприва на ден. За целта 1 ч.л. изсушени листа от коприва се заливат с половин чаша вряла вода, запарват се за 5 – 10 мин., след което се прецеждат. Препоръчително е това лечение да се провежда в период от 4 до 6 седмици.

При външно приложение, копривата може да бъда използвана и за ефективно лечение на много здравословни проблеми. Например при пърхот на косата и кожни обриви. Също така е полезна и гаргара с коприва при пресипнал глас. Изсушената и стрита на прах коприва е най-лесна за употреба, както и смлените семена на растението, които имат чудодейни имуноподсилващи свойства. Така, че съвсем не подценявайте копривата, а се възползвайте колкото се може от нея.

Tagged , ,
на горе