Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Величествена България

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина

Драгалевски манастир е скътан в полите на Витоша сред вековни дървета, които се извисяват високо в небето. Зелените букове и стройни борове, омайно чистият въздух обгръщат сградите и църквата и внасят умиротворение. Това е тихо и спокойно място, което привлича много посетители и вярващи. Манастирът е бил предпочитано място и използвано за скривалище от националния герой Васил Левски, за което манастирът е ценен и почитан.

Манастирът е част от Софийската Света гора, както българите наричат 14-те манастира, построени около Витоша – това е „обръч“ от средновековни манастири около София.

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина

Ивановски скални църкви – чудото на вярата и духовността

5 от най-добрите места за разходка около Сандански

Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство

infomax-logo-50-15-HWТеодора Духовникова: Ето ни двете с Койнето. Най-накрая – щастливи

Ето интересна информация за Драгалевски манастир – средище на история и книжнина:

Местоположение

Манстирът се намира в околностите на София, столицата на България, в близост до квартал Драгалевци. Разположен е по склоновете на Витоша и се счита за един от най-старите по рода си манастир. Комплексът на манастира е разположен в живописна природа сред вечно зелени гори до Драгалевска река, която минава до него. Намира се само на 1 км от Драгалевци и много близо до вилна зона Милкова кория.

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Снимка: pinterest

В момента манастирът „Света Богородица Витошка“ е православен действащ девически манастир, а на 15 август се чества храмовия празник. Комплексът на манастира се състои от църква, жилищни и стопански сгради.

История

Драгалевски манастир е построен около 1345 г., като е основан от българския цар Иван Александър по време на Второто българско царство. По време на османското нашествие е разрушен до основи и мястото се възвръща към живот едва през 15 век, като става важно книжовно средище. От този период датира манастирската църква и някои от стенописите в нея.

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Снимка: pinterest

Това свято място е било посещавано от националния герой Васил Левски през 19 век, който го използва за скривалище, докато организира революционна дейност срещу турската империя.

Игумен на манастира по това време е йеромонах Генадий Скитник, който е четник на Ильо войвода и участва в Първата легия на Раковски. Там се запознава с народния герой Васил Левски. Игуменът помага на Левски и заедно с други хора от селата и града основават комитетите. Самият той пренася комитетската поща и успява да отдели място в манастира за революционните събрания.

Манастирът съдържа изключително ценни, красиви, цветни стенописи, като някои от тях датират от 15-ти век, а други изображения датират от 16-ти и 17-ти век.

Стенописи и архитектура

В красивия комплекс от сгради, от старата обител е запазена само църквата. Тя е еднокорабна, едноапсидна сграда, построена през 15-ти век.

Църквата съдържа два слоя стенописи. От първите изображения в наоса са останали части от сцените „Съдът на Пилат“, „Отричането на Петър“ и други, има образи на Свети Роман и Свети Петър. Църквата съдържа икони от 19 век.

В притвора на църквата, от тези първоначални картини, са съхранени изцяло някои сцени от Стария завет – „Жертвоприношението на Авраам“, „Пророк Илия в пещерата“ и други. Изобразени са и портрети на ктиторите Радослав Мавър и Вида.

Сводът на църквата, а също някои стени на притвора са изографисани от голяма композиция „Страшният съд“. Има картини на фасадата на старата църква с образа на Богородица и най-почитаните светци.

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Снимка: pinterest

Има втора манастирска църква в близост до старата и там се съдържат стенописи на видни православни монаси като Свети Иван Рилски и Света Петка Търновска. През 18 век иконостасът на църквата е обновен и неговата изключителна резбована красота и орнаменти биват позлатени. През този период е изработен владишкия дърворезбован трон.

Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Драгалевски манастир – средище на история и книжнина
Снимка: pinterest

Архитектурно комплексът бива допълнен и обновен през 1868 година, като голямо крило на два етажа се бива издигнато към Драгалевски манастир.

Манастирът е един от обектите в България, защитени от ЮНЕСКО и е обявен за паметник на културата. В библиотеката на обителта са запазени старопечатни богослужебни книги и ръкопис на Четвероевангелие от 1534 година.

Драгалевски манастир е един от най-красивите манастири В България, който се намира до София. Той е сгушен сред красива природа, свеж въздух и спокойствие и поради това много поклонници и туристи се стичат към него. В миналото манастирът е бил важен духовен център, като към него е било създадено килийно училище.

Работно време на манастира:

8.30-12.00           13.30-18.00 – почивен ден понеделник

Красивите стенописи, забележителна архитектура, история и местоположение, правят Драгалевски манастир препочитано място за посещение.

Tagged , , , , ,
на горе