Вредно ли е кафето за зъбите
Добра форма

Вредно ли е кафето за зъбите

Сутрешната доза кафе е задължителното удоволствие след ставането от леглото за вас? Не можете да си представите да започнете деня без кофеиновата доза? Наслаждавате й се, със сигурност. Но мислили ли сте и за това как може да навреди на зъбите ви?

Може да чувствате кафето за необходимо, за да ви помогне да започнете ежедневието си, но също така може да разруши зъбите ви с времето. За щастие, познанието как и кога да пийнете любимата тъмна течност може да ви спести посещения при зъболекар.

Вредно ли е кафето за зъбите?

Макар да е вкусно и да ви дава енергиен тласък, кафето може също да създаде кисела среда за размножаване на много бактерии в устната ви кухина. А това от своя страна да доведе до кариес и ерозия на емайла при продължителна консумация.

Освен това кафето съдържа танини – молекули, които карат цветни съединения да се залепват по зъбите и да излъчват този почти бял или жълт цвят. Дори една чаша кафе може да нанесе минимална промяна, но с течение на времето това води до по-забележимо оцветяване.

Кога е най-доброто време да измиете зъбите си – преди или след пиенето на кафе?

Докато експертите казват, че въздържанието от консумация на кафе би било идеално за здравето на зъбите, то за много от нас това не е приемлива опция.

Ако искате да продължите да се наслаждавате на сутрешната доза кафе, но не искате да видите толкова много неблагоприятни ефекти върху зъбите си, експертите препоръчват да си миете зъбите преди да посегнете към чашката с кофеиново блаженство. Може да изглежда нелогично, но така всъщност почиствате зъбите си и също така пастата за зъби действа като бариера за предварителна защита на вашия емайл. Мислете за това като за превантивна мярка.

От друга страна, измиването на зъбите след пиене на кафе може допълнително да отслаби емайла ви и също така да причини петната обезцветяване да останат на място още по-дълго. Ако искате нещо да направите след чашата си с кафе, изплакнете устата си с вода.

Tagged , ,
на горе