Характеристики на емоционално интелигентните хора

Характеристики на емоционално интелигентните хора
Интересно

Характеристики на емоционално интелигентните хора

Емоционалната интелигентност е способността да се ориентирате в мрачния свят на емоциите и притежаването и ви позволява да впрегнете емоциите си за положителни резултати. Тази черта е предимство на работното място, но също така ще ви даде възможност да живеете по-добър, по-балансиран живот.

Характеристики на емоционално интелигентните хора

Топ 5 на най-емоционално интелигентните зодиакални знаци

Пет признака на емоционално интелигентните семейства

Прочетете за 9 признака на емоционално интелигентните хора– плюс 5 начина, по които можете да развиете собствената си емоционална интелигентност.

1. Те ​​приемат промяната

Хората с емоционална интелигентност не се страхуват от промяна, защото имат фиксирано чувство за себе си, което остава постоянно при всякакви обстоятелства.

Вместо това те активно преследват нови възможности за растеж.

Промяната е неизбежна част от живота. Нормално е хората инстинктивно да се съпротивляват на промяната, защото мозъците ни са настроени да поддържат рутина, но трябва да преодолеем тези инстинкти, ако искаме да се развиваме и да изживяваме колкото е възможно повече.

2. Емоционално интелигентните имат силно чувство за самосъзнание

Когато сте емоционално интелигентен, разбирате себе си на по-дълбоко ниво.

Това означава да разпознавате както силните си страни, така и слабите си страни .

Вие сте уверени в това какво допринасяте и къде имате нужда от помощ от другите.

Вие също сте в хармония с емоциите си.

Например, вие сте в състояние да идентифицирате кога ситуации предизвикват отрицателна реакция във вас и можете да предприемете превантивни мерки, за да избегнете безполезни, нездравословни реакции.

3. Те показват емпатия към другите

Когато хората са свързани със собствените си емоции, те са по-способни да се свържат с другите. Те могат да си представят как могат да се чувстват различни ситуации и съответно да предоставят подкрепа.

Емоционално интелигентните хора също могат да четат другите.

Те наблюдават социални и емоционални знаци и виждат отвъд това, което се казва, към това, което някой може да изпитва вътрешно.

Те се интересуват от това как действията им засягат другите хора и са в състояние да правят прогнози, за да избегнат причиняването на болка.

4. Те преследват прогреса, а не съвършенството

Може би си мислите, че притежаването на висока емоционална интелигентност означава, че човек е постигнал съвършенство.

На практика това означава, че са спрели да се стремят към това недостижимо състояние!

Емоционално интелигентните хора се приемат такива, каквито са.

Това не означава, че са спрели да растат; това просто означава, че те виждат себе си на безкраен път на усъвършенстване.

Те знаят, че никога няма да достигнат неуловимата цел на съвършенството и се чувстват комфортно с това.

5. Те имат балансиран живот

Ако прекарвате 20 часа на ден в учене или работа, потенциално ще постигнете академична или работна интелигентност (ако прегарянето не ви застигне първо ), но няма да показвате признаци на емоционална интелигентност.

Емоционално интелигентните хора търсят баланс.

Те разбират, че единичният фокус върху един аспект от живота им води до пренебрегване на други важни аспекти.

Те също се грижат за себе си, защото знаят, че не могат да постигнат целите си, ако не са здрави и щастливи.

6. Те са любопитни и нетърпеливи да учат

За емоционално интелигентните животът е пълен с възможности за учене. Те са естествено любопитни към другите хора и света около тях и предприемат действия, за да задоволят любопитството си.

Ученето е уязвима дейност, защото изисква признаване на известна степен на невежество. Емоционално интелигентните хора не се контролират от егото си; те могат да признаят пропуски в знанията си. Те са по-заинтересовани да запълнят тези празнини, отколкото да се преструват, че не съществуват.

7. Те са благодарни за това, което имат

Ако винаги сте обсебени от това, което ви липсва, вероятно ви липсва емоционална интелигентност!

Ключово качество на емоционално интелигентните хора е благодарността: те отделят време, за да оценят страхотните неща в живота си.

Въпреки че имат цели и мечти като всеки друг, те не се стремят отчаяно към следващото голямо нещо.

Те могат да видят къде вече са късметлии и това ги държи скромни и здраво стъпили на реалността.

8. Те се изразяват уверено

Има голяма разлика между това да си настоятелен и да си агресивен, така че не трябва да смесвате тези подходи.

Асертивните хора са способни да защитават себе си, но го правят по уважителен начин.

Агресивните хора са различни, защото нямат същия контрол.

Хората без емоционална интелигентност са затворници на своята несигурност и тази несигурност ги кара да действат по доминиращ начин. Когато сте емоционално интелигентен, можете да налагате границите си и да изразявате желанията си директно, без да нарушавате правата на другите.

9. Те са възприемчиви към обратна връзка

Как отговаряш на градивната критика? Способни ли сте да слушате възможно най-обективно и да отразявате гледните точки на другите хора? Или всичко освен ентусиазирано одобрение се чувства като атака? Ако е второто, това е знак, че трябва да поработите върху емоционалната си интелигентност.

Защо? Защото през целия живот ще бъдете оценявани по различни начини от различни хора. Вашата роля е да измерите стойността на тази обратна връзка и да включите съветите, които са полезни за вас . Ако сте твърде упорит и чувствителен, за да приемете критика, пропускате жизненоважни възможности да се подобрите.

5 начина за развитие на емоционалната интелигентност

Изложете се на редица гледни точки

Колкото по-различни мнения срещнете, толкова по-спокойно ще се чувствате с факта, че всеки е различен, с перспективи, оформени от собствения му уникален опит. Това ще отвори ума ви към светове отвъд вашия собствен.

Опитайте нови неща и избягайте от зоната си на комфорт

Преодолейте съпротивата срещу промяната, като експериментирате с нови дейности. Колкото по-спокойни можете да бъдете като начинаещ, толкова по-добре!

Практикувайте да следвате любопитството си, а не страха си, и ще развиете устойчивостта, от която се нуждаете, за да управлявате нервите си.

Помислете върху емоционалните си реакции, за да ги разберете по-добре.

Когато почувствате силна емоция, като срам, гняв, радост или гордост, помислете какво е провокирало тази реакция. Опитайте се да забележите връзките между вашите мисли, вашите преживявания и вашите чувства.

Слушайте активно и забелязвайте езика на тялото

Емпатията не винаги идва естествено, но можете да се обучите да се настройвате към емоционалните състояния на другите хора. По време на разговор се уверете, че слушате всичко, което се казва и как се казва, а не просто чакате собствения си шанс да говорите.

Интегрирайте комплименти и критики

Арогантните хора приемат външни мнения само ако са ласкателни. Несигурните хора, от друга страна, са обсебени от негативните оценки, раздухвайки ги прекомерно. Опитайте се да претеглите и двете еднакво за по-реалистична представа за себе си, тъй като всички имаме силни и слаби страни.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе