5 от най-добрите места за разходка около Сандански
Величествена България

5 от най-добрите места за разходка около Сандански

Най-добрите места за разходка около Сандански са не само градове, но и природни забележителности. Сандански има благоприятно разположение и се намира почти на равно разстояние от София и гръцкия град Солун. Разположен е в Санданско-Петричката котловина и разполага с приятен климат и красива природа. Името си Сандански носи от известния наш революционер Яне Сандански, като преди се е казвал Свети Врач.

Исторически се смята, че около Сандански е живял тракийският водач от племето меди Спартак, който е предвождал най-голямото въстание в миналото. Паметник на война Спартак има в началото на града и се счита за един от символите на града.

Сандански е разположен на склоновете на красивия Пирин и през него минава река Санданска Бистрица. Географското разположение на града му дава изключително благопириятен и лековит климат, който е популярен не само в България. Градът е с най-топлия въздух в България, часовте слънчевото греене са над 2400 часа.

В района на града на Спартак има повече от 70 минерални извора, като в града са повече от 15. Тези благоприятни атмосферни и природни дадености, а също и минералните извори, лекуват много специфични заболявания.

В града има много голям и красив парк „Свети Врач“, в който има два басейна.

Тези особености на Сандански, правят града балнеокурорт с международна слава и естествено лечебно място. Въздухът в Сандански е подходящ за лечение на астма, алергия и белодробни заболявания. Това дава предпоставки за лечебни слънчеви и въздушни бани, които се отразяват благотворна на дихателната система. Лекият бриз през лятото прави въздухът по-хладен и приятен за разходки.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански

5 красиви места в България: кои градове да посетите

Кои са 10-те най-големи български села?

Най-популярните градове с минерална вода в България

infomax-logo-50-15-HWПръстенът на Пилат Понтийски – фантастичен артефакт или менте?

Ето кои са най-добрите места за разходка около Сандански:

Мелник

Мелник се намира на югозапад в Пирин планина и само на 20 км от Сандански. От Благоевград се намира на 80 км, но е подходяща точка за разходка и до този град. Мелник е най-малкият град в България.

Градът е разположен сред живописна природа и на уникално място, където климатът е преходносредиземноморски. Селището се намира на над 400 метра надморска височина. През града минава Мелнишка река, а на 6 км от него се намира прочутият Роженски манастир.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански
5 от най-добрите места за разходка около Сандански Снимка: pinterest

Мелнишки пирамиди са природен феномен, който е в близост до Мелник. От 1960 година пирамидите са обявени за природна забележителност. Скалните образувания достигат до 100 м. Особеното при тях че, че склоновете на пирамидите са пясъчни и в определни места са силно отвесни. Върху тях растат растения и различни треви.

Роженски манастир „Рождество Богородично“

Роженският манастир „Рождество Богородично“ е един от най-големите манастири в Пиринска Македония, България и е свято място за всички българи. Намира се на 12 км от Сандански и на 6 км от Мелник. От Мелник по асфалтов път може да стигнете до Роженски манастир. Манастирът е разположен на югозапад в Пирин планина, а до него се намира село Рожен, което носи името на манстира.

В момента Роженският манастир е действащ и отворен за посетители през цялата година. Добре поддържан и запазен, средновековният манастир е силно енергийно място и привлича много туристи и поклонници. Красив и величествен, манастирът е чудно място, което те зарежда с вяра и положителна енергия. Светата обител е паметник на културата с национално значение.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански
5 от най-добрите места за разходка около Сандански Снимка: pinterest

Най-известна в манастира е иконата „Света Богородица Вратарница“. Оригиналната икона е била сложена да охранява портите на Ивирон и затова носи името Портаитиса. Копието на иконата е създадено от монаха зограф Яков Иверски през далечната 1790 година.

Иконата се счита за чудотворна и един ден преди 8 септември, когато е храмовият празник на манастира, много хора от цялата страна идват и оставят дарове пред иконта. Те пренощуват в манастира за здраве и участват в литийното шествие с чудотворната икона.

Рупите

Село Рупите се намира в община Петрич на разстояние 8 км от град Петрич, в югозападна България. Рупите се намира на 17 км от Сандански. Мястото е известно с къщата на българската ясновидка Ванга.

В околността може да разгледате къщата-музей на Ванга, да посетите чудотворните минерални извори, водата на които достига до 75 C, да разгледате редки растения и животни.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански
5 от най-добрите места за разходка около Сандански Снимка: pinterest

Мястото действа много особено и легендите разказват, че земята е наситена със силна енергия.

Тук е построен храм „Света Петка Българска“ през 1994 година от архитектите Томалевски и Лозанов. Храмът е изписан от художника Светлин Русев. Най-важен ктитор за църквата е самата пророчица Ванга, която е живяла в селото и е погребана край храма. Храмът е част от 100-те национални обекта на Българския туристически съюз.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански
5 от най-добрите места за разходка около Сандански Снимка: pinterest

Златолист

Златолист е силно енергийно въздействащо място, свързано с името на отшелничката и ясновидка преподобна Стойна. Село Златолист е известно не само с манастира и вековното дърво в двора, но с чудодейната, лековита сила, която притежава.

Златолист е едно от най-добрите места за разходка около Сандански. Намира се в подножието на Пирин планина на 30 км от град Сандански. Пътят за селото минава през Катунци, като до Златолист може да стигнете и по екопътека от Мелник. Името на селото идва от дейността на хората в региона, а именно производството на тютюн. Старото име на Златолист е Долна Сушица.

Забележителност на селото е църквата „Свети Георги Победоносец“. Храмът е създаден през далечната 1857 година. Той е дълбоко вкопана в земята и архитектурно е трикорабна псевдобазилика.

Храмът се свързва с пророчицата Преподобна Стойна, която е била монахиня, живяла е в храма и е помогала на хората със своите пророчества, съвети и утешение. Преподобна Стойна се счита за предшественичка на Ванга.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански
5 от най-добрите места за разходка около Сандански Снимка: facebook

Интересна забележителност в Златолист е вековното дърво в двора на църквата, което е вид източен чинар на повече от 1300 години. Златолист е прочут с винарски изби, студена вода и старата чешма с красивите чучури.

5 от най-добрите места за разходка около Сандански
5 от най-добрите места за разходка около Сандански

Кашински водопад (Водопад Скока)

Водопад Скока се намира близо до Сандански, на юг в Пирин планина. Водопадът е един от най-красивите и едно от най-добрите места за разходка около Сандански. Местните хора го наричат умилително „Нашият малък Ниагара“. Природната забележителност е на 2 км от село Кашина, като разстоянието от Рожен до Кашина е 8 км.

От село Кашина има обозначени табели и до него се стига пеша за около 1 час. Водпадът е изключително красив и височината на водния му пад е около 20 метра. Шумът от водопада се чува отдалеч и с грохот се разпръсква в бяла пелена.

Вдишването на влажния въздух действа лечебно и успокояващо. Водопадът е удобен за изкачване и известно място за любителите на този спорт.

Името Водопад Скока, се дължи на 20-метровия скок, който водата прави по пътя си. Удивително красиво място, което задължително трябва да бъде посетено.

Tagged , , , , ,
на горе