Глезотиите не бива да се отказват на децата
Психологически

Глезотиите не бива да се отказват на децата

Глезотиите не бива да се отказват на децата, съветват психолози. Какво е глезене на детето и как да откажем сладкиши и забавления, когато то иска всичко?

Детето иска: банан, дъвка, велосипед! Точно същият като на тате.

Но ние отиваме до магазина за хранителни стоки… и казваме: Е, тогава колело следващия път.

Ако „глезенето“ е да изслушваш детето си, да помниш и дори да записваш желанията му, да разбираш от какво се интересува, да се опитваш да сбъдваш мечти и да правиш нещо приятно възможно най-често, тогава, да, глезете децата си.

Ако е да купите всичко подред, да се напълните с подаръци, да ги нахраните със сладкиши и фаст фууд – тогава не, не ги глезете по този начин.

Глезотиите не бива да се отказват на децата

Какво се случва, когато децата са пренебрегнати?

4 важни житейски ценности, които да предадете на децата си

7 правила за независимостта на детето

Какво е разглезено дете“?

Това е дете, което не умее да приема откази и на което не може да се откаже. Означава ли това, че умението да отказваш правилно и да бъдеш последователен в това е пътят към едно неразглезено дете? Да видим.

Защо понякога казваме не на децата си:

  1. Няма пари. Не се приемат пари в брой и карта. Не е достатъчно за това, което искате. Желаният подарък изисква внимателен, а не импулсивен избор.

Не мога физически в момента. Не мога да нося на ръце или на раменете си, ако ме боли гърбът. Не мога да отида някъде, където само едно от децата има нужда от 100% внимание, а с мен са две. Заети са ми ръцете.

  1. В момента няма време за това, но ще се опитам да намеря по-късно.
  2. Желаното е нездравословно в момента.
  3. Желаното е много вредно или опасно.

Кои са най-добрите думи за казване на „не“?

  1. Съжалявам, не мога да ти купя това в момента. Сега няма достатъчно пари, ще се върнем тук малко по-късно /след няколко дни ще можем/ скъпо е и трябва внимателно да изберем и пресметнем дали ще се получи. Помня какво искаш.
  2. Съжалявам, не мога да те нося, ще ме боли гърбът. Не мога да отида на батут с теб днес, ние се разхождаме без татко и няма кой да гледа малката ти сестра, а тя бяга през цялото време. Да отидем през уикенда, става ли?
  3. Сега не можем да отидем на площадката, бързам. Спомням си, че искаш да отидеш там и ще се опитаме да се отбием на връщане.
  4. Сега не трябва да пиеш мляко, току-що си ял плодове, може да те боли стомахът / днес няма да ти купя близалка, вече си изял шоколадово блокче, ще бъде трудно за тялото ти да се справи с това.

 

По-добре е да не пиеш кока-кола сега, да купим сок? Все още не може да пресечаш сам големите пътища, опасно е.

 

Защо казваме „не?

Помислете добре дали, за да откажете има истинска причина или просто настроението ви не е наред.

Добре е да помисля дали сте готови за последствията от отказа. Това наистина е най-ценният съвет. Не сте готови за сълзи – купете нови сапунени мехурчета за детето, защото предишните се разляха и се насладете на спокойствието и на двама ви.

Бъдете подготвени за последствията от отхвърлянето. Опитвате се да не се страхувате от сълзи, гняв и раздразнение, така че най-често можете да съчувствате и утешавате детето, това е много важно.

Избягвайте изкушенията. Трудно е, невинаги се получава, но ако обмислите маршрута по-подробно, превключете вниманието си навреме, а не престорено, когато нещо забранено / нежелано е наблизо и все още не е забелязано, тогава шансовете растат.

Разберете, че дори за един възрастен е трудно да се сдържи, когато внезапно поиска нещо, а за едно дете е хиляди пъти по-трудно.

Не се срамувайте. Да се ​​срамуваш от желанията си е болезнено и вредно, а за детето като цяло е разрушително.

Припомнете си детските чувства след откази. Най-обиден е не самият отказ, а начинът, по който се отказва. Когато на детето се казва, че да иска нещо е глупаво, срамно, нахално, неуместно и желанията му предизвикват раздразнение, гняв, пренебрежение или подигравка, то може да израсне пълно с неразбиране и неприязън към себе си като личност.

infomax-logo-50-15-HW Певицата Ерика Баду създава колекция с италианската модна къща „Марни“

infomax-logo-50-15-HW „Птиците – рай на земята“ каца в София

Tagged ,
на горе